Hvad jeg brænder for…

wsf-annual-report-2008

Hvis du vil se hvad jeg brænder for, så kig på årsrapporten for World Scout Foundation 2008, som netop er udkommet. Du kan se den og downloade den her.

Mit (frivillige og ulønnede) spejderjob er at rejse penge til udvikling af spejderarbejdet i udviklingslandene og det er blevet meget sværere det sidste års tid hvor mange mennesker har mistet halvdelen af deres formue eller mere. Alligevel kan det lade sig gøre og jeg synes der er fem grunde til at en investering i spejderarbejde er noget af det bedste man kan gøre med sine penge:

 1. Spejderarbejde er en sikker investering; Mere end 100 år gammel og stadig med værdier der er mere aktuelle og relevante end nogensinde.
 2. Spejderarbejde virker: “The Scout Method” er en gennemprøvet metode til at lede børn og unge frem til at blive på en gang ansvarlige (fællesskab) og selvstændige (frihed). En stor del af ledende forretningsfolk og organisationsfolk/politikere har været spejdere som børn.
 3. Spejderarbejde er langsigtet: Hvis du påvirker et ungt menneske på 15 år har du en effekt de næste 60 år. Hvilken anden investering kan garantere det?
 4. Penge brugt på spejderarbejde har enorm effekt. Der er tre millioner voksne frivillige og ulønnede spejdereldere (som mig) som støttes af kun ca. 6.000 lønnede medarbejdere. 500 frivillige for hver person der får løn. Prøv lige at sammenligne det med “almindeligt” udviklingsarbejde!
 5. Spejderarbejde er overalt. I gennemsnit findes der en spejdergruppe med 25 spejdere og tre ledere i hver eneste flække med 5.000 indbyggere i verden. 10 millioner af de 28 millioner spejdere i verden er muslimer, ca. lige så mange er kristne og resten er fordelt på andre religioner.

I Danmark har vi ca. 60.000 spejdere i fire forskellige spejderkorps.

Håber du vil tage dig tid til at læse årsberetningen – jeg synes at man bliver i godt humør af den.

14 kommentarer til “Hvad jeg brænder for…”

 1. Jette Jakobsen

  Jeg har ikke forstand på at læse årsberetninger, men ved at det er rigtig godt at være spejder. Selv om vi var mange søskende, og mine forældre ikke tjente meget, fik vi lov at gå til spejder. Vi bytte uniformer og udstyr, efterhånden som vi voksede ud af det. Det var noget de frivillige ledere satte i system. Vi var med på mange sjove udflugter, lærte at klare os selv og arbejde sammen. Jeg kan nemt forstå, du er glad for at arbejde med det, og der stadig er mennesker som vil.

 2. Henrik Nielsen

  Hej Lars,

  Nu har du jo en del gange skældt ud på erhvervslivet over de ikke hjalp Michael Mathiesen dengang han gik konkurs med 2M.

  Nu er han igen gået konkurs – igen tabt en masse folks penge osv. osv. Nu er du jo meget fremsynet og ytre dig om en del emner, så mit spørgsmål er: Er Michael M. Stadig en stjerne eller er han bare varm luft?

  mvh
  Henrik

 3. Lars Kolind

  Jeg kender ikke detaljerne vedr. Cellpoint, men forretningsideen var meget perspektivrig da jeg hørte om den for nogle år siden. Jeg ved ikke hvad vanskelighederne konkret skyldes, men her i finanskrisetiderne er der rigtig mange gode selskaber med gode folk og gode forretningsideer der går konkurs. Heriblandt nogle af mine egne! Derfor tror jeg at man skal være meget forsigtig med at dømme Michael. Min egen mavefornemmelse er at han har forsøgt at løse en opgave der simpelt hen nok ikke kan løses under de nuværende konjunkturer. Og jeg synes ikke man kan klandre ham at han ikke forudså finanskrisen. Jeg ville ikke være tilbageholdende med at investere i et firma, som Michael var chef for. Husk iøvrigt på at nogle af vore mest respekterede virksomheder har været konkurs eller på randen af konkurs flere gange inden de lettede fra startbanen. Sådan er iværksætteri!

 4. Claus Nielsen

  Ja selv den bedste iværksætter, med den bedste ide kan ikke gardere sig mod timingen især i finans/recesion kriser.

  I forbindelse med et ophold på MIT oplevede jeg en af Bain’s investeringschefer beskrive hvorledes de investerede (meget grundige analyser af: ideen, teamet, markedet og muligheden for exit) i nye iværksættere. I deres optik så var de meget stolte af at de havde en “hitrate” på 30% af de virksomheder som de investerede i. Dette var før finanskrise og efter IT-boblen og det siger noget om at hvis vi ikke har nogen som mislykkes så har vi helt sikkert heller ikke nogen som lykkes. (det gamle ordsprog om at hvis man aldrig laver fejl, så er det fordi man ikke laver noget….. kan delvist også anvendes her)

  Til orientering så er Bain en af de mest grundige analytikkere som i Boston området er respekteret for deres store faglighed.

