Roskilde Festival – opblæst!

Her er et upopulært indlæg: Efter min opfattelse er Roskilde Festivalen et opblæst medieshow, fx. sammenlignet med Spejdernes Lejr om to uger. Lad mig høre din mening.

Jeg vil gerne sammenligne den netop afsluttede festival med Spejdernes Lejr 21.-29. juli i Holstebro. Roskilde vinder på deltagere; ca dobbelt så mange som de 35.000 der deltager i Holstebro. Men de to arrangementer er vidt forskellige: Roskilde handler om at være tilskuer. Holstebro handler om at være aktiv deltager. Roskilde dyrker idolet. I Holstebro er alle idoler. I Roskilde sviner man ud over alle grænser; prøv bare at se festivalpladsen efter afrejsen. I Holstebro er pladsen som blæst når lejren er slut. I Roskilde er alkohol en selvfølge; i Holstebro er der nul alkohol.

Medierne har været fulde af reportager fra  Roskilde Festival. Ingen kan være i tvivl om hvem der spiller på Orange Scene og alle har en mening om selv det mest ligegyldige band der optræder i Roskilde. Holstebro vil ikke få nævneværdig medieomtale. Det er jo bare en spejderlejr.

Men prøv lige at se de to begivenheder i et større perspektiv: Roskilde handler om at have det sjovt og høre musik, her og nu. Holstebro handler om at møde hinanden, at forandre verden og at udvikle sig. Roskilde er glemt når rusen er sovet ud; Holstebro vil sætte sig spor mange år frem.

Besøg Holstebro: http://www.2012.spejderne.dk

Vi ses i Holstebro!

10 kommentarer til “Roskilde Festival – opblæst!”

 1. Lise Bornerup

  Når jeg hører unge tale om hvad de skal opleve og være med til i Holstebro kan Roskilde gå hjem og lægge sig mange gange. Den glæde og glød der kommer i de unges øjne skal man lede længe efter. Forældrene til de unge er lige så begejstrede. Tænk hvor enkelt det er at holde forbindelsen ved lige efterfølgende i forhold til dengang forældrene var på tilsvarende lejre. Der var der næsten kun snail mail … og venskaberne led hurtigt forlis. Nu kan forbindelsen fortsætte med at være levende. Det er sommerens højdepunkt for mange unge og forventningerne er tårnhøje. De unge jeg har talt med fremhæver især at alle 5 korps har valgt at gå sammen – det falder i rigtig god jord og giver masser af mening. Så kan der virkelig arbejdes på tværs, lyder det fra de unge.

 2. Miriam Madsen

  Spændende indlæg! Ingen skal være i tvivl om, at jeg som lejrchef for Spejdernes Lejr 2012 synes, at lejren har meget at byde på. Rigtig meget!

  Samtidig har jeg selv personlige erfaringer med Roskilde Festival, og under planlægningen af lejren har vi flere gange mødtes med Esben Danielsen fra ledelsen af festivalen for at udveksle erfaringer og inspiration. Jeg tænker, at billedet af Roskilde Festival godt kunne bruge lidt flere nuancer: Sådan som jeg kender til det, så arbejder Roskilde Festival med flere målgrupper. Der er både de unge, som beskrives i dette blogindlæg, som er storforbrugere af alkohol og stoffer og som sviner rigtig meget. Men der er også de aktive deltagere, som skaber deres egne aktiviteter og deltager aktivt i at gøre verden til et bedre sted. Dem vil jeg ikke kalde passivt publikum.

  Jeg ved at Roskilde Festival arbejder aktivt for at få flere mere deltagende festivalgæster – altså flere af den sidste målgruppe. De vil rigtig gerne lære af blandt andet os spejdere, hvordan de kan bevæge sig i den retning.

  Samtidig kæmper de også imod et mediebillede, som konsekvent ønsker at vise ungdommen som uansvarlige. Derfor er den brede befolknings kendskab til Roskilde Festival skævt i forhold til det faktiske indhold i festivalen.

  Som lejrchef for Spejdernes Lejr 2012 ser jeg ikke Roskilde Festival som en konkurrent vi skal måle os op imod, men som en kollega, vi kan lære meget af og omvendt. Jeg håber derfor, at jeg med dette indlæg kan være med til at nuancere billedet af min kollega hen imod noget, der svarer bedre til virkeligheden.

 3. Allan Ohms

  Jeg er overrasket over dit indlæg, Lars. HAr du selv været på Roskilde Festival? Jeg har været der hvert år siden starten i 1971. OG jeg kan ikke forstå, at du vil hakke på festivalen i Roskilde.

