Det liv du kan redde

det-liv-du-kan-redde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den bog har jeg svært ved at lægge til side. Ikke fordi den er specielt spændende, men fordi den rammer lige i centrum af et problem som alle vi danskere har, der godt kunne undvære lidt mere af det vi tjener.

Hovedpointen er enkel: Vi bør give mere af vores overflod til mennesker der har behov, og det er især de milliarder af mennesker der er virkelig fattige. Argumentationen er overbevisende: Hvis du kan drikke vand fra flasker til 10 kr. for ½ liter når drikkevandet i hanen kan fås for 2 øre pr. liter, så bruger du dine penge forkert. Det samme gælder alle de andre unødvendige, overflødige, usunde og ligegyldige ting du bruger pengene på. Du og jeg kunne sagtens give fem eller ti procent af vores indkomst til mennesker i nød. Helt enkelt.

Hvis du kommer forbi en sø hvor et barn er faldet i vandet og er ved at drukne går du da ud og samler det op, selvom du har dine nye sko på og de bliver ødelagt derved. Selvfølgelig. Også selvom det kostede dig 500 eller 1000 kr. til sko. Men alligevel tøver du med at give bare 100 kr. der kan redde et barn i Afrika fra at dø.

Den slags dilemmaer er bogen fyldt med – jeg kan anbefale den varmt. Bogen er udgivet på Kristeligt Dagblads Forlag 2009.

Lad mig høre hvad du mener!

16 kommentarer til “Det liv du kan redde”

 1. Jette Jakobsen

  Helt sikker en klog, rigtig bog. Jeg er oplært i at give, også selv om jeg aldrig har haft meget, det samme har jeg prøvet at lære mine børn…noget er lykkedes, andet har jeg ikke været god nok, til at lære fra mig.

 2. Helle Munch Oldefar

  Vi er så privilegerede, at vi alle sagtens kan undvære lidt.
  Mange bække små.
  En god ting ved regeringens skattepolitik, der giver flere penge til befolkningen at administrere er, at vi er blevet meget mere generøse end før! Læg mærke til, at alle indsamlinger har rekord hver gang. Dejligt at være dansker og have overskud til selv at give – og ikke overlade det til politikerne at vælge for os.
  Jeg har lært mine børn, at de skal være gode ved ‘dem, der er mindre end dem selv’.
  Vi er nemlig ALLE mindre end end andre, så hvis de ikke er gode ved os….. Ja, det bider sig selv i halen :-)

 3. Stephan E

  Selvfølgelig kan og bør man dele – ethvert anstændigt mennesker gør det.

  Men det er bedre at lære et menneske at fiske end at give det en fisk.

  I både Danmark indenlands og i ulandshjælpen gør vi folk afghængige af gratis fisk og ødelægger samtidig levebrødet for den lokale fisker.

  Vi giver med tvang og det eneste vi opnår er at skulle give mere.

  Jeg siger ikke at vi ikke skal hjælpe, men det er på tide at nytænke hjælp og specielt holde op med at umynddiggøre mennesker og skade samfundet ved at gøre dem afhængige af os.

  Overbefolkning er vores største problem – og vi har ingen acceptable løsningsmodeller. Men at fjerne ansvaret fra forældrene, så de sætter børn i verden, de ikke kan brødføde, må vel være den største fejl man kan begå.

 4. Helle Munch Oldefar

  Det er fuldstændig korrekt. Mao sagde jo det samme, men få efterlever det i u-landsbistanden.
  Ingen bliver større af at andre mindre, og ingen tjener ved at gøre andre afhængige af sig. Tværtimod vokser vi alle, hvis vi alle kan brødføde os selv.
  En af tankerne bag EU er vel også, at vi skal hjælpe de nye lande op på vores levestandard. Bare synd, at vi lukker Tyrkiet ude.
  God weekend til alle på bloggen :-)

