Nu er det alvor

To meningsmålinger i den sidste tid; den seneste i dag; har givet Liberal Alliance over to procent af stemmerne og endog de afgørende mandater. Du kan se nyheden her: http://nyhederne.tv2.dk/article/29976528/?rss. Uanset hvad man stemmer så er det er efter min mening en rigtig god nyhedfor Danmark.

 1. Det viser at det betaler sig at holde ud selvom man er erklæret totalt død hundrede gange. Tænk hvilket pres Anders Samuelsen har været udsat for igennem to år. Han holdt ud og endelig belønnes han og partiet for det. Det er godt!
 2. Det viser at danskerne ikke alene interesserer sig burkaer og ferierejser, men også for indholdet i politik. Hvis nogen har stået for politisk indhold frem for populisme er det Liberal Alliance de seneste 12 måneder. Det begyder vælgerne at opdage nu.
 3. Det viser at ikke alle vælgere er bange for forandring eller reformer som man kalder det på Christiansborg. Fire ud af fem folketingsmedlemmer jeg taler med (fra alle partier) er på tomandshånd enig i at Danmark har brug for markante ændringer på arbejdsmarkedet (dagpenge, efterløn), på skatteområdet (gøre det mere attraktivt at arbejde) og i den måde den offentlige sektor fungerer på (tillid i stedet for kontrol). Måske kan de nu få vælgernes opbakning hertil.
 4. Det er et varsel om noget større: Et system hvor to blokke fører næsten samme (socialdemokratiske) politik og ikke tør udfordre vælgerne og udvise lederskab, er på vej til at falde. Præcis som det er ved at ske i Storbritannien, hvor de liberale demokrater stormer frem på bekostning af de to gamle blokke. Om et eller nogle få år har Liberal Alliance og Det Radikale Venstre tilsammen den position. Det glæder jeg mig til.

Hvad siger du?

13 kommentarer til “Nu er det alvor”

 1. Johan jonson

  Jeg tror du har ret i at det næste valg bliver spændende og at LA har turdet adressere nogle tabuer dansk politik såsom efterløn.

  Kan du uddybe hvorfor du ser LA som mindre populistisk end andre partier?

 2. Lars Kolind

  Populisme er bl.a. at lefle for bestemte befolkningsgrupper, fx gennem ældrecheck, eller at lægge andre befolkningsgrupper for had, fx indvandrere.
  Min oplevelse er at Liberal Alliance har fokuseret på nogle meget væsentlige samfundsproblemer som, hvis de skal løses, tager privilegier fra nogle mennesker, fx. stramninger af kriterierne for at få efterløn, hvilket nogle af de det går ud over, selvfølgelig vil være imod, men som alligevel er meget velbegrundet ud fra hensynet til samfundets funktion som helhed. Den slags kræver mod at føre frem, og det er det jeg synes at Liberal Alliance har gjort.

 3. Re Ality

  0.4%

 4. Jørgen Lang Jørgensen

  Lars Kolind vejrer morgenluft og glæder sig over, at Liberal Alliance er krøbet op over spærregrænsen på 2% og den glæde skal være ham vel undt.

  Baggrunden for Liberal Alliances fremgang på linje med andre partiers er imidlertid ikke på grund af de respektives partiers politik.
  Hele oppositionen måske lige med undtagelse af Dansk Folkeparti kan bare læne sig tilbage og stille og roligt betragte VK-regeringens totale politiske sammenbrud – uden selv at komme med nogen væsentlige politiske udmeldinger.

  Efter Lars Løkke Rasmussen er trådt ind på den politiske scene som statsminister har regeringen kun præsteret fatale politiske tabersager.
  Regeringen har ikke evnet, at sætte den politiske dagsorden, men har hele tiden været i defensiven og ladet andre og tilfældige begivenheder sætte dagsordenen.