  Mere end 100.000 mennesker mødes i fredsommelighed (selvom du tror det kun er 70.000). 32.000 frivillige arbejder der i ffobindelse med festivalen og hele året er der fast 1.000 frivillige. Byens og omegnens foreningsliv tjener penge til deres foreninger – alt fra børnehuse til spejdere.

  Det er af Børsen beregnet, at der lægges 1,3 millioner frivillige timer, svarende til 700 årsværk. Dette køres frivilligt, bortset fra 55 fastansatte. Der er uddelt mere end 175 millioner til velgørende formål.

  Det er fuldstændikg misforstået at man i Roskilde dyrker idolet. I Roskilde hylder vi fællesskabet. Folk kommer en uge eller mere forud og det altafgørende er det sociale samvær. Musikken er vigtig, men ikke de store navne. Det afgørende i musikken er, at Roskilde altid har været og fortsat er foran og gode til at spotte det nye. Derfor er Roskilde heller ikke en del af festivalgamet, der alle kører stort set samme navne.

  Det unfair, når du skriver nedgørende om de bands, der spiller på Roskilde. Du er helt klart fornærmet over at spejderne ikke får omtale, men behøvere du nedgøre andre? Det er skuffende Lars og det ligner dig bestemt ikke.

  Det forkert, når du – igen stærkt nedladende – skriver, at “på Roskilde sviner man”. Hvad er det for en fordom. Den er ikke rigtig.
  Og du tager igen fejl, nåpr du – igen stærkt nedladende – tillader dig at skrive, at “Roskidle er glemt, når rusen er sovet ud”. Hvad er det for en generalisering. Folk glemmer netoop ikke Roskilde. Fordi der er en helt særlig atmosfære, en helt enestående kommen-hinanden-ved og en fantastiske kommen-hinanden-ved.

  Det er rigtigt, at alkohol er naturligt på Roskilde. Det er alkohol generelt i vores land og deltagerne er i stand til at håndtere det fornuftigt. Politiet findes kun i lille antal og deres korte skjorteærmer er skarpe, både når de kommer og når de går. Når der spilles fodbold, kommer påolitiet i kampunivfor med militærkøretøjer. I Roskilde er de på cykel.

  Roskilde innoverer. Står bag løbende udvikling og er f.eks. førende i verden på sikkerhed og alt omkring festivaler. En viden, der eksporteres. Roskilde har deres egen HR-afdeling, deres egen uddannelsesafdeling og de udvikler menesker året rundt på frivillige basis.

  Roskilde er faktisk et eksempel på hvad jeg troede du viidste noget om: at Unbosse. Det er virekeælig rystende for mikg at læse, at du som hvoedforfatter til Unboss vil lægge navn til dette indlæg. Det ændrer fulstændig min tillid til den nævnte bog.

  Der er rigtig meget godt at sige om sapejderbevægelsen, men må vi godt være fri for et hadsk, gennemført faktuelt forkert og urigtigt indlæg som dette. Du burde give Roskilde en helt uforbeholden undskyldning – jo før jo bedre.

  Med venlig hilsen
  Allan Ohms

 4. Lars Kolind

  Tak til Allan Ohms for at korrigere mine fordomme om Roskilde! Jeg lytter. Er dog meget påvirket af hvad vores børn har fortalt; de har været med både som festivaldeltagere og som frivillige hjælpere. Men forhåbentlig er deres erfaringer ikke repræsentative. Jeg er helt klar over det meget store frivillige engagement på Roskilde – enig i at det er et fremragende eksempel på en unbosset organisation. Tak for jeres bidrag!

 5. Allan Ohms

  Kære Lars

  Det er bare ikke i orden. Du har offentliggjort en barsk og fordomsfuld kritik, der bygger på, hvad jeres børn har fortalt!
  Du bør trække udtalelserne tilbage og korrigere fuldt ud. I dit “svar” gentager du mistænkeliggørelsen med ordene “forhåbentlig er deres erfaringer ikke repræsentative”. Hallo.

  Det er skuffende tyndt og slet ikke på dit niveau.

