Iværksætterskat – det er værre endnu

Hvis ikke læsning af forrige blogpost er nok, så kan jeg fortsætte eksemplet:

Efter fem år får virksomheden ABC kontakt med en investor som ser et stort perspektiv i ABC, men han vil gerne beholde medarbejderne som aktionærer. Han køber derfor 50.000 af mine aktier til 40 kr/aktie. Så ejer medarbejderne 200.000 aktier (40%), investoren ejer 50.000 aktier (10%) og jeg har de resterende 250.000 aktier (50%). Jeg har fået en reel fortjeneste på knap 2 Mkr. og dem betaler jeg 45% skat af. Min fortjeneste er jo reel og den skal naturligvis beskattes.

Men nu klapper skattefælden virkelig for medarbejderne. Ingen medarbejder har indtil nu solgt en aktie, men alligevel regner SKAT ud at hver medarbejder har haft en papirgevinst på ialt 38 kr/aktie, altså 760.000 kr, og det beløb skal de svare omkring 45% skat af, dvs ca 340.000 kr. pr. medarbejder. Og de har ikke set en krone endnu!

Hvis medarbejderen ikke kan betale sin skat kommer fogeden og henter hans ejendele. For at undgå det er medarbejderen nødt til at sælge ca. halvdelen af sin aktiebeholdning for at betale skatten af den gevinst han endnu ikke har haft. Nu ejer han altså ikke mere 4%, men kun 2% af firmaet. Fortsætter væksten  i ABC (og det var jo meningen med det hele) tvinges medarbejderen til at fortsætte med at sælge ud af sine aktier for at kunne betale skatten af den gevinst han fortsat ikke har haft.

På den store dag hvor firmaet er en mega succes og sælges for 200 Mkr. er medarbejderens aktiepost reduceret til stort set ingenting – og hvad er så ideen med at være iværksætter og løbe en risiko?

Fjern den tåbelige iværksætterskat NU!

8 kommentarer til “Iværksætterskat – det er værre endnu”

 1. Robert Piil

  Tja, man kunne jo forestille sig ramaskriget, hvis man indførte det samme princip på beskatning af friværdien i boliger.

 2. Anni Løndal de Lichtenberg

  Lars, det er jo under forudsætning af, at aktierne fra år 0 til år 5 vedblev med at koste kr. 2 og så pludselig steg til 40 fordi investoren kom på banen.

  Men ok – aktier kan jo godt stige meget på ingen tid, så eksemplet er jo ok.

  Mange tak fordi du kan forklare så alle kan forstå.

  Jeg har prøvet på at finde ud af, hvad argumentet FOR at indføre skat på ikke realiseret gevinst er, men uden held. Ved du hvorfor det er blevet indført?

  Er planen, at der skal indføres skat på alle ikke realiserede gevinster? Ved du noget om det? Fx også ejendomsværdistigninger?

  Hvordan finder skat rent teknisk ud af, hvor meget medarbejderaktierne er steget og dermed skal beskattes med? Kigger man på aktiekursen fx 31.12 og så bruges kursen denne dag i beregningen?

  Må jeg også kopiere dette dit blogindlæg?

 3. Anni Løndal de Lichtenberg

  Grunden til at medarbejderaktierne beskattes, er det fordi medarbejderne i reglen ejer under 10 pct?

  Jeg indrømmer blankt, at jeg troede, at den Iværksætterskat var pillet ud igen, men det er den så altså ikke, kan jeg forstå.

 4. Lars Kolind

  Ja reglen er at unoterede aktier der repræsenterer mindre end ti procent af kapitalen, lagerbeskattes. Det er rent nonsens og jeg er faktisk tryg ved at vi ved fælles anstrengelser kan lægge så stærkt pres på politikerne at iværksætterskatten bortfalder. Brug de kanaler du og alle der læser dette, har, til at påvirke politikerne (fra alle partier). Det er en skat alle taber på. Og vær opmærksom på at ingen foreslår at skat på aktieindkomst skal bortfalde. Den skal blot virke på det tidspunkt man har indkomsten frem for det tidspunkt SKAT beregner at man måske kunne have haft den!

 5. Lars Kolind

  @Anni
  Jeg er ikke sikker på at jeg kan svare på alle dine spørgsmål, men såvidt jeg forstår reglerne er det sådan:

  Argumentet er misundelse: folk hvis aktier stiger meget, skal ikke bare kunne sidde og glæde sig over det, mens andre der ingen aktier har, bare må se til. Og så er der faktisk et beregnet provenu på 150-200 Mkr. Men prisen i form af manglende iværksætteri er ti gange så høj (mindst).