  Lars Løkke Rasmussen har ikke eller måske snarere han evner ikke, at udvise politisk lederskab samt sætte en dagsorden – i modsætning til hans forgænger i embedet.
  Han mangler autoritet både overfor sit eget bagland i Venstre og blandt sine ministre, idet der er konstant uro og der går næsten ikke en uge uden der er dårlige sager for regeringen.
  Regeringsrokaden har kun bidraget til at svække regeringen i særdeleshed på det udenrigspolitiske og det forsvarsmæssige område.

  Både Lars Løkke Rasmussen og Lene Espersen udviser en arrogance og et sløseri, som kendetegner ministre der har siddet alt for længe på minister taburetten. Det giver sig blandt andet til kende ved, at statsministeren dropper et vigtigt møde med udenlandske ambassadører til fordel for barnets første sygedag.
  Lene Espersen som melder afbud til et vigtigt udenrigsministermøde om problemerne i arktisk til fordel for en badeferie på Mallorca.
  I modsætning til USA`s udenrigsminister Hillary Clinton mener Lene Espersen ikke, at mødet havde nogen væsentlig betydning.
  Hun fjerner Per Stig Møller, den mest kompetente udenrigsminister vi har haft siden Uffe Ellemann Jensen for at føre sig selv frem, trods den kendsgerning, at hun overhovedet ingen udenrigspolitisk erfaring har.
  Hun forsømmer tillige, at opbygge et netværk blandt sine udenlandske ministerkollegaer, som er afgørende betydning, både for hende selv og for et lille land som Danmark.

  Så i øjeblikket er det nemt for oppositionen at score fremgang i meningsmålingerne, det sker på en meget billig baggrund.

 5. Alf Petersen

  Nå, j. Og AGF vinder guld næste år?

  Jeg tror ærlig talt mest den nuværende situation er et varsel om VK regeringens snarlige sammenbrud.

  Selv hvis LA skulle komme over spærregrænsen og Vk, K, O og LA tilsammen skulle kunne skrabe 90 mandater sammen, så tvivler jeg på at man kan etablere noget som helst med et parlamentarisk grundlag der skal spænde alt fra LA til DF.

  Flere andre meningsmålinger viser iøvrigt betydeligt mindre stemmetal end den angivne.

 6. Claus Christensen

  Jeg har tidligere opfattet Anders Samuelsen som en Niels Christian Holmstrøm-type, der optimistisk skyder på selv løse chancer og som regel brænder, men måske er han i virkeligheden en Stig Tøfting-type, der bliver ved, til han vinder. Udmærket indsats og godt for demokratiet, at der er nogle, der kæmper for deres synspunkter – omend jeg af politiske grunde ikke holder med LA, bortset fra det med selskabsskatten.

 7. Jakob Nybo

  Ja, et stort tillykke til Liberal Alliance og Anders Samuelsen som eksponent
  Jeg er meget enig i pkt. 1 og 2.
  Mht. pkt. 3 hælder jeg mere til årsager som Jørgen Lang Jørgense. Nemlig at den nuværende regering gør det rigtig dårligt.
  Mht. pkt. 4 vil er jeg født optimist. Det vil være alletiders !!

 8. Helle Munch Oldefar

  Sjovt som en meningsmåling pludselig bliver interessant!
  Så skulle LA jo have haft mange MF’ere!
  AS er nok en af de mest begavede politikere i nyere tid. Synd han ikke når længere, men kan han blive det afgørende i en VK-regering, så er det interessant – men det sker bare ikke!
  Og ville løsrive LA fra en borgerlig konstellation – så er LA ligeså død som NA blev det, da de ikke ville melde ordentligt ud i sin tid!

 9. Lars Kolind

  Jeg er ret sikker på at Liberal Alliance vil tage ved lære af erfaringerne fra 2007, hvor usikkerheden om hvilken fløj partiet ville støtte skabte stor usikkerhed. Personligt så jeg gerne et stærkt parti der kunne være et alternativ til begge blokke, men sådan er realiteterne bare ikke i dag. Derfor må partiet støtte den borgerlige blok. Interessant at afstemningen tilhøjre viser næsten dødt løb mellem de to synspunkter. Danmark er blevet en to-parti stat, hvilket jeg beklager!
  Men Liberal Alliance skal nok få indflydelse efter næste valg, og det er godt for Danmark.