 5. Anni Lomborg

  Vi har netop haft Høstgudstjeneste i vores kirker denne søndag. Vores sognepræst gav udtryk for hvor priviligerede vi er fordi vi er født i Danmark et land hvor vi lever i overflod i forhold til andre steder, hvor sult nød og elendighed er vilkårene. Det er ikke til at forstå, at afgrøder smides væk og mælk hældes ud på marker fordi bønderne ikke får den betaling der er nødvendig for at de kan få det til at gå rundt. Jeg tror at de fleste i dette land er opdraget til at give af deres “overflod” til dem som lever i lande med fattigdom. Hvis vi husker at sige tak for den nådegave det er at leve i et land som Danmark husker vi nok også at give. Men det vil sikkert også være befordrende at læse bogen som Lars anbefaler ovenfor.
  Kh.
  Anni

 6. Lars Rasmussen

  “Vi bør give mere af vores overflod til mennesker der har behov, og det er især de milliarder af mennesker der er virkelig fattige”

  Ja lad os hjælpe de fattige langt bort og kvæles i vores egne kristne selvgodhed, mens vore landsmænd i sultens slavehær langsomt synker ned i glemslens hængdedynd, mens de rige mæsker sig i ufinansierede skattelettelse

 7. Helle Munch Oldefar

  Hvordan kan skattelettelser være ufinansierede?

 8. Stephan E

  @ Lars Rasmussen

  Meget solidarisk holdning. “Sultens slavehær” – man kan lige se det for sig. Små danske børn med opsvulmede maver som ligger og dør af sult på åben gade.

  Måske skulle du overveje om dit syn på problemstillingen er velovervejet eller bygger på føleleser og idelogisk pr.

  Du befinder dig i et land, hvor alt taler for at beskatningen er så høj at yderligere skattestigninger vil sænke den samlede indbetalte skat fordi det vil sænke aktiviteten mere end den højere skattesats vil bidrage.

  Du kan argumentere for at man skal omlægge statens forbrug og holde op med at spilde så mange skattemidler på at administrere og begrænse befolkningen.

  Men der er ganske enkelt grænser for hvor meget man kan brandbeskatte førend konsekvenserne netto bliver negative.

  Du kan omvendt også overveje hvorfor så rekordmange danskere er afhængig af staten ikke netop er at de gøres afhængige fremfor at blive opfordret til at blive herrer over deres eget liv.

  Hvorfor er der så få som får en uddannelse selvom vi har en af verdens mest generøse uddannelsessektorer med SU og gratis uddannelse?

  Måske hænger det sammen med at det efter skat dårligt kan betale sig at få en uddannelse og man flaskes op med at staten klarer alt, så hvorfor bekymre sig.

 9. Lars Rasmussen

  @Oldefars

  Måske du hellere skulle slikke Lars i røven, end end åbne din mund og udstille din egen dumhed igen og igen og igen…

  @Engberg

  Nu vælger jeg jo selv hvad jeg vil overveje.

  Og i den forbindelse kunne man jo overveje hvormange partistøttekroner I i LA(la,la,la) modtager fra staten?
  Skulle I ikke klare jer selv som sande liberale eller hva’?

 10. Stephan E

  @ Lars Rasmussen

  Jeg kan ikke tage nogen seriøst, som blot ignorerer når man fremlægger klare argumenter. De har hverken respekt for sig selv eller andre.

 11. Helle Munch Oldefar

  Og jeg gentager:
  Hvordan kan skattelettelser være ufinansierede?
  Eller er det for svært et spørgsmål at besvare?

 12. Stephan E

  Ah Helle. Pas nu på ikke at blive for ideologisk her.

  Du har ret i det principielle, men der er ikke den store forskel på at øge det offentlige forbrug uden finansiering eller skære ned på finansieringen uden at reducere forbruget.

  Det springende punkt er dels de dynamiske effekter og dels hvordan man forestiller sig at håndtere de voksende omkostninger til f.eks. sundhedssektoren og den demografiske udvikling.

