Iværksætterheld

Søren Hougaard har skrevet en interessant bog om iværksætteri, som er kommet på Børsens Forlag: Iværksætterheld. Bogen er på flere måder anderledes end de gængse bøger om emnet. Hvad jeg rigtig godt kan lide er, at Søren Hougaard allerede i beyndelsen af bogen erkender at held er en vigtig del af det at starte ny virksomhed. Man kan opsøge heldet ved at arbejde hårdt og ved at sammensætte det bedst mulige team, men masser af fremragende ideer til nye virksomheder er fejlet fordi man bare ikke havde heldet med sig. Det er en god tilgang.

Bogen er ikke nogen kogebog for iværksættere. Dertil er den for lidt konkret. Men den beskriver mange væsentlige aspekter af det at starte virksomheder, og det er interessant. Og ingen kan være i tvivl om at forfatteren har en stor viden om emnet som han gerne deler ud af.

Prisen er helt rimelig: 250 kr.

25 kommentarer til “Iværksætterheld”

 1. Stephan E

  “.. men masser af fremragende ideer til nye virksomheder er fejlet fordi man bare ikke havde heldet med sig.”

  Lyder som en dårlig undskyldning for ikke at have gjort hjemmearbejdet eller manglende vilje til at acceptere at forretningsideen bare ikke var god nok.

  “Held” kan ikke forklare for det faktum at 9,9 ud af 10 nye produktideer ender som en fiasko. Og den ratio er stigende snarere end faldende.

  Der er stadig masser af forretningsmuligheder, men kravene er hastigt stigende. Den tekniske ide fylder stadigt mindre i en succes.

 2. Helle Munch Oldefar

  Problemet er – ud over held – finansiering!
  Har du penge, så kan du få – men har du ingen så må du gå. Uanset hvor genial en ide, man har.

 3. Jan Sjøstrand

  Hmmmmm ….. held findes ikke. Det er måske et reelt problem for Danmark (janteloven) at nogle tror at andre er heldige når det går dem godt. Du vinder intet uden at trække et lod, det er alt andet end held – det er statistik. De der forsøger mest er også de der er mest “heldige”.

  Hertil kommer så naturligvis dygtighed

 4. Stephan E

  Helle

  Gode projekter kan altid finansieres, kan det ikke er projektet ikke godt nok.

 5. Jan Sjøstrand

  Ahrrrrr Stephan .. den er for let købt.
  De mennesker der vurderer om det er et godt eller skidt projekt er styrede af deres mentale rammer,bl.a. følelser, , holdninger, erfaringer …….. Ja ja, så er vi tilbage ;-)
  Der er “oceaner” af eksemler på projekter der viste sig fantastiske og bæredygtige efter at investorer havde afvist dem som uduelige.

 6. Stephan E

  Så find nogle andre investorer.

  Problemet er oftest at projektejeren tror at projektet er langt bedre end det er.

  For hvert godt projekt der har svært ved at finde penge er der 100 finansierede projekter der aldrig burde have fået penge men fik det alligevel. Hele finanskrisen bygger på 1000vis af projekter som aldrig burde være starter men blev det alligevel fordi likviditeten kunstigt var så rigelig og billig – gælden er ægte, værdierne var bare luftkasteler.

 7. Helle Munch Oldefar

  Det er så nemt at diskutere det her. Det koster os jo ikke noget ;-D
  Men…. det kunne måske være godt, hvis man havde et sted, hvor flere uvildige og med forskellige forudsætninger kunne vurdere ens projekt?
  Hvis de så tror på det, kunne de måske købe en andel i det som en investering. Derved viser de også, at de reelt tror på ideen.

 8. Jan Sjøstrand

  Tit og ofte er de afgørende elementer for om et projekt lykkes eller ej, netop tro på og overbevisninger om at det lykkes – Om projektet så på parpiret ser mere eller mindre lovende ud er uden alt afgørende betydning.

  Tro x handling flytter som bekendt bjerge, og den eneste målestok vi har for en persons tro på en given opgave/projekt er vedkommendes engagement i det.

  Vurder naturligvis projektet, og vurder så vedkommmendes engagement og egen tro på det – det er her de største ressourcer til om det lykkes eller ej skal findes.