 10. Johan jonson

  Jeg må tilstå at jeg har svært ved at se den væsentlige forskel mellem de Radikale og LA, bortset fra det ene parti hælder mod VKO og det andet mod venstre fløjen. Jeg opfattede de Radikale engang som et parti med pragmatisk fornuft, hvilket tiltalte mig meget (nok til at jeg har stemt på dem det meste af mit liv).

  I dag ser jeg begge disse partier som nogle der har gode pointer på det økonomiske område, men på de fleste andre områder taler fra en moralsk indignation – folk burde vide bedre! På sin vis taler de også fra dette udgangspunkt på det økonomiske område.

  Det er begrænset med stemmer i dette felt – og jeg har svært ved at se at nogen kan samarbejde med dem efter et valg.

  Det sagt kan partier spille væsentlig politisk rolle uden at have direkte indflydelse. Jeg ser Enhedslisten, LA og de Radikale som partier der er gode at have i debatten – men jeg har svært ved at se at dem som partier med reel indflydelse.

 11. Morten Leth Andersen

  Følger med fra sidelinjen i Holland og glæder mig over udviklingen.

  Dejligt at Danmark igen er begyndt at tale om success, fremtidsvilje og social hittepåsomhed.

  Herunder forandringer af de offentlige services så vi slipper mod, energi og kreativitet fri i stedet for at bruge dem på administrativ nonsens.

  Success!

 12. Helle Munch Oldefar

  Hvor var du henne på Landsmødet, Lars?
  Vi så kun ‘erhvervsmanden’ Asger Aamund, men ingen ‘erhvervsmand’ Lars Kolind!
  Anders er bare en gave til politik :-)
  Jeg håber virkelig, LA får mange stemmer – så de kan danne regering med VK, men når DF, S og SF ikke vil føre realitetspolitik, så er det svært at regere uden en af dem også – desværre.

 13. Lars Kolind

  Jeg kunne ikke komme til landsmøde idet jeg var på besøg hos Prins Albert i Monaco for at skaffe midler til udvikling af spejderarbejdet i udviklingslandene. Det forløb særdeles godt! Og på afstand kunne jeg glæde mig over at landsmødet var en succes; det fortjener Anders Samuelsen og hans team og det lover godt for Danmark.

Skriv en kommentar

Current day month ye@r *

Have you been a Scout or Girl Guide?

Vis resultat

Abonnement

Din e-mail:  

RSS feed

Du kan abonnere på mine blogindlæg, vha. RSS. (Hvad er RSS?)

 Mit RSS feed

Sådan fungerer bloggen

Bloggen er et forum for debat og inspiration. Den er et virtuelt torv, hvor vi kan mødes og blive klogere. For tiden omkring 400 personer hver eneste dag. Lars Kolind skriver et indlæg en eller flere gange om ugen og alle er velkomne til at kommentere. Helst med dit rigtige navn og ikke under pseudonym. Kolind kan ikke svare på alle kommentarer, men meningen er jo også at alle skal inspirere hinanden. Hver blog-post tilhører en eller flere kategorier og vil du læse alle indlæg i en bestemt kategori, trykker du blot på kategoriens navn. Du kan også søge på alle indlæg, hvor et bestemt ord forekommer, f.eks. bureaukrati. Du kan læse og skrive kommentarer ved at klikke på ”kommentarer” under blogposten.

Sådan får du fat i Kolind Kuren

Din boghandler har den. Du kan også bestille bogen online, f.eks. hos Jyllands Postens Forlag, SAXO eller en anden online boghandel. Vil du købe et større antal bøger, f.eks. til alle medarbejdere eller til leder-gruppen kan du kontakte jyllandspostensforlag@jp.dk.

Den originale amerikanske udgave, The Second Cycle – Winning the War on Bureaucracy, er udgivet af Wharton School Publishing i samarbejde med F.T. Prentice Hall Pearsons forlag. Du kan få fat I den og andre sprogversioner på f.eks. www.amazon.com.