UNBOSS på gaden

Så kom dagen: UNBOSS bogen er på gaden 5 år og en måned efter Kolind Kuren. Overvældende interesse (tak!) og mange gode reaktioner.

Her er et ultra kort resumé af UNBOSS:

UNBOSS drejer sig om at få organisationer (virksomheder, institutioner, foreninger – små og store) til at gøre mere nytte. Ikke fem eller ti procent mere nytte, men fem eller ti gange mere nytte.

Det kommer ikke af sig selv. For det kræver nytænkning på tre punkter:

 1. Involvér flere end bare den begrænsede organisation med chefer og medarbejdere. Find jeres ubegrænsede organisation, dvs. alle dem der kunne tænkes at arbejde sammen med jer, hvis opgaven var spændende nok. Det kan omfatte kunder, leverandører, borgere, brugere, medlemmer eller andre. Gør også jeres egen organisation ubegrænset ved at nedbryde alle de barrierer der forhindrer medarbjedere i at arbejde sammen på tværs af alle skel.
 2. Sæt formålet over profitten og budgettet. Formålet er den forskel I vil gøre for kunder, medlemmer eller borgere. Det gør ikke stor forskel at producere varmerør, men det gør stor forskel at kunne transportere varme væsker bæredygtigt, dvs. med minimalt energitab. At transportere varme er en samfundsopgave, ikke bare et produkt.
 3. Betragt jer som UNBOSSer, dvs ledere af hele den ubegrænsede organisation, og erkend at I ikke kan overføre den traditionelle chef-tankegang fra den begrænsede organisation til den ubegrænsede. Der skal en ny tankegang og nogle nye værktøjer til, simpelt hen fordi den ubegrænsede organisation arbejder for formålet af egen vilje

Så enkel er UNBOSS egentlig, og den merværdi I kan skabe, kommer fra to kilder:

 • Indefra gennem jeres egen grænseløse organisation som fungerer bedre og hurtigere, og
 • Udefra ved at I involverer ti eller hundrede gange så mange mennesker i den ubegrænsede organisation.
 • Fra hjertet idet medarbejderne bliver gladere og mere produktive når de tydeligt kan se og fornemme meningen med det I gør.

Historien er naturligvis længere end det og du sidder sikkert med 100 spørgsmål. Nogle af svarene står i UNBOSS, men de fleste skal du finde selv når du tænker over hvordan du og dine kolleger vil unbosse jers egen organisation.

UNBOSS kan hjælpe dig til at lave din organisation om til en bevægelse der skaber mere værdi og som det giver mere mening at arbejde for. UNBOSS er i sig selv en bevægelse med netop det formål. Den får betydning når du tager udfordringen op og unbosser din organisation . Del gode og dårlige erfaringer med alle og involvér dine venner med at gøre det samme.

Har du læst bogen? Så del dine erfaringer med os andre!

11 kommentarer til “UNBOSS på gaden”

 1. Birgitte Saltorp

  Glæder mig til inspirationen.

 2. Per Feldvoss Olsen

  Glæder mig også til at læse denne bog, men hvorfor er e-bog udgaven Dyrere end ipaden?

  Vi Unboss sige at du langt om længe har lagt værdibaseret ledelse bag dig og har set lyet? :-)

  Vh Per

 3. Johnny H. Ryser

  Hej,

  Jeg har læst bogen unboss – og det er jo en fortræffelig dansk udgave af det Gary Hamel, Andrew MacAfee og alle de andre fortæller om, og så har det jo lidt gennemslagskraft, når du (Lars) har vist vejen i praksis på Oticon. Jeg vil gerne invitere dig ind og give vores publikum på onsdagswebinarerne en introduktion til unboss. Vi kører hver onsdag webinarer omkring aktuelle ledelsesudfordringer – og unboss vil være et fantastisk emne at kunne præsentere for vores publikum.

 4. Lars Kolind

  Per Feldvoss spørger hvorfor e-bogs udgaven er dyrere end iPad. Jeg aner det ikke; har ikke haft indflydelse på prissætningen!

  Per spørger også om jeg har lagt værdibaseret ledelse bag mig. Det oplever jeg ikke; tværtimod er essensen i UNBOSS at alle (næsten) virksomheder kan formulere en “samfundsopgave” som kan gøres til grundlaget for alt det den gør. Dette formål står over bundlinjen og værdierne vil normalt følge naturligt derefter.

