Efter COP15: Gør noget konkret

oman-sultan-king   

I sidste uge var jeg i Oman sammen med den svenske konge for at besøge Sultan Qaboos og hans regering. Formålet med besøget var at finde ud af, hvordan børn og unge på tværs af religion og kultur kan gøre noget praktisk for at skabe en bedre verden – eller mere konkret for klima og miljø. Tænk  hvis 40 mio. spejdere verden over besluttede sig for at gøre noget aktivt for klima og miljø. Greenpeace og alle de andre miljøorganisationer tilsammen kan kun matche en brøkdel af det.

qaboos-and-king-oman

Den svenske konge var i Oman som æresformand for the World Scout Foundation. Det var ikke tilfældigt. Klima og miljø er fælles udfordringer på tværs af religion og kultur. Vi er i samme båd. Kongen og sultanen opfordrede børn og unge verden over til at gøre noget konkret for et bedre miljø og melde tilbage om erfaringer og resultater. Spejderbevægelsen opbygger nu den infrastruktur, der skal til for at håndtere de mange projekter og aktiviteter.

Forhåbentlig vil regeringer, fonde og virksomheder bakke initiativet op. De penge der skal bruges, skal ikke dække lønninger til dyre eksperter med landcruisere og fri bolig og skolegang til børnene. Der er fem mio. voksne spejderledere til at gøre arbejdet, og de forventer hverken løn eller landcruiser for besværet. De gør det frivilligt og uden løn.  For mig at se bliver det et af de vigtigste initiativer efter COP15 klima-topmødet i København. Den positive effekt på klima og miljø er en ting. Men langt vigtigere bliver det, at 10 eller 20 mio. unge mennesker gør noget konkret for miljøet og gennem det opdager, at de kan gøre en forskel.

Der er et fortilfælde. I 2001, da alle talte om krigen mod terror, tog spejderbevægelsen sammen med Kong Abdullah fra Saudi Arabien initiativ til et ”Gifts for Peace”-program for at bygge bro mellem børn og unge på tværs af religion og kultur. Kongen skrev en check, andre fulgte op, og siden da har ti mio. spejdere i 110 lande gennemført tusindvis af projekter for fred.

Terror og krig findes stadig, men jeg er overbevist om, at verden er blevet et lidt bedre sted at være takket være dette initiativ. Det gør en forskel, når protestanter og katolikker i Nordirland begynder at arbejde sammen, eller når unge fra forskellige trosretninger i Libanon går sammen om at plante træer og genopbygge landsbyer. Det giver håb, når børn der lever af affald på lossepladser i Pakistan bliver spejdere, og opdager at de kan udrette noget sammen med andre. Hver især er projekterne små, men det har enorm betydning at unge mennesker har lært at klare sig og tage ansvar for andre. Derfor fæster jeg lid til sultanens og kongens initiativ. Ved at arbejde med praktiske og konkrete aktiviteter inden for klima og miljø, kan unge ikke alene gøre en forskel for miljøet. De kan ændre verden til det bedre.

Enig?

7 kommentarer til “Efter COP15: Gør noget konkret”

 1. Jørgen Lang Jørgensen

  Jeg synes det er virkelig godt og udbytterigt, at unge spejdere og andre upolitiske ungdomsorganisationer arbejder for et bedre klima og miljø samt en bedre forståelse kulturer imellem.

  Sultanatet Oman er en oliestat og har dermed nok et noget ambivalent forhold til internationale bindende og juridiske CO-2 reduktioner, men sultanatet er trods alt ikke nogen islamisk fundamentalistisk stat.

  Jeg har læst om Oman på Udenrigsministeriets hjemmeside: http://www.um.dk/da/menu/Udenrigspolitik/Landefakta/LandefaktaMellemoesten/LandefaktaOman og konklusionen er, efter min opfattelse, at Oman for øjeblikket har en god og positiv kontakt til sin omverden.

  Når Lars Kolind i samme anledning nævner Saudi Arabien må jeg indrømme, at her er der ikke meget positivt at hente – de modarbejdede direkte bestræbelserne på at nå et positivt resultat på COP-15 mødet i København.
  De undertrykker groft menneskerettighederne i form af offentlige henrettelser, fængsling af anderledes tænkende, undertrykkelse af kvinders rettigheder, de hader jøderne, de understøtter terrorbevægelser.

  USA understøtter udelukkende landet og kongefamilien for at beskytte deres og vestens olieinteresser.
  Landet er så langt fra et demokratisk styre man næsten kan komme – landet er dybt fundamentalistisk ud i Wahhabismen.

  Lars Erslev Andersen (terrorforsker) har et sted skrevet:” Uanset kongefamilien i Riyadh havde lært den vestlige lektie og var parat til at demokratisere landet i morgen, ville folket ikke reagere til folkestyrets fordel, men til fordel for islamisme – med den risiko, at landet ville kollapse”.