  Desuden tror jeg at alle holder vejret lidt omkring finanskrisens fler-årige effekter på statsbudgettet. Vi kan ikke tåle et underskud på statsbudgettet på 100 mia flere år i træk uden at komme ind i en negativ spiral trukket af voksende renteudgifter og inflationsskabende effekter.

  Regeringen kan ikke igen privatisere statsgælden til boligejerne ved at få de private til at overforbruge ved at optage lån i friværdien så statens indtægter eksploderede – tværtimod skal den gæld nu betales tilbage i modgangstider.

 13. Helle Munch Oldefar

  ;-D Ville bare drille ham den falske Lars :-) Men han er jo ikke mand nok til at svare, så tak fordi du gav dig tid :-)

 14. Anni Lomborg

  Hej derude i æteren. Må jeg lige minde jer om at den her blogpost handler om “det liv du kan redde” og ikke om politik :-O Det handler om at give af dit overflod. Uanset hvem du er du kan give en lille gave eller en stor gave alt efter hvad du har midler til. Det handler om at vise et godt sindelag og være taknemmelig for at du har det godt. Lars Rasmussen, revider venligst dit sindelag.
  Kh.
  Anni

 15. Rasmus Bech Hansen

  Kære Lars,

  Det her er ikke en kommentar til denne post, men mere generelt vil jeg gerne rose dig for dit utrættelige arbejde med og din intellektuelle nysgerrighed i forhold til at forbedre det danske samfund og danske virksomheder.

  Jeg synes dog ikke, du er nok opmærksom på, hvad Internettets voldsomme vækst betyder for vores samfund, dets insitutioner og vores demokrati. Og jeg tror også du kunne have stor glæde ud af, at indtænke nettets muligheder i dine forskellige forslag.

  Jeg har selv en blog om emnet, som jeg tror du og måske nogle andre læsere af bloggen her vil finde interessant:
  http://www.gribnettet.dk og har også skrevet en kronik om emnet i Politiken, som jeg er overbevist om vil kunne inspirere dig.

  Jeg håber du vil blive ved med at skubbe samfund, virksomheder og organisationer fremad.

  Vh.

  Rasmus Bech Hansen

 16. Andreas Albertsen

  En helt fantastisk bog. Argumentet er meget stærkt og bogen vil røre alle dybt.

  Jeg har ikke læst den danske oversættelse, men den engelske er sprogligt velskrevet.

Skriv en kommentar

Current day month ye@r *

Have you been a Scout or Girl Guide?

Vis resultat

Abonnement

Din e-mail:  

RSS feed

Du kan abonnere på mine blogindlæg, vha. RSS. (Hvad er RSS?)

 Mit RSS feed

Sådan fungerer bloggen

Bloggen er et forum for debat og inspiration. Den er et virtuelt torv, hvor vi kan mødes og blive klogere. For tiden omkring 400 personer hver eneste dag. Lars Kolind skriver et indlæg en eller flere gange om ugen og alle er velkomne til at kommentere. Helst med dit rigtige navn og ikke under pseudonym. Kolind kan ikke svare på alle kommentarer, men meningen er jo også at alle skal inspirere hinanden. Hver blog-post tilhører en eller flere kategorier og vil du læse alle indlæg i en bestemt kategori, trykker du blot på kategoriens navn. Du kan også søge på alle indlæg, hvor et bestemt ord forekommer, f.eks. bureaukrati. Du kan læse og skrive kommentarer ved at klikke på ”kommentarer” under blogposten.

Sådan får du fat i Kolind Kuren

Din boghandler har den. Du kan også bestille bogen online, f.eks. hos Jyllands Postens Forlag, SAXO eller en anden online boghandel. Vil du købe et større antal bøger, f.eks. til alle medarbejdere eller til leder-gruppen kan du kontakte jyllandspostensforlag@jp.dk.

Den originale amerikanske udgave, The Second Cycle – Winning the War on Bureaucracy, er udgivet af Wharton School Publishing i samarbejde med F.T. Prentice Hall Pearsons forlag. Du kan få fat I den og andre sprogversioner på f.eks. www.amazon.com.