 5. Lars Kolind

  Tak til Johnny Ryser for kommentar og invitation. Du henviser til Gary Hamel og Andrew MacAfee og det skal jeg vist være stolt over (!). Men jeg synes at UNBOSS går videre end de to.

  Med UNBOSS har vi sat navn på “den ubegrænsede organisation” og UNBOSSen som person og vi er vist de første der har haft mod til at give et bud på hvad alle disse ting betyder for hver eneste funktion i virksomheden (salg, indkøb, R&D, HR, lokaler og meget mere).

  Fra alle de kommmentarer jeg har fået efter at folk har læst UNBOSS tror jeg godt at vi kan sige at det nye er de tre grundprincipper der er nævnt i blogposten ovenfor. Og de er faktisk nye og banebrydende! Og hvad gør det egentlig at andre har sagt noget lignende. Det er da bare udtryk for at vi (forhåbentlig) er på rette vej!

 6. Johnny H. Ryser

  I princippet er jeg enig i at I går videre, for I går til praktisk implementering også – hvor de Hamel og MacAfee er rene forskere i deres tilgang, omend især Hamel er blevet så “gammel” at han også tør vove det ene øje og gå videre end sin forskning. Jeg vil stadigt meget gerne invitere dig ind (Lars :-) ) i vores virtuelle studie en onsdag ved middagstid, for at fortælle hvad tankerne bag unboss er – og give mulighed for at svare på vores publikums spørgsmål.

 7. Allan Ohms

  Det væsentlige er ikke om andre har sagt det samme som Unboss. Det væsentlige er, at der er behov for at få det sagt. Den vestlige verdens nuværende status og fremtidsudsigterne er min dokumentation for påstanden.

  Lad os bruge al energi på at udbrede kendskabet til Unboss. Lad os diskutere den. Lad os også diskutere, hvordan vi kan præsentere budskaberne på en alternativ måde. Noget af din -Lars – udfordring er, at du er så langt foran, at mange har svært ved at følge dine koge budskaber. Tror der ligger skjulte muligheder i at finde veje for italesættelse af budskabet – på en måde der er lettere at forstå og som skræmmer færre. Jeg har ikke (endnu) opskriften – men hvad mener du? Skal vi lede?

 8. Per Feldvoss Olsen

  Hej Lars,

  Jeg har siden jeg lavede det første indlæg her på Kolindkuren.dk forsøgt at få dig til at indse at Unboss er det ‘modsatte’ af værdibaseret ledelse – hvis du smider Bossen ud, så må medarbejderne netop se på produktet og dette produkts værdier. Det er altså IKKE nogen værdier du eller medarbejderne har vi taler om, det er derimod nogle værdier du skaber – det andet er det vi kalder skueværdier, som både er ubrugelige og indiskutable.

  Hvis du ser på de virksomheder som allerede har været gennem en Unboss proces så vil du se at de har behov for nogle helt andre kunstgreb for at begå sig. I de firmaer hvor jeg har set dette i funktion har man ganske rigtigt erstatte lederskabet med et upolitisk projekt… så snart du formulerer dette projekt via de værdibaserede termer bliver det devalueret til det politisk projekt. Politiske projekter kræver på sin side at du går igang med de værdibaserede intimteknologier, retorikken, coaching osv. osv.

  … jeg har for længst set at du har den nødvendige erfaring for at forstå hvad ikke-ledelse betyder, men jeg kan ikke hjælpe dig yderligere hvis du hele tiden veksler dine visdom tilbag til en laver valuta!

  Det væsentlige her er at det ikke er godt nok når du unbosser af politiske årsager – der er nogle betingelser som du skal leder skal sikre, nemlig det upolitiske miljø, og når du kan det så er du ikke længere boss! Det kan der givet vis skrives mange bøger om – men hvis du begrunder dette i din poliske overbevisning og værdier, er det næppe mange kroner værd!

