Den frie organisation

fogh-kirkeby

Jeg kan lige så godt tilstå: jeg er ikke kommet helt igennem alle hjørner af Ole Fogh Kirkebys bog: Den frie organisation (Gyldendal Business, 350 kr. vejl.). Alligevel vil jeg gerne omtale bogen – endda rosende og med en anbefaling.

Bogen er vigtig; den handler om nogle grundlæggende træk ved organisationer i dag og den er uden for enhver tvivl skrevet af et menneske med en dyb indsigt i mennesker, organisation og filosofi. Men den er svær at læse. Kræver meget koncentration og tid – mere end det viste sig at jeg havde.

Bogen beskriver en form for ideal-organisation, hvor mennesker arbejder sammen på grundlag af lidenskab, næstekærlighed og fokus på opgaven. Organisationen har en balance mellem det erotiske (ja du læste rigtigt: passionen) og det agapaiske (det generøse og respektfulde). Uden at jeg kan påstå at jeg forstår hvert et ord, oplevede jeg at jeg genkendte mange af de træk i bogens beskrivelse som jeg husker fra organisationen i Oticon da det gik bedst.

Men som sagt orkede jeg ikke en grundig læsning af hver en side. Jeg håber alligevel at andre der læser bloggen, har fattet så megen interesse, at I vil tage slæbet; jeg tror ikke I bliver skuffede..

2 kommentarer til “Den frie organisation”

 1. Allan Ohms

  Jeg tror OFK har noget vigtigt at sige. Spekuler på om det er beviidst han gør det svært tilgængeligt. Jeg har købt også denne bog, men går i stå. Er jeg for dum. For doven? Eller burde OFK kommunikere og formidle bedre?

 2. Per Feldvoss Olsen

  Jeg har fulgt OFK gennem mange år, og kan afslører at han på trods af at der godt gemt – kan komme med geniale nyheder. Hans problem, som også bliver vores er at han konstant skal tilbage-koble sin viden til filosofiens rødder. Derved sker der en også en afkobling fra konklusionen – for naturligvis er det ikke muligt at være fri samtidigt med at man konstant skal kunne stoppe op og efter-rationalisere.

  Jeg var til præsentationen af bogen på CBS og opgave, allerede der at læse den – ikke mindst fordi jeg mener at OFK har præsteret langt bedre skrifter. Bogen “Loyalitet”, er et godt eksempel på hvordan OFK kan levere reel “poetisk grundforskning”. ( http://www.samfundslitteratur.dk/Visning-af-titel.242.0.html?&cHash=e70290b4f4&ean=9788759309643 – en lille perle som jeg klart kan anbefale! )

  Når OFK således formår at undgå en ren reproduktion fra filosofiens store tænkere, formår han også at skabe noget brugbart. Men som både Allan og Lars påpeger er end ikke budskabet ikke frit tilgængeligt, når det er “akademikeren” der får ordet. Heldigvis er OFK en fin fyr i øvrigt!
  Vh Per

Skriv en kommentar

Current day month ye@r *

Have you been a Scout or Girl Guide?

Vis resultat

Abonnement

Din e-mail:  

RSS feed

Du kan abonnere på mine blogindlæg, vha. RSS. (Hvad er RSS?)

 Mit RSS feed

Sådan fungerer bloggen

Bloggen er et forum for debat og inspiration. Den er et virtuelt torv, hvor vi kan mødes og blive klogere. For tiden omkring 400 personer hver eneste dag. Lars Kolind skriver et indlæg en eller flere gange om ugen og alle er velkomne til at kommentere. Helst med dit rigtige navn og ikke under pseudonym. Kolind kan ikke svare på alle kommentarer, men meningen er jo også at alle skal inspirere hinanden. Hver blog-post tilhører en eller flere kategorier og vil du læse alle indlæg i en bestemt kategori, trykker du blot på kategoriens navn. Du kan også søge på alle indlæg, hvor et bestemt ord forekommer, f.eks. bureaukrati. Du kan læse og skrive kommentarer ved at klikke på ”kommentarer” under blogposten.

Sådan får du fat i Kolind Kuren

Din boghandler har den. Du kan også bestille bogen online, f.eks. hos Jyllands Postens Forlag, SAXO eller en anden online boghandel. Vil du købe et større antal bøger, f.eks. til alle medarbejdere eller til leder-gruppen kan du kontakte jyllandspostensforlag@jp.dk.

Den originale amerikanske udgave, The Second Cycle – Winning the War on Bureaucracy, er udgivet af Wharton School Publishing i samarbejde med F.T. Prentice Hall Pearsons forlag. Du kan få fat I den og andre sprogversioner på f.eks. www.amazon.com.