5 ting du kan gøre for et bedre Danmark

I disse dage lytter vi spændt på hvad regeringen vil gøre for et bedre Danmark. Noget er fornuftigt nok; noget er bare symbolpolitik og noget er direkte skadeligt (efter min mening). Og med den sammen sætning som folketinget har, tror jeg faktisk ikke at tingene bliver meget anderledes.

Medmindre DU og jeg gør noget. Her er fem forslag:

 1. Find noget som du kan forbedre på din arbejdsplads. Noget som du kan gøre; ikke noget ledelsen kan gøre. Bare én ting der kan spare tid eller penge, eller som kan gøre kunderne mere tilfredse. To millioner forbedringer på danske arbejdspladser vil gøre en kæmpe forskel – også selvom den enkelte forbedring er lille.
 2. Find en måde du kan spare energi på. Bare én enkelt ting som kan spare bare lidt af den energi du bruger på opvarmning, varmt vand, madlavning, belysning, transport eller andet. Fire eller fem millioner besparelser kan mærkes i Danmark – også selvom hver enkelt besparelse er beskeden.
 3. Udskift én usund fødevare med en der er sundere. Friske gulerødder i stedet for chips. Fedt kød med magert – gerne den halve portion. Eller sodavand med vand. Du får det bedre og samfundet sparer penge.
 4. Erstat ét udenlandsk produkt med et dansk. Udenlandske æbler med danske, som der er sæson for. Der er mange muligheder: fødevarer, slik, tøj, sko og 100 andre ting. Det er godt for miljøet og økonomien.
 5. Gør én ting for et menneske med problemer. Også selvom det er en lille ting. Gør noget for din syge moster, din nabo, din kollega eller en anden.

Vi er knap fem millioner (voksne) danskere, og hvis vi hver især gør noget kan det have rigtig stor værdi, ja faktisk større værdi end de fleste ting der for tiden diskuteres på Christiansbog.

Hvad er dit bedre forslag? Skriv en kommentar…

6 kommentarer til “5 ting du kan gøre for et bedre Danmark”

 1. Palle Hellemann

  Du har nok ret Lars. Til en start ser jeg jo med glæde på udmeldingerne om at rette op på nogle af de værste fejl VKO har lavet, især dem med O signaturen. Men det er jo nemme point. Derefter vil det vise sig hvad denne regering reelt kan.
  Jeg har et meget konkret forslag til dit punkt 2: Solceller på dit eget tag. Udnyt nettomålerordningen – sælg op til 6.000 kWh til dit elselskab og køb dem tilbage 1:1 i løbet af året. Man kan spare verden for ca. 2500 T CO2 pr år og over 30 år sparer man ca. 650.000 kr ved at investere ca. 120.000 kr fordi elpriserne stiger ca. 4,5% pr år. Jeg kan sende regnearket og teknisk info.
  Derudover har jeg et 6. punkt på listen: Dyrk motion. De fleste helbredsproblemer udspringer af mangel på motion, hvorfor rigtig mange penge kastes ud i sundhedssektoren på symptombehandling i stedet for at ordinere motion.
  Til punkt 3: Forslag: Gå langt uden om frokostbuffeten med de lune retter på arbejdet. Tag madpakke med, når du cykler til jobbet – det er billigere og sundere for dig og miljøet og du vil kunne se det i spejlet.

 2. Lars Thur

  Kære Lars
  Jeg kan godt lide dine punkter – selvom der er noget “hjælp-en-gammel-dame-over-gaden-spejderagtigt” over forslagene. Men alligevel – det er herligt konkret. Hellemanns eks. på energiområdet er også godt, føj dertil jordvarme og isolering med naturprodukter. Jeg har et pkt. 7 – Plant træer overalt, hvor du kan komme til det, det er kønt, billigt og varigt. Pkt. 8. opret “idé-grupper”, hvor du kan komme til det. På arbejdspladsen, lokalområdet etc. Med henblik på, at komme med løsningsforslag, som peger fremad. (Jfr. Ålborg sygehus og Østjysk Innovation.)

 3. Lars Kolind

  Når jeg læser forslagene igen kan jeg godt se Lars Tjurs pointe. Men lad mig så formulerede det på en anden måde: Den regering der kan få den almindelige dansker (dig og mig) til at ændre adfærd, kan gøre en kæmpe forskel; formentlig langt større end de smålapperier som diskuteres for tiden på Christiansborg.
  Hvad gør jeg selv? Kører i Lupo på 10. år; har installeret to flisfyr og 14 sparepumper (Grundfos naturligvis), forbereder jordvarme i et andet hus, tager toget i stedet for bilen, osv. Vi kan faktisk gøre rigtig meget uden at livet bliver dårligere deraf!

 4. Lars Thur

  en bagatel måske – men Tjur er en fugl. Thur derimod kommer af det gamle runealfabet og betyder Torn..

 5. Per Feldvoss Olsen

  #6. Hjælp en politker ud af suppen, og et barn væk fra den slagne vej…..

  #7. Holde syvende dag fri og lade vandene skilles

  Til slut var tegnet =<

 6. Per Feldvoss Olsen

  #1 – Find noget som du kan forbedre i verden. Noget som du kan gøre; ikke noget ledelsen kan gøre.

  #2 Find en måde hvorpå du kan skabe energi på.

  #3. Tag en øl til arbejdet – $pirtus er usundt!

  #4. Skab ét produkt som du kan give til verden.

  #5 Gør én ting for menneskeheden og start weekenden.

  #6. Hjælp en politiker ud af suppen, og et barn væk fra den slagne vej…..

  #7. Holde syvende dag fri og lade vandene skilles

  Til slut var tegnet =<

Skriv en kommentar

Current day month ye@r *

Have you been a Scout or Girl Guide?

Vis resultat

Abonnement

Din e-mail:  

RSS feed

Du kan abonnere på mine blogindlæg, vha. RSS. (Hvad er RSS?)

 Mit RSS feed

Sådan fungerer bloggen

Bloggen er et forum for debat og inspiration. Den er et virtuelt torv, hvor vi kan mødes og blive klogere. For tiden omkring 400 personer hver eneste dag. Lars Kolind skriver et indlæg en eller flere gange om ugen og alle er velkomne til at kommentere. Helst med dit rigtige navn og ikke under pseudonym. Kolind kan ikke svare på alle kommentarer, men meningen er jo også at alle skal inspirere hinanden. Hver blog-post tilhører en eller flere kategorier og vil du læse alle indlæg i en bestemt kategori, trykker du blot på kategoriens navn. Du kan også søge på alle indlæg, hvor et bestemt ord forekommer, f.eks. bureaukrati. Du kan læse og skrive kommentarer ved at klikke på ”kommentarer” under blogposten.

Sådan får du fat i Kolind Kuren

Din boghandler har den. Du kan også bestille bogen online, f.eks. hos Jyllands Postens Forlag, SAXO eller en anden online boghandel. Vil du købe et større antal bøger, f.eks. til alle medarbejdere eller til leder-gruppen kan du kontakte jyllandspostensforlag@jp.dk.

Den originale amerikanske udgave, The Second Cycle – Winning the War on Bureaucracy, er udgivet af Wharton School Publishing i samarbejde med F.T. Prentice Hall Pearsons forlag. Du kan få fat I den og andre sprogversioner på f.eks. www.amazon.com.