64 procent mere værdi – Unboss

(English – see below)

Her til morgen havde 210 læsere svaret på spørgsmålet tilhøjre: Hvor megen  merværdi kunne du skabe på din arbejdsplads hvis alle forhold var optimale ? (ledelse, organisation, kolleger, opgaver). De eller I siger at I ville kunne skabe 64 procent mere værdi end nu, og jeg er ikke overrasket: Min erfaring er at organisationer kan skabe dobbelt så stor værdi eller endnu mere hvis alle forhold er i orden. Når det lykkes kommer der organisationer ud af det, som kan konkurrere Sony ud af Japan og Philips ud af Holland. Og mærkeligt nok: arbejdsglæden stiger; medarbejderne er mere tilfredse end nogensinde, og køen af folk der gerne vil have jobs, bliver længere end nogensinde.

Mit mål med denne blog og med alt hvad jeg gør i disse år, er at slippe det potentiale løs. Kolind Kuren (bogen) gav nogle bud herpå, men den er fem år gammel og der er mere stof i historien end det. Derfor arbejder jeg sammen med Jacob Bøtter (forfatter til bogen NQ – se www.nq.dk) om at skrive bogen Unboss som forhåbentlig kan gøre koden tilgængelig for alle der gider og tør smøge ærmerne op. Unboss udkommer til efteråret.

Selvom jeg er pessimist mht danske politikeres evne og vilje til at udnytte potentialet (med en enkelt undtagelse – I ved) så er jeg optimist på vegne af danske medarbejdere og virksomheder. Vi kan også i de næste 20 eller 50 år blive det foregangsland som hele verden vil kigge på, når vi begynder at udnytte de muligheder for at skabe fremragende organisationer (offentlige og private) som ligger i den tillids-kultur, vi stadig er næsten ene om i verden. Tillid er nemlig en af nøglerne til at frigøre potentialet. Tillid er forudsætningen for at vi kan slippe af med bosser og få unbosser i stedet.

Arbejdet med Unboss går nu ind i den afgørende fase, og hvis du har lyst til på en eller anden måde at være med i slutspurten (læse udvalgte kapitler (på engelsk) og bidrage med kritik; komme med eksempler, eller andet) så send mig en (ikke al for lang!) mail på lars@kolind.dk og fortæl lidt om din baggrund og hvad du måske kunne tænke dig at bidrage med i forbindelse med Unboss. Skriv Unboss i emne-feltet på mailen. Jeg læser din mail, men vær lidt tålmodig mht at få svar – jeg får rigtig mange mails og har til tider lidt svært ved at nå at svare på dem alle! Har du en generel kommentar, glæder jeg mig til at læse den på bloggen nedenfor.

Tænk det utænkelige: At danske virksomheder og offentlige organisationer kunne skabe 64 procent mere værdi end i dag. Så ville det godt nok være spændende at være dansker.

English summary:

This blogpost summarises a survey on the added value potential of organisations if the worked properly (management, structure, teams, tasks): 210 respondents indicate that an average of 64 % value could be created under such circumstances.

Together with Jacob Bøtter (author to the book NQ, www.nq.dk) I am currently working on a new book, Unboss, which will unfold this potential. Unboss is due in November 2011 and we invite you to join the effort (reviewing selected chapters, providing examples etc) by mailing me a bit about your background and what you think you could contribute, on lars@kolind.dk marked “Unboss”.

12 kommentarer til “64 procent mere værdi – Unboss”

 1. john nielsen

  Ja det ville være fantastisk. den store opgave ligger i at alle har forskellige og til tider direkte modsat rettede meninger om hvad der er de optimale omstændigheder. det er altid farligt at komme med eksempler for hver person får så fokus væk fra hvad han tænker på. men jeg våger pelsen. lad os tage det eksempel at medarbejderne mener chefen er et fjols, og at chefen mener medarbejderne modarbejder ham. Ikke en utænkelig situation.

 2. Jette Jakobsen

  Så skulle der være et møde eller måske en blog, hvor medarbejdere kunne beskrive hvorfor de mener at chefen er et fjols. Det skal være muligt åbent og ærligt, og ikke få følger, bare vi overholder grundloven og ikke sviner nogle til.Chefen skal forklare, hvor han/hende mener medarbejdere modarbejder, også åbent og ærligt.Måske kan noget så løses op? Måske kan det findes en løsning, og mon det er sandheden, som påstås? Ærlighed og åbenhed, skal der til, efter min mening.

