Folketingsvalg 2011

Hvad er op og ned og hvad skal vi stemme? Her er mit bud:

Jeg tror mange danskere har samme problem som jeg: VK(O) har ikke løst opgaven godt de sidste ti år; de har forsømt muligheden for at lave reformer mens økonomien buldrede der ud af. Problemet er at der ikke er noget troværdigt alternativ. Enhver med forstand på samfundsøkonomi kan se at S/SF’s planer er blålys. Længere er den historie ikke.

Derfor fravælger jeg V, K, O, S, SF og Ø. Tilbage er Det Radikale Venstre og Liberal Alliance. Begge partier har mod til at gøre noget af det der er brug for:

Sætte skatten ned, især topskatten. Det er nødvendigt for at gøre det mere attraktivt at arbejde og tjene penge, og alle beregninger viser at samfundet på bare lidt længere sigt for 120% valuta for pengene.

Gøre vækst til hovedtema for den næste valgperiode. Velfærdssamfundets største problem er ikke at fordele goderne; det er at betale for dem. At opretholde et velfærdssamfund som vi kender det i dag uden markant vækst i erhvervslivet, er en umulighed fordi vi får stadig flere ældre der skal forsørges. Længere er den historie ikke.

Fjerne unødvendig regelstyring og bureaukrati. Det skriger til himlen at vi spilder alt for megen tid med regler, rapportering og bureaukrati. Vi får aldrig løst de offentlige opgaver ordentligt hvis ikke vi afskaffer regler og kontrol i stor stil.

Derfor ville jeg stemme på Det Radikale Venstre, hvis jeg ønskede Helle Thorning Schmidt som statsminister. Dermed får vi et regeringsskifte , forhåbentlig samtidig med et vist bolværk imod S og SF’s uansvarlige og misforståede økonomiske politik. De radikale står ikke model til hvad som helst.

Selv stemmer jeg dog på Liberal Alliance af to grunde:

 1. Partiet har den politik som Danmark har brug for, og Anders Samuelsen og hans folk har holdt fast ved den selv da det så mest håbløst ud. Det har jeg respekt for. De lefler ikke for vælgerne. De har en sag. Og sagen er god: Al snak om velfærdssamfund er spild af tid, hvis der ikke er penge i kassen, og den eneste måde der kan komme det, er ved at gøre det mere attraktivt at drive virksomhed i Danmark.
 2. Partiet kan tvinge V og K til at føre borgerlig/liberal politik og er på centrale punkter enigt med Det Radikale Venstre. Derfor er der en reel mulighed for et samarbejde mellem V, K, B og I, og det vil være det bedste der kan ske for Danmark.

Mere kompliceret synes jeg ikke det er. S og SF’s politik er lavet af et reklamebureau der først og fremmest lægger vægt på at “det lyder godt”: “Arbejd 12 minutter mere om dagen og Danmark er tilbage på sporet”. Goddag mand økseskaft. Arbejdsmarkedets parter ryster på hovedet og økonomerne ligeså. Det kan ikke gennemføres og det har ikke den påståede effekt. Det er et blålys.

Er jeg ultraliberalist? Nej tværtimod: Jeg betragter mig som social liberal. Jeg ønsker bl.a. at det offentlige fortsat skal have ansvaret for sygehusene og sundhedssystemet, men jeg synes der er brug for mere konkurrence. Jeg ønsker at samfundet skal gøre mere for de svageste, ikke mindre. Men jeg ønsker ikke at to tredjedele af befolkningen skal leve af løn eller sociale ydelser fra det offentlige. Det er absurd. Jeg ønsker at virksomhederne skal have bedre vilkår; ikke for at forgylde ejerne, men for at beholde de job vi har i Danmark og tiltrække nye arbejdspladser.  Der er ingen vej udenom og det vigtigste er i særklasse beskatningen: personskat (især topskat), selskabsskat og gebyrer afgifter på alt mellem himmel og jord.

Lad mig høre din mening. Skriv en kommentar!

6 kommentarer til “Folketingsvalg 2011”

 1. Palle Hellemann

  Hej Lars,

  Hvad angår regelstyring og bureaukrati, så mener jeg at VKO har været bannerførere for at mistænkeliggøre f.eks. offentligt ansattes engagement og flid. Derfor mener jeg at det urealistisk at få igangsat en tilbagerulning af regelstyring og bureaukrati med dele af det nuværende V og K i en ny regering. Uanset hvor meget jeg kan sympatisere med en del af LA’s holdninger, så har jeg svært ved at forestille mig at de får nogen indflydelse. Visse af kandidaterne mangler politisk erfaring.
  Derudover er det kun S og SF, der har en chance for at overtale fagbevægelsen til at acceptere en forøgelse af den generelle arbejdstid, når det bliver nødvendigt. Det projekt vil aldrig lykkes for en VKO regering.
  Jeg kunne ønske mig at man kunne stemme 3 gange: en gang imod et parti, og 2 gange for et parti. Så kunne jeg nemlig give mit minus til O, som jeg ønsker uden for indflydelse og 2 stemmer fordelt på dem jeg gerne ser få indflydelse.
  Når jeg kun har en plus stemme, vil jeg ikke risikere at spilde den på LA, der enten ikke får indflydelse eller ikke tør stemme imod VKO, når de bør gøre det.