 6. Lars Kolind

  Jeg sætter pris på at blive kritiseret; især når kritikken som i dette tilfælde er berettiget:

  1. Jeg beklager at jeg har været for unuanceret i min fremstilling af Roskilde Festival. Point taken. Se nedenfor.
  2. Jeg skriver at Roskilde handler om at være tilskuer. Det var for unuanceret idet jeg ikke nævnte de mange frivillige der i høj grad er aktive deltagere. Point taken. Det vidste jeg dog godt idet jeg kender mange der har gjort et stort arbejde som frivillige. Jeg kender iøvrigt festivalen fra mange andre end mine børn.
  3. Jeg skriver at deltagerne i Roskilde sviner ud over alle grænser. Det er der vist ingen der vil nægte.
  4. Jeg skriver at alkohol er en selvfølge i Roskilde. Det gælder også andre steder i det danske samfund. Point taken.
  5. Jeg oplever at medieomtalen af Roskilde er overdreven. Det kan man naturligvis ikke kritisere festivalen for. Point taken.
  6. Jeg skriver at Roskilde er glemt når rusen er sovet ud. Det var ikke klogt formuleret. Roskilde vil selvfølgelig blive husket af deltagerne mange år frem. Point taken.

  Dermed har jeg vist imødekommet indvendingerne. Jeg beklager at jeg var for hurtig og unuanceret i min beskrivelse.

  Jeg synes dog stadig at hovedpointen er klar: Der er kæmpe forskel på en festival hvor mennesker mødes for at ha det sjovt og høre musik (uanset at mange gode frivillige kræfter medvirker), og en spejderlejr med et sigte der rækker langt videre. Jeg har intet imod en festival, jeg beundrer festivalens organisation med de mange frivillige hjælpere, men jeg tillader mig at mene at en stor lejr der skal lære børn og unge at fungere sammen, arbejde for en bedre verden og udvikle sig igennem processen, er noget vigtigere for det danske samfunds fremtid end selv den største musikfestival.

 7. Søren Kiilerich

  Lars, respekt for at tage kritikken til efterretning, men hovedpointen med indlægget er stadig at: “Der er kæmpe forskel på en festival [..] og en spejderlejr [..].”

  Du sammenligner efter min bedste overbevisning æbler og bananer: Roskilde er ikke en spejderlejr og bliver det heller aldrig. Roskilde Festival gør et kæmpe arbejde for at ændre verden i en kontekst der hedder ‘musikfestival’ og når qua den kontekst ud til rigtig mange mennesker, der aldrig ville sætte deres ben på en spejderlejr.

  Der er afgjort ting der kan forbedres på Roskilde – affaldsproblematikken er imho den mest presserende – men alternativet til at tage på Roskilde er ikke at tage på spejderlejr. Hvis Roskilde lukkede (eller blev alt for restriktiv) ville folk tage på andre festivaller eller drikke sig i hegnet andre steder.

  Lad os glæde os over alle de mennesker, der i forskellige kontekster arbejder på at gøre verden bedre, i stedet for at hakke på hinanden.

  Og så glæder jeg mig til at læse de gode og inspirerende historier fra spejderlejren her på bloggen. Også gerne om hvilke positive input spejderbevægelsen har til afviklingen af Roskilde Festival – jeg er sikker på at ledelsen er mere end lydhøre!

 8. Erling Birkbvak

  hmmm denne debat udvikler sig vist mere i retning “tale til hinanden” end “med hinanden”. Tak Lars for dine undskyldninger. Det må siges at være lyttende.

  Jeg har kun kendskab til Roskilde Festivallen fra pressen og familiemedlemmer, der deltager hvert år. Det er ikke grundlag nok for mig at udtale mig på.

  Men i min egenskab af lejrchef for Spejdernes Lejr var det helt naturligt at søge erfaringer fra Roskilde Festivallen. Roskilde håndterer 100.000. Vi håndterer “kun” 35.000. Og alligevel er koncepterne (set fra deltagers side) ikke sammenlignelige.
  Men vi fik rigtig meget organisatorisk læring fra Roskilde. Både i opbygning af organisation men også under afvikling af festivallen. Her har vi bestemt meget at lære.

  Så hvis man er nysgerrig på Spejdernes Lejr, vil man kunne finde elementer i organisering m.m. fra Roskilde.

  En grundlæggende forskel er der. Som spejdere er vi selv med til at opbygge aktiviteterne, shows m.m. Mange voksne (fra 17 år —) er ikke blot med til at nyde, men også til at yde. Jeg ved (fra besøgene) at Roskilde gerne vil videre i den retning. Der arbejdes med, hvordan deltagerne kan tage ansvar for et kvarter eller aktiviteter. Og her stiller vi os gerne til rådighed med vores erfaringer..

  Grundlæggende er forskellen ens, set fra et organisatorisk synspunkt. Vi er båret af idealister, der vil noget og har nogle visioner.

