Konservative – parti uden indflydelse

fullscreen-capture-22-07-2010-124505bmp

I gårsdagens Kristeligt Dagblad var der en meget tankevækkende kronik om Det Konservative Folkepartis krise: http://www.kristeligt-dagblad.dk/artikel/374417:Kronik–Det-Konservative-Folkeparti—-et-parti-uden-indflydelse?all=1

Og uden at man skal lægge alt for meget i afstemningen her på bloggen er det dog tankevækkende at kun én ud af de 56 der indtil nu har stemt om hvem de ville mene ville være den bedste statsminister for Danmark, peger på lederen af Det Konservative Folkeparti, Lene Espersen.

Lene Espersen er ikke nogen ringe politiker, men det parti hun står i spidsen for, er i en eksistenskrise. Det har simpelt hen mistet sin berettigelse, siger kronikøren i Kristeligt Dagblad, og jeg er tilbøjelig til at give ham ret. Partiet er blevet fanget i sin designerpolitik der kun synes at have ét formål: at bevare magten. Ideologi er noget bras, sagde den konservative statsminister, Poul Schlüter, for 26 år siden (1984), men han har ikke ret. Ideologi i form af værdier er det eneste langtigsholdbare grundlag for et politisk parti medmindre man vælger gruppeegoismen og hadet til bestemte befolkningsgrupper.

Hvis det Konservative Folkeparti skal have en chance må det genopfinde sig selv. Her er fire ting som partiet burde gøre:

 1.  Nyformulere hvad det er at være borgerlig. Den enkeltes frihed. Forpligtende fællesskab. Retssamfund; også den enkeltes ret i forhold til staten. Decentralisering. Privat initiativ som samfundets drivkraft osv. Positionen som “Danmarks Borgerlige Parti” er ledig i dansk politik!
 2.  Skabe klarhed om de faktiske forhold regeringen: At Danmark redigeres af et (i princippet!) liberalt parti (Venstre), et borgerligt parti (Konservative) og et småborgerligt parti (Dansk Folkeparti) – sidstnævnte ikke ment kritisk; blot en konstatering. Konservative har brug for at markere hvorfor det indbyrdes styrkeforhold mellem de tre partier er vigtigt.
 3. Skabe plads for en ny generation af mere kompetente ledere i partiet. Uden at være personlig er det mit indtryk at partiets nuværende ledelse har en overvægt at mennesker der ingen chance ville have for at bestride lederjobs i almindelig konkurrence i private virksomheder. Længere nede i rækkerne er der masser af talent.
 4. Kommunikere mere tydeligt hvad borgerlig politik er og hvordan den er forskellig fra både liberal, småborgerlig, og socialdemokratisk politik. Der er masser af borgerlige vælgere i Danmark, men hvis de ikke forstår hvad borgerlig politik er, går de andetsteds hen.

Efter min mening vil det være et stort tab for Danmark, hvis vi ikke mere har et borgerligt parti. Hvad er dit råd til Det Konservative Folkeparti?

5 kommentarer til “Konservative – parti uden indflydelse”

 1. Gert Christiansen

  Hej Lars

  Jeg vil give dig ret langt hen af vejen, at det borgelige Danmark har meget svært, ved at formulere en borgerlig politik, fordi man gerne vil gøre alle glade og forsøge at favne alle.

  Hvis de borgelige skal overleve næste valg, skal de jo nok tage fat i sig selv, og dine 4 forslag kan jo være et godt udgangspunkt. Forresten noget der gælder alle partier, da ingen af dem har en hel klar og synlig profil.

  Jeg er dog absolut ikke enig med dig, når du skriver, at det konservartive Folke parti ikke har nogen eksistens berettigelse. Det synes jeg helt klart. Det er nødvendigt, at der føres en borgelig politik, hvor alle der kan, skal sørge for sig selv, men samtig skal der også være en opsamling, af de som ikke kan klare sig selv, af den ene eller anden årdag. Dog skal vi ikke gå hen og blive et forsøgersamfund (krævesamfund), hvor det bliver en ret, til at få samme hjælp som naboen, når man ikke har brug for den.

  Det samme gør sig gældende landets kommuner indbyrdes. Jeg synes det er mærkeligt at der er så mange kommuner, der skal have hjælp og det efterhånden kun, er nogle af de nordsjællandske kommuner som skal betale. Det er jo fakta, at borgerne i disse kommuner har et væsentligt lavere rådighedsbeløb, end alle andre. Kommuner som Allerød skal ud og låne penge for at idstandsætte skoler osv, fordi de skal hjælpe nogle jyske kommuner, med at bygge nye haller og flotte rundkørsler. Det kan ikke være rigtigt.

 2. Lars Kolind

  Tak til Gert Christiansen for en tankevækkende kommentar. Jeg har nok udtrykt mig lidt uklart i blogposten: Når jeg overhovedet bringer emnet op er det fordi jeg mener at et konservativt folkeparti (positionen som Danmarks Borgerlige Parti) i høj grad har en eksistensberettigelse! Problemet er bare at den nuværende ledelse er ved at begå selvmord for øjnene af alle de borgerlige vælgere!

