Valg 2011: Frihed

Indrømmet: Økonomien er afgørende i dette valg. Vi skal have en regering der skaber varig vækst og velstand; ikke bare kortsigtede boligpakker som er ren kosmetik.

Men jeg synes også at andre ting er vigtige.

For eksempel frihed. Tidligere tænkte jeg ikke så meget over det, men efterhånden er det gået op for mig, hvor megen unødvendig regulering vi har fået. Altsammen i den gode sags tjeneste, men langt udover hvad der er nødvendigt.

Jeg har en skov, men jeg kan ikke grave et vandhul eller en grøft uden forudgående tilladelse fra myndighederne. Jeg kan heller ikke lave en vildtager så der er mere foder til dyrene om vinteren. For slet ikke at tale om et redskabsskur over ti kvadratmeter eller en redekasse til ænderne.

Tænk hvad det koster i administration. Sagsbehandlere, eksperter, høring, offentliggørelse, korrespondance, klagesystem. Hvem gavner det egentlig?

Og så kan jeg naturligvis ikke have en hobbykniv i bilen, jeg kan ikke holde hund af bestemte racer, mine børn må ikke gifte sig med en udlænding og jeg kan blive ved.

Selvfølgelig er der mange fornuftige regler som er begrundet i at vi borgere ikke må gøre ting der skader andre. Helt OK. Men rigtig mange regler kan ikke begrundes sådan. De er udtryk for at Folketingets flertal synes at de ved bedre end borgerne, hvad der er godt for os. Det vender jeg mig imod, og derfor støtter jeg partier der vil arbejde for større frihed og mindre regulering – selvfølgelig med det ansvar der følger med.

Giv os nogle flere eksempler på overflødige regler. Skriv en kommentar.

9 kommentarer til “Valg 2011: Frihed”

 1. Jette Jakobsen

  Ja det er sandt! Min mand siger, at snart skal han øremærke hønsene;-)). Han må ikke have et kælelam, til et barnebarn, uden at udfylde en meget lang formular, ikke sætte en skurevogn i marken, til et boligløs barn ( som gerne må få offenlig boligydelse og låne indskud) Nu skal jeg vist passe på? Vi går i små sko..selvfølgelig må han ikke have høns med sygdomme, ligeså lam, have skurebyer i det hele, men det er da helller aldrig sket, sund fornuft gælder stadig.

 2. Jette Jakobsen

  Min mand, har altid haft en lommekniv i sin lomme, og hvor har vi da haft gavn af den af og til, men det er nu forbudt, min søn spidsed farveblyanter, til sit barn og kom kniven i lommen i tankeløshed, for det er forbudt. Jeg må ikke købe et lille rækkehus, som vores børn kan bo i, mens de er på SU,( Jeg satte ikke huslejen så høj, at de skulle have boligsikring, men frihed og mulighed, for et lille studiejob) og mig og manden, når vi bliver gamle, uden skattevæsen m.m. blander sig. Vi har et formynder samfund, overfor de forkerte. Hjælp dem, der har behov for hjælpen, jeg skal nok sige til, hvis jeg får behov;-)).

 3. john nielsen

  Er lige ved at opstarte i en ny brance. har været selstændig i snart 30 år men skal alligevel tage næringsbrev hvor jeg skal betale for at svare på hvad udgående moms er. så skal jeg kontakte kommunen, fødevarekontrollen, kulturarvstyrelsen og politiet. Og f eks politiet kan ikke tage mod en ansøgning før de andre har sagt go for det og ja så spørger politiet så til sidst kommunen om det er ok. Fatter ikke at udlændinge kan finde ud af det. Ringede til fødvarekontrollen og spurgte om regler for toiletter mv. erfarede så senere at kommunen havde andre regler end fødevarekontrollen. Så skal jeg have vare på min nye adresse i mit nye firma og postvæsenet har besluttet at adressen er ubekendt trods det huset er 500 år gammel og navnet står på postkassen. Nej nej det lader de sig ikke nare af. Ikke noget at sige til det offentlige er stort.

 4. Lars Kolind

  Jeg spurgte engang nogle sygeplejersker, hvor megen tid de brugte hver dag på unødvendig (i deres øjne) administration: To timer pr dag! Hvis vi antager at de arbejder 7 timer; bruger 1 time til nødvendig og fornuftig administration og 2 timer til overflødig administration, så er der 4 timer til patienterne! Kunne vi fjerne de 2 overflødige timer, så ville kapaciteten/kvaliteten blive 50% STØRRE.
  Så er det egentlig ikke så mærkeligt at den offentlige sektor aldrig har været større samtidig med at patienterne oplever servicen som ringere.