  Og så er jeg ikke i tvivl om, at vi kan udveksle erfaringer omkring frivillige. I spejderbevægelsen er vi mange tusinde frivillige – hele året rundt. Roskilde håndterer frivillige, både på festivallen og året rundt. Så præcist her har vi et fælles omdrejningspunkt. Hvordan kan vi blive ved med at begejstre og engagere frivillige. Både når det er “sødt” og surt”.

  Kravene er de samme: Uanset om det er frivilligt eller ej skal kvaliteten være i top. Dvs. frivillige der yder en professionel indsats.

  Jeg vil slutte som Lars gør: Velkommen til Holstebro. Lad os være nysgerrige på hinanden – vi har alle noget at lære. Også i spejderbevægelsen.

 9. Allan Ohms

  Kære Lars

  Tak for din modtagelse af kritikken. REspekt genvundet.

  Pkt 2: det er ikke kun de frivillige, men også deltageren, der har et fællesskab på deres lejr og ved deres samvær.

  Pkt 3. Jo det vil jeg. Der er svineri på nogle deling af camping, men hele festivalpladsen er stort set som støvsuget.

  Din hovedpointe bunder i, at du ikke har været på festivalen. Det synes jeg du skal gøre noget ved. Jeg vil gerne arrangere en rundvisning i 2013. Her skal jeg have en anden festivalfornægter, Claes Kastholm, med rundt.

 10. Allan Ohms

  Det bliver garanteret fedt i Holstebro. Min datter har været spejder og jeg kender mange andre, der har haft glæde af det for livet.Dejligt, hvis spejderen har læst noget fra Roskilde – det omvendte kan også være tilfældet.

  Den læring, der ligger i spejderbevægelsen er prisværdig.Der ligger megen læring, udvikling, innovation mv i Roskilde også.

  Og så synes jeg Unboss-tanken er som skabt til begge dele.

  JEg føler debatten her er fin, fordi den giver mulighed for at justere synspunkter. Min one fortalte i dag om en præst,d er havde taget 40 ældre med på Roskilde. De var alle vildt imponerede over, hvad de så. Det var helt anderledes. Jeg talte med en fyr fra Mexico og en fra London. Begge var betagede af fredsommeligheden, renheden og stemningen.

  Jeg mødte toperhvervsfolk i gummisko; gadepræst fra Nørrebro, Jacob Holdt, kolleger og 100 fra Roskilde Ældre-Motion. Alle begejstrede. Førstegangsbesøgende gav alle udtryk for at “sådan troede vi sandelig ikke det her var”. En gæst, der har holdt 8 års pause var vildt begejstret for den udvikling,d er er sket på de otte år – særligt fremhævede hun de mange rene toiletter.

  Vi havde hytten fuld af gæster, der var begejstrede over deres besøg på pletten.

  Jeg var med Danske Bank rundt med en delegation: lutter lovord og lutter overraskelse.

  Den festival er så givende for Danmark, for Roskilde og for deltagerne.

  Der er meget godt at hent og denne debat giver mulighed for at udbrede forståelsen – ikke dårligt.

Skriv en kommentar

Current day month ye@r *

Have you been a Scout or Girl Guide?

Vis resultat

Abonnement

Din e-mail:  

RSS feed

Du kan abonnere på mine blogindlæg, vha. RSS. (Hvad er RSS?)

 Mit RSS feed

Sådan fungerer bloggen

Bloggen er et forum for debat og inspiration. Den er et virtuelt torv, hvor vi kan mødes og blive klogere. For tiden omkring 400 personer hver eneste dag. Lars Kolind skriver et indlæg en eller flere gange om ugen og alle er velkomne til at kommentere. Helst med dit rigtige navn og ikke under pseudonym. Kolind kan ikke svare på alle kommentarer, men meningen er jo også at alle skal inspirere hinanden. Hver blog-post tilhører en eller flere kategorier og vil du læse alle indlæg i en bestemt kategori, trykker du blot på kategoriens navn. Du kan også søge på alle indlæg, hvor et bestemt ord forekommer, f.eks. bureaukrati. Du kan læse og skrive kommentarer ved at klikke på ”kommentarer” under blogposten.

Sådan får du fat i Kolind Kuren

Din boghandler har den. Du kan også bestille bogen online, f.eks. hos Jyllands Postens Forlag, SAXO eller en anden online boghandel. Vil du købe et større antal bøger, f.eks. til alle medarbejdere eller til leder-gruppen kan du kontakte jyllandspostensforlag@jp.dk.

Den originale amerikanske udgave, The Second Cycle – Winning the War on Bureaucracy, er udgivet af Wharton School Publishing i samarbejde med F.T. Prentice Hall Pearsons forlag. Du kan få fat I den og andre sprogversioner på f.eks. www.amazon.com.