Det egentlige vækstforum

Tirsdag var jeg til TEDxCopenhagen; en af de mest spændende konferencer jeg nogensinde har deltaget i. Arrangeret af Wemind med støtte fra bl.a. Københavns Kommune, Politiken, DR og SticksnSushi samlede TEDx 300 deltagere til 18 minutters foredrag om så forskellige emner som mikrbiologi, stress, rumfart, vejrtrækning, fattigdomsbekæmpelse, arbejdsglæde, frygt og genetik.

Debatten summede som jeg sjældent hat hørt det og ideerne til hvordan Danmark og verden kunne blive et bedre sted at være, var der rigtig mange af. Visionære i modsætning til “mer af det samme” som vi hører fra Regeringens Vækstforum. Jeg vil påstå at en halv dag sammen med den gruppe der deltog i TEDx, ville give Regeringen fem gange flere relevante forslag om Danmarks fremtid, end 18 måneders arbejde i Vækstforum støttet af ubegrænset sekretariatsbistand fra fire ministerier.

Det er flovt. Og det er tragisk for Danmark der virkelig mangler nytænkning om sin fremtid. Er vi virkelig så konservative, socialdemokratiske (Venstre) og så småborgerlige (Dansk Folkeparti) at vi slet ikke er interesseret i nytænkning?

Om nogle dage ligger foredragene fra TEDxCopenhagen på nettet. Se www.tedxcopenhagen.dk.

Så kan man jo håbe på at nogle i Regeringen trods alt ser dem. Debatten og de mange ideer slipper de for…

5 kommentarer til “Det egentlige vækstforum”

 1. Kathrine Procter

  Helt enig, TEDxCopenhagen var en sublim oplevelse – der gav håbet tilbage!

  Verden har grundlæggende brug for flere skovfogeder og færre brændehuggere og Tedx inspirerede med visionære projekter og langsigtede perspektiver. Skovfogeder planter træer, selvom de godt ved, at de ikke selv kommer til at leve længe nok til at se dem fuldvoksne. På samme måde skal vi have ideer på bordet, der rækker ud over vores egen lille verden. Helt derud, hvor de næste generationer får glæde af dem.

  Det kræver vel, at man giver slip på sine indre begrænsninger og lukker ørerne for automatreaktioner og fordomme om, hvad der kan, eller ikke kan lade sig gøre.  Kan man for eksempel bygge et bjerg i København. Ja, det kan man faktisk godt! To unge mænd har undersøgt sagen, og det kan godt lade sig gøre. Det koster godt nok lidt mere end en bondegård, og det vil tage ca 200 år at fuldføre, men til gengæld kunne det bidrage med både hardcore energiforsyning, skønhed og vil være et fantastisk brand. Tjek http://www.mountcopenhagen.com. Et sådant projekt rækker ud over ego-perspektivet og er en kanal for noget meget større, der rækker udover den nulevende generation.

  Det er den slags ideer, vi har brug for, hvis vi for alvor vil bevæge verden i nye retninger. For at nå frem til at turde glemme alt, hvad man har lært, for en stund, og se verden med åbne øjne, må vi i gang med at stille de rigtige spørgsmål. Hvorfor gør vi som vi gør? Hvor er vi egentlig på vej hen?

 2. Palle R Jensen

  Vedr. Mount Copenhagen
  Jeg hader at være en lyseslukker, men jeg må simpelthen protestere mod disse infantile fantasiprojekter, som afleder opmærksomheden fra de problemer, som SKAL løses.

  De der kender mig ved at jeg selv kan producere masser af den slags “visionære” ideer, men jeg holder dem for mig selv og nøjes med i offentligheden at diskutere de vigtige ideer, som løser faktiske problemer i virkeligheden. Se f.eks. http://www.ruf.dk

  MountCopenhagen folkene tager den lille havfrue som gidsel i deres forsøg på at retfærdiggøre deres vision. Det mener jeg er en grov udnyttelse af Bjarke Ingels flotte vision til verdensudstillingen.