 2. Mark

  Det kan vi kun være enig i.Det er det dilemme vi allesammen står overfor.Ingen af blokerne har det perfekte lysning,men der er tid til forandring.Det nuværende regering hverken kan el. vil tage fat på det udfordringer vi stå overfor,både ind og udlands.Prisen på valget nærmer sig 150.mil.Danmark har før været forgangsland og fundet på lysninger til gavn for fællessakbet.Tilbage er det at håbe på at en dag kommer valget ikke til at handle kun om at skifte farver.

 3. Lars Kolind

  Jeg tror faktisk at Liberal Alliance får stor indflydelse. Partiet får de afgørende stemmer i en eventuel fremtidig blå regering, og dermed vil Dansk Folkepartis indflydelse være væsentligt svækket.
  Får vi en rød regering vil den have mulighed for at få flertal uden enhedslisten og med Liberal Alliance. Det vil svække Enhedslistens indflydelse væsentligt.
  Derfor er en stemme på Liberal Alliance et skridt i den rigtige retning uanset hvilken regering vi får.

 4. Margrete

  Jeg er ikke politisk enig med dig, men jeg synes du sætter situationen i et inspirerende – og nødvendigt – lys. Liberal Alliance har nogle synspunkter, der fra rød side helt klart kan diskuteres, men ser man det fra en økonomisk vindende side, tror jeg LA har fat i den lange ende :)

 5. Lars Kolind

  Tak Margrete! Selvfølgelig er der ting der kan diskuteres. Tænkte du på noget specifikt?

 6. Lars Thur

  Kære Lars
  Det ærgrer mig, at du ikke stiller op – den såkaldte fadæse sidst – sagde mere om “flokken” end om ideen om at gøre Fyn til et eksperimentarium.
  Uanset hvilken regering vi ender med, er der brug for en anden måde at tænke på – en radikal anden måde, som du gjorde ved at udnævne Fyn til ovennævnte. Der kræves mindst en konkret og økonomisk understøttelse af vækstlagene og idémagerne indenfor samtlige fagområder. Dertil en gennemgribende forandring af alle uddannelser. + ca en halv million andre tiltag. Det tvivler jeg på, at en (hvilkensomhelst) kommende regering vil være istand til at opfylde. Jeg har forsøgt at deltage i debatten – hos LA og er hvergang blevet mødt af en horde “proselytter”, som kun accepterer total underkastelse under Anders/Emils udmeldinger. Så indtil videre holder jeg mig til de radikale – her er stadig højt til loftet i diskussionerne. venligst LT

Skriv en kommentar

Current day month ye@r *

Have you been a Scout or Girl Guide?

Vis resultat

Abonnement

Din e-mail:  

RSS feed

Du kan abonnere på mine blogindlæg, vha. RSS. (Hvad er RSS?)

 Mit RSS feed

Sådan fungerer bloggen

Bloggen er et forum for debat og inspiration. Den er et virtuelt torv, hvor vi kan mødes og blive klogere. For tiden omkring 400 personer hver eneste dag. Lars Kolind skriver et indlæg en eller flere gange om ugen og alle er velkomne til at kommentere. Helst med dit rigtige navn og ikke under pseudonym. Kolind kan ikke svare på alle kommentarer, men meningen er jo også at alle skal inspirere hinanden. Hver blog-post tilhører en eller flere kategorier og vil du læse alle indlæg i en bestemt kategori, trykker du blot på kategoriens navn. Du kan også søge på alle indlæg, hvor et bestemt ord forekommer, f.eks. bureaukrati. Du kan læse og skrive kommentarer ved at klikke på ”kommentarer” under blogposten.

Sådan får du fat i Kolind Kuren

Din boghandler har den. Du kan også bestille bogen online, f.eks. hos Jyllands Postens Forlag, SAXO eller en anden online boghandel. Vil du købe et større antal bøger, f.eks. til alle medarbejdere eller til leder-gruppen kan du kontakte jyllandspostensforlag@jp.dk.

Den originale amerikanske udgave, The Second Cycle – Winning the War on Bureaucracy, er udgivet af Wharton School Publishing i samarbejde med F.T. Prentice Hall Pearsons forlag. Du kan få fat I den og andre sprogversioner på f.eks. www.amazon.com.