 3. Steen Lykke Rasmussen

  Jeg har arbejdet med at skabe vindende organisationer i mere end 14 år. Det er bestemt ikke urealistisk at skabe 64% merværdi pr. medarbejder i langt de fleste organisationer i DK. Jeg vil endda hævde, at der kan skabes betydeligt mere end respondenterne beskedent vurderer. Her er et par eksempler på kilderne til merværdien:
  - Manglende forståelse af virksomhedens mission
  - Manglene forståelse af de aktuelle fokusopgaver, der virkelig rykker virksomheden / ansvarsområdet
  - Manglende viden
  - Tilfældig medarbejderudvikling. Medarbejderudvikling bruges som frynsegode, istedet for at som strategisk værktøj
  - Uklare strukturer ( ansvar og beslutningskompetence
  - Utallige ukoordinerede projekter startes op
  - Dårlig delegering
  - Ineffektive møder, Møde-syndromet
  - Destruktiv konflikt
  - For megen bureaukrati, kontrol og rapportering
  - Beslutningskompetencen er ikke placeret, hvor den bør være, men forbliver hos chefen. Chefen bliver org. flaskehals.
  - Informationssystemer og incentivesystemer, der ikke er tilpasset det virkelige behov, og trækker virksomheden i en skæv retning
  - Manglende konstruktiv konflikt ved brug af menneskers forskellighed

  Listen kunne fortsætte, men den sidste ting jeg vil nævne er. At de respondenter, der har svaret 64% sandsynligvis ikke har medregnet det UENDELIGE udviklingspotentiale de selv indeholder.
  Jeg har senest i en artikel i Børsens Lederhåndbog hævdet, at man højst udnytter 10% af medarbejdernes kompetencer i virksomhederne i dag, men man betaler for 100%!

  Alt det, må i sidste ende tilskrives overskriften dårlig ledelse. Men jeg har arbejet med mere end 1000 ledere. Jeg vil hævde at langt de fleste ledere i dag, går hver morgen på arbejde med den hensigt at gøre en positiv forskel, men alligevel går det galt næsten overalt! Så spørgsmålet er bare hvorfor?

  Selvfølgelig findes der folk, der aldrig skulle have været ledere, men det er jo ikke deres ansvar. Det er de menneskers ansvar, der har ansat dem. F.eks. gribes der alt for sjældent ind fra bestyrelsens side overfor dårlige ledere. Her tænker jeg bl.a. på ledernes misbrug af deres organisationer til personlige karriere formål. Der behøver ikke at være konflikt mellem en leders ambitioner og karrieremål. Men, ofte ses desværre hvordan f.eks. “job-jumpere” lige kommer forbi, og hurtigt omstrukturere eller sætter ugennemtænkte projekter igang, og så forsvinder igen inden alle de negative konsekvenser af deres tåbelige beslutninger bliver synlige.

  Vi må nok leve med dårlig ledelse i lang tid endnu. Udviklingen på dette område går meget langsomt. Vi må ændre helte-billedet fra “Rambo-lederen” – den stærke mand – til fremtidens leder, der kan hente det enorme potentiale, der ligger gemt ud af deres organisationer. Det er faktisk vejen til hele nationen overlevelse på verdensmarkedet. Den danske kultur har netop her endda et væsentligt forspring at bygge på.

 4. Steen Christensen

  Der er meget mere potentiale i dansk hvervsliv, medarbejder og det offentlige end vi selv ved. Skal der ske en ændring relativ hurtig, kræver det en mental forandring, dette kræver mod og åbenhed.
  Som jeg ser og hører vores samfund, er vores værdier stadigvæk industri samfundes værdier, med den måde at tænke, handle og agere på.
  At ændre vaner gøres ikke over en nat.
  Prøv selv at tænke på en adfærd, der ikke støtte ens mål.

 5. Frank Calberg

  Resultatet af din undersøgelse er ret bemærkelsesværdigt, synes jeg. Resultatet viser, synes jeg, at der et enormt behov for at tænke nyt samt – ikke mindst – kontinuerligt prøve nye ideer af for at fremme mere værdiskabelse.

  I hvilken grad vurderer I, at der er tale om en generel global trend mod lav magtdistance? Det kunne være interessant at høre jeres mening om, hvorvidt det ikke mindst er indenfor denne kulturelle dimension, at vi skal søge svar på nogle af de store forandringer, der sker i Mellemøsten i disse dage / uger / måneder? I denne forbindelse vil jeg gerne spørge om, hvordan I vurderer den indflydelse, som mennesker, der kommunikerer om udviklingen på sociale medier, har på de forandringer, der sker der.