  Bjarke Ingels BIG group tænker stort på en helt anden kvalificeret måde. Se f.eks. det helt nye byggeri 8-tallet (www.8tallet.dk), som er en moderne bjerglandsby. Det er den slags visioner vi har brug for – ikke infantile drømme om store jordbunker.
  Det er moderne byggeri, som tænker det menneskelige fællesskab ind i strukturen på en spændende og bæredygtig måde.

 3. Kathrine Procter

  Jeg er ganske enig i at BIGs arbejde er højt kvalificeret og et smukt eksempel på løsningsorienterede visioner. Mount Copenhagen, som ide, fortjener dog at blive hørt – både pga. dens rækkevidde (mod!), og fordi de er gået igang med at undersøge ideens real værdi.

  Hvis ikke vi bakker op om nye visioner, bare fordi de ikke er færdigt analyseret, kommer vi ikke langt i verden. Tidens problemer kræver samarbejde og en forståelse for, at vi skal bruge hinanden ressourcer så meget som muligt. Enkelt-individer og eksperter, der bliver bag lukkede døre, uden at turde dele deres viden med omverdenen, mister indflydelse.
  Mount Copenhagen er muligvis en skør ide, og så fred være med det, men ideen kan også vise sig, at være det vi behøver for f.eks. at kunne være selvforsynende med energi.

  Jeg vil til enhver tid kæmpe for at også de skøre ideer får mulighed for at blive analyseret, før de bliver trampet ned. Heldigvis er der mange mennekser, der hver dag går direkte ud og løser problemer, der kræver det her og nu – men det ene udelukker vel ikke det andet?

  Jeg blev iøvrigt glad for at se ind på din hjemmeside, der helt klart viser interessante og brugbare løsninger. Det er da en skam, at du ikke vil dele flere ideer med verden omkring dig!

 4. Palle R Jensen

  Jeg deler skam gerne mine ideer med andre. Jeg holder tit foredrag om det at være professionel opfinder. se også http://www.idea.dk
  Jeg kan blot selv med min bedste vilje ikke se perspektivet i Mount Copenhagen

 5. Isabella Lo

  Through Frank Calberg –

  http://www.asb.co.nz/CreatingFutures/sheep/

Skriv en kommentar

Current day month ye@r *

Have you been a Scout or Girl Guide?

Vis resultat

Abonnement

Din e-mail:  

RSS feed

Du kan abonnere på mine blogindlæg, vha. RSS. (Hvad er RSS?)

 Mit RSS feed

Sådan fungerer bloggen

Bloggen er et forum for debat og inspiration. Den er et virtuelt torv, hvor vi kan mødes og blive klogere. For tiden omkring 400 personer hver eneste dag. Lars Kolind skriver et indlæg en eller flere gange om ugen og alle er velkomne til at kommentere. Helst med dit rigtige navn og ikke under pseudonym. Kolind kan ikke svare på alle kommentarer, men meningen er jo også at alle skal inspirere hinanden. Hver blog-post tilhører en eller flere kategorier og vil du læse alle indlæg i en bestemt kategori, trykker du blot på kategoriens navn. Du kan også søge på alle indlæg, hvor et bestemt ord forekommer, f.eks. bureaukrati. Du kan læse og skrive kommentarer ved at klikke på ”kommentarer” under blogposten.

Sådan får du fat i Kolind Kuren

Din boghandler har den. Du kan også bestille bogen online, f.eks. hos Jyllands Postens Forlag, SAXO eller en anden online boghandel. Vil du købe et større antal bøger, f.eks. til alle medarbejdere eller til leder-gruppen kan du kontakte jyllandspostensforlag@jp.dk.

Den originale amerikanske udgave, The Second Cycle – Winning the War on Bureaucracy, er udgivet af Wharton School Publishing i samarbejde med F.T. Prentice Hall Pearsons forlag. Du kan få fat I den og andre sprogversioner på f.eks. www.amazon.com.