  Vh Per

 9. Lars Kolind

  Tak til Per Feldvoss Olsen for en tankevækkende kommentar. Jeg er kritisk over for konventionel værdibaseret ledelse fordi den ofte er “fernis” uden substans. Men jeg er faktisk en stor tilhænger af at formulere nogle “virksomheds værdier” og så leve efter dem i praksis. I KolindKuren har jeg beskrevet hvordan man kan arbejde med “rigtig” eller “ægte” værdibaseret ledelse; helt kort gennem et sæt af antagelser, normer og forventninger. Det ved jeg af erfaring kan gøre en meget stor forskel.

 10. Lars Kolind

  Tak til Allan Ohms for din altid konstruktive holdning. Jeg gør mig meget umage for ikke at være alt for langt foran “virkeligheden”, men kan nok ikke blive mindet om problemet ofte nok!

 11. Per Feldvoss Olsen

  Jeg har arbejdet med værdier siden 1992, og det jeg fortæller dig er at du ikke ‘har’, du skaber værdier.

  Det er det samme du siger til os og dig selv når du snakker om at firmaet har en “mission”, eller at vi skal “Unbosse”. Men desværre ser/erkender du ikke at den værdi-baserede tankegang fører dig direkte i et forfald: dine missioner bliver politiske eller måske sekteriske! (Det var det jeg lærte ved at studere hvordan sekter, og lignende organisationer virker – via dialog centrets udmærkede arbejde.)

  Hvis jeg skal gå ind i din organisation så vil min primære opgave altså være at skabe værdier, som du ikke allerede er igang med er skabe! Alt andet ville være arrogant – da jeg formoder at dine nuværende medarbejdere allerede skaber maksimal værdi…. – det er faktiske dette simple princip jeg har haft mest succes med som konsulent.

  At fortælle dig hvilke værdier du har, eller rettere havde er spild af vores ressourcer og tid!

  Du skal altså tænke dine tanker til ende, før du går efter den mønt der ser aller mest spændende ud! Når du ansætter en ny medarbejder så skal du netop ikke diktere hende hvordan han skal agere – du skal skabe et frirum hvori hun kan berige dit produkt. Det er der allerede masser af virksomheder som kan – men vi kan takke nogle gode retoriske filosoffer – almen mangel op omtanke – for at vi stadigt ikke har lukke op for boksen?

  Thinking out of your boss™ – betyder at du kan lære dine medarbejder ikke at falde for værdipolitiske tricks!

  Thinking out of your box™ – betyder at dine medarbejder ikke prøver at narre dig med værdipolitiske tricks!

  Thinking out of our box™ – betyder at vi endeligt kan gentænke vores værdier – med Troen på mennesket i behold!

  Jeg formoder at du stadigt er leder nok til at smide Bossen (helt) ud, og være med må den mission?

  Vh Per

Skriv en kommentar

Current day month ye@r *

Have you been a Scout or Girl Guide?

Vis resultat

Abonnement

Din e-mail:  

RSS feed

Du kan abonnere på mine blogindlæg, vha. RSS. (Hvad er RSS?)

 Mit RSS feed

Sådan fungerer bloggen

Bloggen er et forum for debat og inspiration. Den er et virtuelt torv, hvor vi kan mødes og blive klogere. For tiden omkring 400 personer hver eneste dag. Lars Kolind skriver et indlæg en eller flere gange om ugen og alle er velkomne til at kommentere. Helst med dit rigtige navn og ikke under pseudonym. Kolind kan ikke svare på alle kommentarer, men meningen er jo også at alle skal inspirere hinanden. Hver blog-post tilhører en eller flere kategorier og vil du læse alle indlæg i en bestemt kategori, trykker du blot på kategoriens navn. Du kan også søge på alle indlæg, hvor et bestemt ord forekommer, f.eks. bureaukrati. Du kan læse og skrive kommentarer ved at klikke på ”kommentarer” under blogposten.

Sådan får du fat i Kolind Kuren

Din boghandler har den. Du kan også bestille bogen online, f.eks. hos Jyllands Postens Forlag, SAXO eller en anden online boghandel. Vil du købe et større antal bøger, f.eks. til alle medarbejdere eller til leder-gruppen kan du kontakte jyllandspostensforlag@jp.dk.

Den originale amerikanske udgave, The Second Cycle – Winning the War on Bureaucracy, er udgivet af Wharton School Publishing i samarbejde med F.T. Prentice Hall Pearsons forlag. Du kan få fat I den og andre sprogversioner på f.eks. www.amazon.com.