 5. Helle Munch Oldefar

  Jeg har lige svaret på dit spørgsmål om, hvor meget mere værdi jeg kunne skabe for mit firma, hvis omgivelserne var optimale.
  Jeg svarede 50-100%, men pga en direktør, der er bogholder, og som INGEN indsigt har i markedet, og som er bange for at prøve nye muligheder, så er jeg nu fyret!
  Men ‘things happen for a reason’ så jeg regner med at kunne skabe mig et godt alternativt liv.

 6. Lars Kolind

  Du er ikke alene, Helle. Vi har desværre rigtig mange bureaukrater som klynger sig til lederposter. Potentialet for forbedring er enormt, hvis vi gør noget ved ledelsen.
  Held og lykke med at skabe dig en bedre fremtid.

 7. Jette Jakobsen

  Hvor er det trist Helle, håber du ender et sted, hvor du må bruge dine evner..held og lykke!!!

 8. Birgitte Saltorp

  Lars, hvad mener du med VARIG vækst og velstand?

 9. birthe krabek

  Jeg dekorerer skraldespande. Jeg har en mission, at gøre Danmark lidt mere sjov, farverig og smukkere.
  Det viser sig, at mange steder ejer man ikke selv sin spand. Kommunen bestemmer hvilken spand man må anvende, og de råder også over vask af spand.
  Der er mange regler for affaldstømning og borgeren betaler selvfølgelig for ordningen.
  Renovationskulturen har ændret sig og spandene er nu synlige mange steder. De pynter ikke i landskabet og derfor har jeg lyst til at give folk muligheden for at dekorere. Det giver et smukkere landskab.
  I nogen kommuner må man ikke dekorere sin spand, og man må ikke selv bestemme hvilken spand man gerne vil have.
  Renovationen kan tømme alle typer af spande.
  Det synes jeg er bureaukratisk. Men mere, at det udtrykkes som en regel og ikke en service.
  Jeg mener at hele vores tankegang er for regelstyret. Det gælder mange steder. Hvis vi havde øget frihed og var klar til at påtage os ansvaret for den frihed, ville man kunne spare rigtig mange penge i kommunerne.
  Men vi har aflært at tage ansvar for vores egne beslutninger. Vi har fjernet os fra det sociale ansvar, vi også selv burde bære.

  Det føles nogen gange som om vi har glemt, at det er os selv, der er samfundet.

  Jeg har selvfølgelig en dekoreret spand, og jeg skal nok selv vaske den. Har jeg lyst til at have en anden spand kan jeg selv købe den, og jeg smiler til manden der tømmer den og er taknemlig for den service.
  MEN hvis jeg nu en dag havde en overfyldt spand, så blev den ikke tømt, og jeg kunne få en påtale. Det siger reglerne, og pludselig er man lovbryder.
  Så er smilet borte og bissen er skruet på.
  Sådan er det med mange ting.

Skriv en kommentar

Current day month ye@r *

Have you been a Scout or Girl Guide?

Vis resultat

Abonnement

Din e-mail:  

RSS feed

Du kan abonnere på mine blogindlæg, vha. RSS. (Hvad er RSS?)

 Mit RSS feed

Sådan fungerer bloggen

Bloggen er et forum for debat og inspiration. Den er et virtuelt torv, hvor vi kan mødes og blive klogere. For tiden omkring 400 personer hver eneste dag. Lars Kolind skriver et indlæg en eller flere gange om ugen og alle er velkomne til at kommentere. Helst med dit rigtige navn og ikke under pseudonym. Kolind kan ikke svare på alle kommentarer, men meningen er jo også at alle skal inspirere hinanden. Hver blog-post tilhører en eller flere kategorier og vil du læse alle indlæg i en bestemt kategori, trykker du blot på kategoriens navn. Du kan også søge på alle indlæg, hvor et bestemt ord forekommer, f.eks. bureaukrati. Du kan læse og skrive kommentarer ved at klikke på ”kommentarer” under blogposten.

Sådan får du fat i Kolind Kuren

Din boghandler har den. Du kan også bestille bogen online, f.eks. hos Jyllands Postens Forlag, SAXO eller en anden online boghandel. Vil du købe et større antal bøger, f.eks. til alle medarbejdere eller til leder-gruppen kan du kontakte jyllandspostensforlag@jp.dk.

Den originale amerikanske udgave, The Second Cycle – Winning the War on Bureaucracy, er udgivet af Wharton School Publishing i samarbejde med F.T. Prentice Hall Pearsons forlag. Du kan få fat I den og andre sprogversioner på f.eks. www.amazon.com.