Valg 2011 Årsopgørelsen

I går fik jeg min årsopgørelse 2010 fra SKAT. Den fylder fire tætskrevne sider og jeg skal åbenbart betale 61.980 kr i restskat inkl. procenttillæg efter modregning af overskydende AM-bidrag. Det gør jeg så.

Efter duellen mellem Lars Løkke og Helle Thorning i aftes gik jeg alligevel i gang med at finde ud af hvordan SKAT mon var kommet til det resultat. Jeg troede faktisk at jeg allerede havde betalt det jeg skulle.

Forsiden kom jeg forholdsvis let igennem: lønindkomst, honorarer, multimedier (det har jeg nu ikke haft), gruppelivsfordikring, renteindtægter, beskæftigelsesfradrag osv. Det er trods alt til at forstå.

Så kom skatteberegningen: bundskat, topskat, arbejdsmarkedsbidrag, sundhedsbidrag, kommuneskat, kirkeskat, nedslag for beskatning over 51,50%, skat af aktieindkomst, tre forskellige procenter af personfradrag og ejendomsværdiskat gav tilsammen en skat på 55 % af min skattepligtige indkomst. Jeg håber SKAT har regnet rigtigt, for jeg kan ikke kontrollere regnestykket.

Årsopgørelsen fortæller at jeg skal betale 6,2% af den for lidt betalte skat i renter. Det er godt nok højt når jeg kun får højst 1% i rente i banken. Havde jeg vidst at jeg åbenbart skylder SKAT penge, kunne jeg have betalt beløbet for længe siden uden rente.

Der gælder åbenbart også en regel at når topskattegrundlaget overstiger et bundfradrag på 362.800 kr. bliver kompensationen (grøn check) nedsat med 7,5% af dette grundlag. Hvad mon det betyder? Jeg prøver at regne kompensationen ud; den udgør et stort beløb (kompensation for hvad?), men så fortæller årsopgørelsen at kompensationen højst kan nedsættes med 1.300 kr. Nå, så ved jeg det.

Topskatten beregnes ved at lægge en række ting sammen og trække andre fra. Til topskattegrundlaget lægges positiv nettokapitalindkomst over et grundbeløb på 40.000 kr og så er der særlige regler for overførsel mellem ægtefæller og fordeling af tpskatten mellem ægtefæller.

Jeg giver op! Og så er jeg ikke engang kommet til specifikationen af arbejdsmarkedsbidrag.

Nu spørger jeg så: Hvad skal dette til for? Hvad er det for et system jeg er del af, hvor jeg ikke forstår hvordan min skat beregnes og ikke kan kontrollere regnestykket. Det er 55% af alt hvad jeg tjener. Det er absurd.

Derfor går jeg ind for 40% flad skat på al indkomst over et bundfradrag. Punktum.

12 kommentarer til “Valg 2011 Årsopgørelsen”

 1. Lars Thur

  Jeg er enig! Men tænk på alle de mennesker, som lever af hokuspokussen! Revisorer, skatteadvokater og alle de ansatte hos skat – hvad skal de så lave??

 2. Lise Windfeld Bornerup

  Hej Lars!
  Gerne en flad skat. %delen kan jeg ikke vurdere.
  Det jeg lægger vægt på er, at det skal være muligt for ENHVER at kunne følge med i hvad vi bidrager til samfundet med. Regnestykket skal være så enkelt at det kan indgå i den almindelige undervisning i folkeskolens matematiktimer. Mht. renten hvorfor følger den ikke bare nationalbankens rente +½% – det vil da gøre det enkelt og rimeligt.

 3. Lars Kolind

  Jeg læste lige blogposten igen: Det er simpelt hen vanvid!
  Og hvor har Lars Tjur ret: Tænk hvor mange uproduktive arbejdstimer dette system medfører. Tænk hvis de blev brugt til at gøre den offentlige sektor (eller den private) mere værdiskabende.

 4. Palle Hellemann

  Meget enig i at det virker som om der ikke skabes merværdi af de til beregningerne og revisionen medgåede ressourcer. Især når uoverskueligeheden betyder at et evt. incitament til at justere sin adfærd for at få ændret skatten til det bedre forsvinder. Hvis man ikke forstår beregningerne har man jo ingen chance for at justere sin adfærd. Meget af det skyldes jo nok venstres skattestop: Så må myndighederne sno sig ekstra for at det ser ud som om det overholdes – fakta har ændret sig, men i lang tid sloges man jo for at opretholde det.
  Flad skat, ja, men procenten skal jo være høj nok til at samfundet kan fungere. Om det er 40%, 43% eller 48%, så skal det jo kunne hænge sammen.