 9. Stephan E

  Helle

  Det sted har vi – det kaldes et marked. Og kapitalismen er det som får det til at fungere. Ingen anden mekanisme har nogensinde demonstreret noget som bare ligner den fintfølende visdom som kapitalismens fordelingsmekanismer bibringer.

  Jan

  Du forveksler efter min opfattelse tingene. Tro på og overbevisning på at projekter lykkes er kritiske for at få dem i gang og leverer en kritisk del af motivationen til at arbejde på problemstillingerne. De menneskelige kompetancer er meget vigtige i vurderingen af et projekt.

  Om projekter lykkes afhænger immervæk primært af om der rent faktisk er eller ved forandring af den oprindelige plan kan skabes en busines case som fungerer i praksis.

  Mangen en iværksætter har slidt sig selv op på en drøm uden business case – det bedste man kan gøre for dem er at undlade at finansiere dem så de kommer videre. Kunderne skal nok selv sige fra.

  Staten skal ikke finansiere drømme – det er staten ganske enkelt ikke kompetent til, men staten bør og skal agere tidlig og risikovillig kunde til at købe nye intelligente løsninger til specielt offentligt relaterede behov som kræver bedre løsninger.

 10. Helle Munch Oldefar

  Ja, markedet virker – hvis blot varerne når derud!
  Det er nu ikke så sort-hvidt som du stiller det op, for det kræver kapital og meget hårdt arbejde – somme tider i årevis – inden den gode ide kan realiseres. Det kræver gode forbindelser, og det kræver også held :-)
  Jeg ønsker ikke staten blandet ind i det her – ud over en lovgivning, der ikke bureaukratiserer initiativer.
  Der er så mange beslutningstagere på mange niveauer i det offentlige, at det er håbløst.

 11. Jan Sjøstrand

  Mange iværksættere har skabt bemærkelsesværdige resultater uden business case og forretningsplan.

 12. Helle Munch Oldefar

  Nemlig :-)
  Mange, der netop har fulgt de dyre business school startegier er faldet dybt.
  Jeg er ikke i tvivl om, at SB havde en god forretningsplan at vise dem i banken. Så god at de ikke kunne gennemskue den, og da jeg jo er fra Odense, så vil jeg citere Kejserens nye klæder: Han har jo ikke noget tøj på!

 13. Jan Sjøstrand

  Yes Helle .. et godt eksempel med SB, og en mulig problemstilling er, at de samme mennesker har behov for omfattende detaljerede beskrivelser for at kunne forholde sig og danne mening. Netop dette aspekt betyder måske også, at de netop falder for “det godt skrevne”, det der er opfylder deres “egen verdens kriterier” for business cases og forretningsplaner, vel at mærke cases og forretningsplaner der er overhovet ikke tager højde for de menneskelige og mentale aspekter hos den enkelte.

  Det groteske i det er, at mentale aspekter er laaaaaangt vigtigere end cases og forretningsplaner, og laaaaaangt mere effektfulde end samme.

 14. Kristian Skriver Sørensen

  Hej Lars,

  Den bog skal jeg bestemt overveje, når den er anbefalet af dig.

  Jeg er i øjeblikket ved at starte en fritidsvirksomhed sammen med to venner, hvor vi har planer om at importere et bestemt produkt.
  Vi har ikke planer om at det helt store penge ved det. Bare at have det godt sammen om sådan et projekt. Desuden mener vi alle også, at det er en god måde at danne sig noget erfaring.

  Har du nogensinde haft gang i en virksomhed sammen med et par venner?
  Har du et godt råd til os, hvordan vi ikke konflikter virksomheden og venskabet?

 15. Erik Micheelsen

  Kristian – hvis jeg må sige en enkelt ting før Lars tager ordet: Og jeg beklager hvis det lyder lidt fornurligt men hvad er det positive omvendte af “ikke konflikte virksomhed og venskab”. Dernæst – sørg for at i alle på hver jeres måde har beskrevet hvad ideen med virksomheden er og hvad forretningen er. Tilsidst – få en professionel virksomhedsejer, der ikke er en af jer, til at få jer til at konkretisere, hvem der gør hvad, hvornår, hvorfor, hvordan, med hvilken ekstern hjælp. Nej – lige en sidste ting: Få en kunde lige med det samme. Den øvelse vil give jer mange muntre timer og lær jer alt hvad i skal vide om netværk, marketing, salg, strategi, osv og det siger jeg med forbehold for hvad i måtte vide i forvejen. :-)

  Ang Held – Der er noget der hedder den dygtiges held. Der er også noget der hedder at være på rette kurs og når en person eller et team er på DERES rette kurs så kan de åbne døre der er lukket for alle andre. I andres øjne ligner det held!