  Så det er typisk dansk at man bliver “stemplet” som en fiasko hvis man ikke lykkes hundrede procent med projektet. I stedte burde vi fejre at der er nogen som tør tage chancen, selvom det ikke altid går godt. Selvfølgelig er der nogle “konkursryttere” som bruger konkurs som en mulighed for at lade andre betale gildet. Det er ikke disse folk som vi skal hylde, men derimod de sande “helte” som prøver, men hvor en eller flere omstændigheder gør at det ikke lykkes. Men de erfaringer man får gennem en sådanne tur styrker leder- og iværksætter kompetencenerne og sansynligheden for succes næste gang stiger.

 5. Lars Kolind

  Claus Nielsen har en meget vigtig pointe når du påpeger det særligt danske at vi frastøder folk der tør prøve en ny ide, men som fejler. I USA opfatter man dette som en kvalifikation!

 6. Claus Nielsen

  Ja det er meget sjovt at vi har den opfattelse, men jeg atger også jævnligt mig selv rynke på næsen over nogen som ikke er lykkedes med deres projekt.
  Selvom min grundholdning er at det er bedre at prøve og evt. fejle end aldrig at forsøge.

  Jeg har selv prøvet at være en del af et iværksætterprojekt i en større dansk virksomhed, hvor man faktisk også festligører “begravelser” af projekter for ligesom at huske på at man skal også ahve noget som ikke lykkes hvis man vil lave noget som skal lykkes.

 7. Helle Munch Oldefar

  Det må svare til, at jeg ‘fejrede’ mine børns mindre gode karakterer i gymnasiet i stedet for at belønne de høje karakterer :-)
  Hvis de havde gjort hvad de kunne, så kom champagnen frem. Karakterer viser jo bare andres vurdering og ud fra fastsatte kriterier.
  Jeg har altid en flaske på køl :-)

 8. Elle Knoldefar

  Du er en idiot Oldefar

 9. Thomas Watt Hamilton

  Jeg æææææælsker “spejderarbejde”

 10. Anni Løndal de Lichtenberg

  Lige en hurtig sidebemærkning:

  Citat fra artikel i Berlingske.dk

  Det Danske Spejderkorps har bedt verdens regeringer om at inddrage spejderne i deres delegationer, så spejderne kan deltage i et ugelangt klimatopmøde i december, der skal køre sideløbende med FN’s klimatopmøde, COP15. Klimaminister Connie Hedegaard (K), der selv har været spejder i sin ungdom, har bedt regeringerne sørge for, at spejderne bliver inddraget.

  - Det har jeg gjort, fordi jeg tror og forventer, at spejderbevægelserne også har noget at byde på, og fordi jeg tror, at der i den unge generation er et særligt stort fokus på de her ting, siger hun.

 11. Lars Kælling

  Hvem læser Berlingske nu om dage?
  LOL

  Der kommer nok snart en ny fyringsrunde hos tanten, og så hjælper åh så fine efternavne ikke fis..
  Åh nej det skader jo osse miljøet prut bæ osv

 12. Helle Munch Oldefar

  :-D Tak Lars fordi du ikke spammer de stakler, hvis IQ tilsyneladende er på størrelse med deres skonummer :-)
  Så har vi andre da lidt at more os over :-)

 13. Lars Kolind

  Denne gang lod jeg være at spamme ovenstående perfide kommentarer så du kan se hvad folk også får tiden til at gå med. Jeg misunder dem ikke. Tak til Helle for din opmuntring! Jeg bliver ellers ret nedtrykt af at læse disse spamkommentarer.

 14. Lars Kælling

  Ser verden lysere ud idag Lars?

  ROFLMAO

Skriv en kommentar

Current day month ye@r *

Have you been a Scout or Girl Guide?

Vis resultat

Abonnement

Din e-mail:  

RSS feed

Du kan abonnere på mine blogindlæg, vha. RSS. (Hvad er RSS?)

 Mit RSS feed

Sådan fungerer bloggen

Bloggen er et forum for debat og inspiration. Den er et virtuelt torv, hvor vi kan mødes og blive klogere. For tiden omkring 400 personer hver eneste dag. Lars Kolind skriver et indlæg en eller flere gange om ugen og alle er velkomne til at kommentere. Helst med dit rigtige navn og ikke under pseudonym. Kolind kan ikke svare på alle kommentarer, men meningen er jo også at alle skal inspirere hinanden. Hver blog-post tilhører en eller flere kategorier og vil du læse alle indlæg i en bestemt kategori, trykker du blot på kategoriens navn. Du kan også søge på alle indlæg, hvor et bestemt ord forekommer, f.eks. bureaukrati. Du kan læse og skrive kommentarer ved at klikke på ”kommentarer” under blogposten.

Sådan får du fat i Kolind Kuren

Din boghandler har den. Du kan også bestille bogen online, f.eks. hos Jyllands Postens Forlag, SAXO eller en anden online boghandel. Vil du købe et større antal bøger, f.eks. til alle medarbejdere eller til leder-gruppen kan du kontakte jyllandspostensforlag@jp.dk.

Den originale amerikanske udgave, The Second Cycle – Winning the War on Bureaucracy, er udgivet af Wharton School Publishing i samarbejde med F.T. Prentice Hall Pearsons forlag. Du kan få fat I den og andre sprogversioner på f.eks. www.amazon.com.