 5. Jette Jakobsen

  Ja når du ikke kan regne det efter, dig der har kunnet lede store arbejdspladser, så behøver jeg ikke at tage det så tungt, at vi heller ikke kan..jeg håber altid det er rigtig, det de skriver..og det går jo i den fælles kasse, de har brug for pengene;-)). Det lyder så retfærdigt oog nemt med flad skat. Hvad mon et almindeligt personfradrag bliver om måneden?

 6. Mikael Bøje-Knudsen

  Det virker som om, at det slet ikke er meningen at vi skal forstå det. Ofte har jeg tænkt, Regn ud hva vi giver i gennemsnit – slet alle beregningsformler og brug %-en direkte. Og i øvrigt – renten på 6,2% er ikke fradragsberettiget – så det tangerer åger!

 7. Michael Friis

  Jeg kan anbefale denne glimt-i-øjet guide for udlændinge i Danmark, “Understanding Danish Income Tax”: http://www.daytel.net/Danish_tax_info.htm

 8. Lars Kolind

  Procenten: 40%, 43% 46% 50%. Den kan man selvfølgelig diskutere, og 50% flad skat er selvfølgelig bedre end de 55% jeg åbenbart betaler.
  Men det er egentlig ikke det der er min hovedpointe: Jeg taler for et super enkelt skattesystem hvor al faktisk indkomst minus et bundfradrag beskattes med samme procent. Så ved man nøjagtig hvad man har til sig selv og tusindvis af skatterevisorer og andre bureaukrater kan bruge tiden på noget bedre.

 9. Lars Kolind

  Tak til Michael Friis for et tankevækkende link. På samme tid morsomt og tragisk.

 10. Jette Jakobsen

  Hvis jeg var overbevidst om, at en stemme på LA, ikke blev mere Pia Kærsgård; flere små mennesker, som måtte være “deres egen lykke smed”, og du var bare lidt “lyserød”, så fik i min stemme….i klarer jer nok alligevel;-))
  Jeg er vist en meget rød, som er ved at lære..det har stået på i mange år

 11. Alex Young Pedersen

  Hvis du sender mig din årsopgørelse til mig vil jeg gerne sende en fyldig og pædagogisk forklaring tilbage til dig. Hvis du betaler en effektiv skattetræk procent på 55% har en for en gennemsnitlig dansker en meget stor indtægt. Godt for dig. Men det er ikke nok, vel?

 12. Lars Kolind

  Tak Alex; jeg har fået forklaringer af min revisor; synes det er en falliterklæring at man skal betale en revisor for at tolke en årsopgørelse!

Skriv en kommentar

Current day month ye@r *

Have you been a Scout or Girl Guide?

Vis resultat

Abonnement

Din e-mail:  

RSS feed

Du kan abonnere på mine blogindlæg, vha. RSS. (Hvad er RSS?)

 Mit RSS feed

Sådan fungerer bloggen

Bloggen er et forum for debat og inspiration. Den er et virtuelt torv, hvor vi kan mødes og blive klogere. For tiden omkring 400 personer hver eneste dag. Lars Kolind skriver et indlæg en eller flere gange om ugen og alle er velkomne til at kommentere. Helst med dit rigtige navn og ikke under pseudonym. Kolind kan ikke svare på alle kommentarer, men meningen er jo også at alle skal inspirere hinanden. Hver blog-post tilhører en eller flere kategorier og vil du læse alle indlæg i en bestemt kategori, trykker du blot på kategoriens navn. Du kan også søge på alle indlæg, hvor et bestemt ord forekommer, f.eks. bureaukrati. Du kan læse og skrive kommentarer ved at klikke på ”kommentarer” under blogposten.

Sådan får du fat i Kolind Kuren

Din boghandler har den. Du kan også bestille bogen online, f.eks. hos Jyllands Postens Forlag, SAXO eller en anden online boghandel. Vil du købe et større antal bøger, f.eks. til alle medarbejdere eller til leder-gruppen kan du kontakte jyllandspostensforlag@jp.dk.

Den originale amerikanske udgave, The Second Cycle – Winning the War on Bureaucracy, er udgivet af Wharton School Publishing i samarbejde med F.T. Prentice Hall Pearsons forlag. Du kan få fat I den og andre sprogversioner på f.eks. www.amazon.com.