 16. Helle Munch Oldefar

  Det virker selvoppusteligt på mig at fornægte held!
  Jeg har mødt flere, som godt tør indrømme, at de har været heldige – dem respekterer jeg.
  De andre, der bare bruger det til at puste sig selv op med, virker ynkelige på mig.
  Der skal mere til end dygtighed og målrettethed, og det kan man jo sagtens kalde held. Jeg kan altså ikke se, at det skulle være så forfærdeligt (at indrømme) at være heldig.
  Held kan se ud som dygtighed og målrettethed i andres øjne, hvis det pakkes ind i i forretningsplaner mm.

 17. Erik Micheelsen

  Jeg er helt enig i at der skal mere til end dygtighed hvis man tænker i form af færdigheder eller målrettethed. Det er en anden slags dygtighed jeg tænker på.

  Men held kan aldrig være “bare” lykketræf. De er jo pr definition de “rette” lykketræf. Så du må have stillet dig i vejen for dem. Jeg mener det ret konkret: Der er noget der bliver præsenteret for dig på “rette sted og øjeblik” og det må betyde at du kan genkende muligheden og er i stand til at handle på den.

  Dvs man skal vide hvad man har gang i og hvad man vil opnå og det er der ikke mange der ved.

  Fx er det få der har nogen som helst idé om hvordan de skal skelne mellem resultater de ønsker sig og resultatet de forventer. Spørgsmålet er ikke hvad for en af de to handler du på men hvordan får du dit ønske resultat til at blive det forventede resultat.

  Held? Det er ubevist snik snak! ;-) De var på ret kurs!

 18. Helle Munch Oldefar

  Jeg mener nu stadig, at held er en væsentlig – og ganske overset åbenbart – stor del af det.
  Der er naturligvis intet, der er rent held – så vil det jo være guddommeligt.
  Held kan f.eks. være, at der tidligere har været en med en næsten tilsvarende ide, som er blevet afvist, men som gøder jorden for mig :-)
  Anden form for held, kan være, at konjunkturerne er gode – de kan jo hurtigt skifte, som vi netop har set – eller at man får gratis reklame af Oprah eller Kolind.
  Gode forbindelser betragter jeg også som heldigt, ligesom at man arver et større beløb på ‘det rigtige tidspunkt’ må siges at være heldigt.

 19. Stephan E

  @ Erik

  Spot on – held er noget man opsøger og gør sig fortjent til.

 20. Helle Munch Oldefar

  Hvad er uheld så?

 21. Jan Sjøstrand

  Hvis held er, at man opnår noget positivt uden af gøre noget som helst kalkuleret eller i retning af at opnå det, så må uheld være at opleve noget negativt uden at gøre noget som helst kalkuleret eller i retning af at opnå det.

  At spille lotte har det formål af vinde, omvendt har det vel næppe det formål at køre bil, at blive torpederet at en spøgelsesbelist på motorvejen – hvilket er uheld.

  At vinde 25.000.000 i er IKKE held, jo mere du spiller jo større er chancerne.

  Jo mere du kører bil jo større risici er der for at du bliver indblandet i et færdselsuheld. Forskellen er blot, at du går efter at vinde i lotte, og du kører bil uden at ville uheld.
  Derfor eksisterer uheld, uden at held eksisterer.

  Hmmmmmmmmm .. giver det mening ;-)

 22. Helle Munch Oldefar

  Nej :-)
  For det viser mig blot, at man tror, at held kan kalkuleres med og beregnes, mens uheld er…… nå, ja uheldigt!

 23. Jan Sjøstrand

  hmmmm …;-)
  Held kan IKKE kalkuleres – rendyrket held findes reelt ikke. Det mange mennesker kalder held kan kalkuleres.