 3. Jørgen Lang Jørgensen

  Jeg er enig med Lars kolind i at det ville være et tab for dansk politik, hvis de konservative forsvandt fra den politisk scene, men det gør de nok heller ikke selvom det, for øjeblikket, ser elendigt ud for partiet.

  Det Konservative Folkeparti har historisk set haft mange interne blodige opgør.
  Efter Hans Engels påkørsel af en betonklods i spirituspåvirket tilstand kom partiet ind i en turbulent periode med tre skift af formænd indenfor kort tid. Først Per Stig Møller derefter Pia Christmas-Møller (nu løsgænger i Folketinget) og endelig Bendt Bendtsen og i den periode har der ikke været overskud til at udvikle en konservativ politik og give partiet profil overfor vælgerne.

  Partiets problem er efterfølgende, at de ikke har evnet at få nok indflydelse på den politik der er ført af VK-regeringen sammen med Dansk Folkeparti i de forløbne snart 10 år.
  Indflydelsen har de ikke haft medens Anders Fogh Rasmussen var statsminister og da ledelsen skiftede fra Bendt Bendtsen til Lene Espersen valgte partiet endnu en svag leder, som har været en katastrofe for partiet
  og dermed også for VK-regeringen.
  De konservative har med mange helt forfejlede udmeldinger og forslag skræmt mange konservative kernevælgere væk.
  Eksempelvis deres forslag mod burkaer. Lene Espersens fejlbedømmelse af og manglende deltagelse i et vigtigt udenrigsministermøde vedrørende Arktis. Bendt Bendtsen udmelding om, at rige pensionister ikke skal have folkepension m.v.

  Lars Kolind skriver, at partiet skal foretage en politikudvikling og det er rigtigt. Men det er næsten umuligt at foretage så længe partiet sidder i regering og skal administrere.
  Derfor er det nok sundt for partiet at få en periode i opposition, hvor de kan foretage en konservativ politikudvikling med en ny leder ved roret.

  Her vil jeg foreslå Mads Lebech mangeårig succesfuld konservativ borgmester på Frederiksberg og tidligere næstformand i partiet. Han har også ydet et godt stykke arbejde i Kommunernes Landsforening.
  Han har tillige den rigtige alder og har tilstrækkelig pondus til at tegne partiet mange år frem.

  Så mit råd til de konservative vil være, at overtale Mads Lebech til at vende tilbage til politik og tilbyde ham formandsskabet af Det Konservative Folkeparti

 4. Lars Kolind

  Virkelig interessant at følge hvordan afstemningen tilhøjre udvikler sig: Der er mange bud på hvem der vil være bedst som Statsminister, men én ting synes læserne at være enige om: Det skal ikke være Lene Espersen (eller Pia Kjærsgaard). Tankevækkende. Men mon ikke Lene Espersen kan få et come back? Der er dog stadig nok mindst et år til næste folketingsvalg!

 5. Lars Kolind

  Dybt interessant at følge udviklingen i afstemningen tilhøjre: At fortsat kun én ud af 199 stemmer (5. august 10.28) foretrækker Lene Espersen. Men også at der er ret delte meninger om hvem der ellers ville være bedst som landets statsminister. Stem hvis du ikke endnu har gjort det!

Skriv en kommentar

Current day month ye@r *

Have you been a Scout or Girl Guide?

Vis resultat

Abonnement

Din e-mail:  

RSS feed

Du kan abonnere på mine blogindlæg, vha. RSS. (Hvad er RSS?)

 Mit RSS feed

Sådan fungerer bloggen

Bloggen er et forum for debat og inspiration. Den er et virtuelt torv, hvor vi kan mødes og blive klogere. For tiden omkring 400 personer hver eneste dag. Lars Kolind skriver et indlæg en eller flere gange om ugen og alle er velkomne til at kommentere. Helst med dit rigtige navn og ikke under pseudonym. Kolind kan ikke svare på alle kommentarer, men meningen er jo også at alle skal inspirere hinanden. Hver blog-post tilhører en eller flere kategorier og vil du læse alle indlæg i en bestemt kategori, trykker du blot på kategoriens navn. Du kan også søge på alle indlæg, hvor et bestemt ord forekommer, f.eks. bureaukrati. Du kan læse og skrive kommentarer ved at klikke på ”kommentarer” under blogposten.

Sådan får du fat i Kolind Kuren

Din boghandler har den. Du kan også bestille bogen online, f.eks. hos Jyllands Postens Forlag, SAXO eller en anden online boghandel. Vil du købe et større antal bøger, f.eks. til alle medarbejdere eller til leder-gruppen kan du kontakte jyllandspostensforlag@jp.dk.

Den originale amerikanske udgave, The Second Cycle – Winning the War on Bureaucracy, er udgivet af Wharton School Publishing i samarbejde med F.T. Prentice Hall Pearsons forlag. Du kan få fat I den og andre sprogversioner på f.eks. www.amazon.com.