  Skat på andre urealiserede gevinster? Nej det tror jeg ikke der er planer om. Mest nærliggende ville være at beskatte urealiseret gevinst på prisstigning i fast ejendom, men det ville påvirke så mange mennesker at ingen ville turde foreslå det. Det er efter min opfattelse heller ikke nogen god ide. Skulle man endelig beskatte gevinster ved salg af fast ejendom måtte det blive på det tidspunkt, gevinsten blev realiseret.

  Beregningen af urealiseret gevinst? Det mest oplagte er at bruge den kurs, som en investor senest har indskudt kapital til eller købt aktier til, som udtryk for hvad aktierne er værd (eksemplet ovenfor). SKAT har også andre modeller, hvor man tager egenkapitalen og dertil lægger fx. de seneste tre års overskud og det er så værdien. Den slags regler kan ramme meget vilkårligt. Hvordan man præcis vil gøre, ved jeg ikke.

 6. Anni Løndal de Lichtenberg

  Tak, Lars,

  Når noget virker fuldstændigt tåbeligt, så plejer det at være fordi, der er noget, som jeg ikke har forstået.

  Jeg tror ikke, at nogen som helst til hverken højre eller venstre indfører misundelsesskatter, ligesom jeg heller ikke tror, at nogen laver skattelettelser der hører til i kategorien: korruption (Altså skattelettelse for vennerne)

  Men jeg tror meget ofte, at der indføres h.h.v. skat og skattelettelser udfra tro, håb og løse påstande fremfor fakta om virkningerne, og når så de lovede virkninger udebliver, så har MF´erne og deres medløbere kun ét argument tilbage og det er: “Fordi, det er vores politik!” og så bør vælgerne kassere dét forslag.

  Men ok, vi har pt et flertal i Folketinget, som tager beslutninger over en nat, som påvirker rigtig mange mennesker ganske alvorligt og som er alt andet end gennemtænkte.

  Iværksætterskatten er måske en sådan one-night-lov.

 7. Anni Løndal de Lichtenberg

  Lars Kolind,

  Jeg tror Lars Rasmussen har ret i den kommentar som Rasmussen skrev som kommentar til dit blogindlæg under dette “Hvor dum kan man være?”.

  Jeg har prøvet på at finde ud af om lagerbeskatningen (altså beskatningen inden gevinsten realiseres) kun gælder virksomheder og ikke private og dermed heller ikke medarbejderaktier.

  Noget tyder på, at lagerbeskatningen ikke gælder private og så falder dit eksempel med medarbejderaktierne jo altså helt fra hinanden.

 8. Claus Kaaber

  Hej Lars

  Jeg var egentlig også overrasket, da debatten om iværksætterskatten blussede op. Jeg kunne mindes, at de konservative havde taget æren for, at alle unoterede aktier gik fri af lagerbeskatningen:

  http://www.konservative.dk/nytogdebat/nyheder/2009/april/sider/lagerbeskatning.aspx

  http://www.business.dk/boersnyt/lagerbeskatning-af-unoterede-aktier-droppes

  Måske er der håb forude:
  http://www.erhvervsbladet.dk/ivaerksaetteri/radikale-vil-af-med-ivaerk-saetterskat.

Skriv en kommentar

Current day month ye@r *

Have you been a Scout or Girl Guide?

Vis resultat

Abonnement

Din e-mail:  

RSS feed

Du kan abonnere på mine blogindlæg, vha. RSS. (Hvad er RSS?)

 Mit RSS feed

Sådan fungerer bloggen

Bloggen er et forum for debat og inspiration. Den er et virtuelt torv, hvor vi kan mødes og blive klogere. For tiden omkring 400 personer hver eneste dag. Lars Kolind skriver et indlæg en eller flere gange om ugen og alle er velkomne til at kommentere. Helst med dit rigtige navn og ikke under pseudonym. Kolind kan ikke svare på alle kommentarer, men meningen er jo også at alle skal inspirere hinanden. Hver blog-post tilhører en eller flere kategorier og vil du læse alle indlæg i en bestemt kategori, trykker du blot på kategoriens navn. Du kan også søge på alle indlæg, hvor et bestemt ord forekommer, f.eks. bureaukrati. Du kan læse og skrive kommentarer ved at klikke på ”kommentarer” under blogposten.

Sådan får du fat i Kolind Kuren

Din boghandler har den. Du kan også bestille bogen online, f.eks. hos Jyllands Postens Forlag, SAXO eller en anden online boghandel. Vil du købe et større antal bøger, f.eks. til alle medarbejdere eller til leder-gruppen kan du kontakte jyllandspostensforlag@jp.dk.

Den originale amerikanske udgave, The Second Cycle – Winning the War on Bureaucracy, er udgivet af Wharton School Publishing i samarbejde med F.T. Prentice Hall Pearsons forlag. Du kan få fat I den og andre sprogversioner på f.eks. www.amazon.com.