 24. Erik Micheelsen

  @ HMO – sådan har jeg det også! Det er da heldigt hvis man pludselig oplever noget gunstigt og især hvis det er når man har mest brug for det!

  Fx har jeg i løbet af de sidste 4 år udviklet et online innovationprogram kaldet CareCubicle rettet mod 3. verdenslande der indeholder både idé opbygning og ressource mæssigt mikro-investering fra virksomheder. Jeg kender alt hvad der er på nettet af ligendene platforme og der er ikke noget der ligner.

  Der har været masser af op og ned ture og fordi jeg har levet af kærlighed og kildevand de sidste 2 år for at lave programmet så har jeg måtte skubbe et antal udgifter.

  Ud af det blå kommer den rette hjælp. Hvor heldigt! Jaeee måske… Men pludselig igår er der ting der gør at jeg lige nu med ca 2-3 udviklingsmåneder tilbage står og mangler 350.000. Ej hvor uheldigt! Men det viser sig faktisk at være held i uheld pga andre omstændigheder. Pengene mangler dog så jeg kunne godt bruge en ny potion held ;-)

  Og det skal nok komme men det kommer af at jeg handler på hvad der er bedst for CareCubicle progammet. Og det skal være i overensstemmelse med omgivelserne fx gode eller dårlige tider. Og så længe jeg handler på hvad CareCubicle skal opnå som global løsning, så er det min oplevelse at omgivelserne reager positivt.

  Det jeg helt sikkert ikke tror på er at det er omgivelserne alene der giver held.

  Hvis jeg lige må komme med et eksempel mere. For ca 3 uger siden var jeg inde og se Cameron Sinclair på http://www.TED.com. Straks jeg hørte om hvordan han lavede open source arkitektur til Afrika vidste jeg at han havde specifik viden om Co-creation + implementering lokalt som jeg måtte have fat i. Men hvor finder jeg ham? Hvor heldigt! Han er tilfældigvis i København i de dage! Næste dag tropper jeg op og det viser sig at han står nøjagtigt og mangler mit værktøj. Heldigt for os begge. Men vi var også begge 100 alignet med hvad vi vil opnå og så kan man se og handle på den rette mulighed.

 25. Helle Munch Oldefar

  Ja, intet er alene held eller uheld. Vi kan opsøge nogele ting, men der er også elementer af held/uheld i det.
  Jeg har prøvet at sidde ved siden af en i et fly, som jeg kom i snak med og hvor det viste sig, at vi kunne bruge hinandens viden. Hvis ikke det er held, så kald det kaos, hvis det er nemmere at håndtere ;-D

Skriv en kommentar

Current day month ye@r *

Have you been a Scout or Girl Guide?

Vis resultat

Abonnement

Din e-mail:  

RSS feed

Du kan abonnere på mine blogindlæg, vha. RSS. (Hvad er RSS?)

 Mit RSS feed

Sådan fungerer bloggen

Bloggen er et forum for debat og inspiration. Den er et virtuelt torv, hvor vi kan mødes og blive klogere. For tiden omkring 400 personer hver eneste dag. Lars Kolind skriver et indlæg en eller flere gange om ugen og alle er velkomne til at kommentere. Helst med dit rigtige navn og ikke under pseudonym. Kolind kan ikke svare på alle kommentarer, men meningen er jo også at alle skal inspirere hinanden. Hver blog-post tilhører en eller flere kategorier og vil du læse alle indlæg i en bestemt kategori, trykker du blot på kategoriens navn. Du kan også søge på alle indlæg, hvor et bestemt ord forekommer, f.eks. bureaukrati. Du kan læse og skrive kommentarer ved at klikke på ”kommentarer” under blogposten.

Sådan får du fat i Kolind Kuren

Din boghandler har den. Du kan også bestille bogen online, f.eks. hos Jyllands Postens Forlag, SAXO eller en anden online boghandel. Vil du købe et større antal bøger, f.eks. til alle medarbejdere eller til leder-gruppen kan du kontakte jyllandspostensforlag@jp.dk.

Den originale amerikanske udgave, The Second Cycle – Winning the War on Bureaucracy, er udgivet af Wharton School Publishing i samarbejde med F.T. Prentice Hall Pearsons forlag. Du kan få fat I den og andre sprogversioner på f.eks. www.amazon.com.