 6. Frank Calberg

  Hvad med at lægge kapitler af bogen ud på f.eks. slideshare og/eller scribd? En anden mulighed ville være at lægge de vigtigste dele af bogen ud på denne blog som enkelte blogindlæg.

  Alternativt kunne I uploade produktet på f.eks. Google Docs og således muliggøre at mennesker over hele verden kan deltage i at gøre produktet endnu bedre ved at skrive / redigere sammen. En fjerde mulighed ville være at lægge produktet ud på Dropbox og/eller Wuala, således at interesserede kan læse der og give jer inputs / ideer til det videre arbejde. Just some ideas.

 7. Frank Calberg

  Jeg bemærkede i dit indlæg, Lars, at du kommunikerer meget via e-mail. Har du mulighed for at skrive lidt om udfordringerne ved at flytte kommunikation fra e-mail til sociale medier / web 2.0 / kollaborative teknologier? Det kunne være interessant at høre om nogle af de tanker, du gør dig – herunder muligheder ved at fremme denne forandring samt problemer / barrierer / risici ved at gøre det.

  Her er nogle e-mail tips: http://www.slideshare.net/frankcalberg/email-tips

 8. Helle Munch Oldefar

  Jeg har i årevis plæderet for, at personalemøderne – bare en gang imellem – skal starte med punktet ‘eventuelt’ og uden lederens tilstedeværelse.
  Det punkt er mange gange det vigtigste, men det bliver undervurderet, fordi lederne altid har mange vigtige punkter på, som man først skal igennem.
  Er den ide gangbar på jord?

 9. Jette Jakobsen

  Det ville være godt Helle!! For der står al det spændende, uprøvede, gode tiltag m.m. der er bare aldrig tid, til at tale om det, eller gnisten er gået af folk..efter alle tallene, sparerunder, nye itsystemer osv osv. Har du nogensinde fået lov? Jeg turde godt lade min leder sidde, og høre med, men uden indblandning.

 10. Frank Calberg

  Til Helle: Her er nogle tips til at skabe mere værdi, når du holder møder med andre mennesker

  http://www.docstoc.com/docs/40078042/More-Effective-Meetings

 11. Kai Poulsen

  Paretovs lov 80/20 % reglen…

  Man kan også se efter hvad den kan tilfører af mere værdi på jobbet.

  > aprokom.dk/cm253/ På forside er også link til artiklen.
  http://www.aprokom.dk

 12. Frank Calberg

  Det er interessant, synes jeg, at 78 af de 372 personer, der har stemt, mener, at de kunne skabe over 100% større værdi, hvis alle forhold var optimale. Jeg tolker resultatet på den måde, at der er meget store udviklingsmuligheder.

Skriv en kommentar

Current day month ye@r *

Have you been a Scout or Girl Guide?

Vis resultat

Abonnement

Din e-mail:  

RSS feed

Du kan abonnere på mine blogindlæg, vha. RSS. (Hvad er RSS?)

 Mit RSS feed

Sådan fungerer bloggen

Bloggen er et forum for debat og inspiration. Den er et virtuelt torv, hvor vi kan mødes og blive klogere. For tiden omkring 400 personer hver eneste dag. Lars Kolind skriver et indlæg en eller flere gange om ugen og alle er velkomne til at kommentere. Helst med dit rigtige navn og ikke under pseudonym. Kolind kan ikke svare på alle kommentarer, men meningen er jo også at alle skal inspirere hinanden. Hver blog-post tilhører en eller flere kategorier og vil du læse alle indlæg i en bestemt kategori, trykker du blot på kategoriens navn. Du kan også søge på alle indlæg, hvor et bestemt ord forekommer, f.eks. bureaukrati. Du kan læse og skrive kommentarer ved at klikke på ”kommentarer” under blogposten.

Sådan får du fat i Kolind Kuren

Din boghandler har den. Du kan også bestille bogen online, f.eks. hos Jyllands Postens Forlag, SAXO eller en anden online boghandel. Vil du købe et større antal bøger, f.eks. til alle medarbejdere eller til leder-gruppen kan du kontakte jyllandspostensforlag@jp.dk.

Den originale amerikanske udgave, The Second Cycle – Winning the War on Bureaucracy, er udgivet af Wharton School Publishing i samarbejde med F.T. Prentice Hall Pearsons forlag. Du kan få fat I den og andre sprogversioner på f.eks. www.amazon.com.