  Jeg er enig i at Saudi Arabien har mange velgørende institutioner – nogle af dem understøtter desværre terror rundt om i verden læs følgende: http://www.jcpa.org/jl/vp504.htm

  På trods af staternes indretning kan unge, som Lars Kolind skriver ændre verden til det bedre, hvis de har vilje og mod dertil – fremtiden tilhører i høj grad dem.

 2. Jørgen Lang Jørgensen

  Jeg undrer mig over at min kommentar til emnet: “afventer bedømmelse” -af hvem?

  Hvis ikke man ønsker mine kommentarer, skal det bare skrives her på bloggen.

  Så kan det derefter konstateres, at begrænsningen af ytringsfriheden også er indført på Lars Kolinds blog.

 3. Lars Kolind

  Det skyldes formentlig at vores fælles plageånd som jeg ikke nævner ved navn (ophav til hovedparten af de spam mails der slipper igennem her på bloggen) har misbrugt din e-mail adresse til en spam mail som jeg derefter har fjernet. Systemet tror så at alle mails der kommer fra den adresse er spam. Jeg sætter stor pris på dine kommentarer og som du kan se er kommentaren nu kommet på bloggen ovenfor.

 4. Jørgen Lang Jørgensen

  @ Lars Kolind

  Tak for din forklaring og tilbagemelding.

  Jeg sætter stor pris på din blog.

 5. Helle Munch Oldefar

  Godt initiativ. Det er her – som i alle andre tilfælde – de små tandhjul, der får det store hjul til at køre lydefrit :-)
  Kan i ikke tage et smut til Kina også?

 6. Lars Kolind

  Lige en kommentar om Saudi Arabien, som jeg efterhånden kender forholdsvis godt: Der består en mangeårig konflikt mellem præstestyret og de progressive kræfter som der findes mange af i landet. Kongefamilen og især den nuværende Kong Abdullah støtter inden for de rammer de har, i høj grad de progressive kræfter. Præstestyret er enormt magtfuldt og har – som citatet fra Lars Erslev Andersen også antyder – meget stor magt over befolkningen, især gennem fredagsbønnen som de anvender som politisk instrument under dække af Islams facade. Når man samarbejder med kongen og hans regering kan man ikke være i tvivl om at de ønsker dialog, samarbejde og udvikling frem imod et moderne samfund. Ikke et vestligt demokrati som vores, men et moderne samfund med en naturlig plads i den mangfoldighed som verden nu engang udgør. Præcis som vi ser det i Oman. Jeg er derfor stolt over at kunne tælle ministre, embedsmænd og erhvervsfolk i Saudi Arabien (og andre arabiske lande) blandt mine gode venner. Vi har brug for mere venskab og samarbejde – ikke mere had og fordomme.

 7. Frank Calberg

  Vedr. Jørgens input omkring “afventer bedømmelse”:
  Jeg har bemærket, at brug af mere end 1 link i en kommentar fører til beskeden ”afventer bedømmelse”.

Skriv en kommentar

Current day month ye@r *

Have you been a Scout or Girl Guide?

Vis resultat

Abonnement

Din e-mail:  

RSS feed

Du kan abonnere på mine blogindlæg, vha. RSS. (Hvad er RSS?)

 Mit RSS feed

Sådan fungerer bloggen

Bloggen er et forum for debat og inspiration. Den er et virtuelt torv, hvor vi kan mødes og blive klogere. For tiden omkring 400 personer hver eneste dag. Lars Kolind skriver et indlæg en eller flere gange om ugen og alle er velkomne til at kommentere. Helst med dit rigtige navn og ikke under pseudonym. Kolind kan ikke svare på alle kommentarer, men meningen er jo også at alle skal inspirere hinanden. Hver blog-post tilhører en eller flere kategorier og vil du læse alle indlæg i en bestemt kategori, trykker du blot på kategoriens navn. Du kan også søge på alle indlæg, hvor et bestemt ord forekommer, f.eks. bureaukrati. Du kan læse og skrive kommentarer ved at klikke på ”kommentarer” under blogposten.

Sådan får du fat i Kolind Kuren

Din boghandler har den. Du kan også bestille bogen online, f.eks. hos Jyllands Postens Forlag, SAXO eller en anden online boghandel. Vil du købe et større antal bøger, f.eks. til alle medarbejdere eller til leder-gruppen kan du kontakte jyllandspostensforlag@jp.dk.

Den originale amerikanske udgave, The Second Cycle – Winning the War on Bureaucracy, er udgivet af Wharton School Publishing i samarbejde med F.T. Prentice Hall Pearsons forlag. Du kan få fat I den og andre sprogversioner på f.eks. www.amazon.com.