Fremtidens virksomhed i Thailand

I sidste uge var jeg i Thailand og besøgte bl.a. Pasaya Factory uden for Bangkok. http://www.pasaya.com/

Det var en øjenåbner, for min fordom var at noget så simpelt som et væveri i Thailand umuligt kunne have noget at sige til os her i det højt udviklede Danmark.

Pasaya laver tekstiler til boligen. Hundredvis af designs i silke, bomuld og en lang række kunstfibre. Eget spinderi og farveri betyder at de kan lave stort set alt. Og det gør de. Lige fra forholdsvis enkelt sengelinned til de mest utrolige stoffer til gardiner og møbler. Kvalitet og design fejlede ikke noget og det er derfor Georg Jensen Damask i Kolding bad Pasaya om at væve servitter til den dug, Georg Jensen Damask væverede for Dronning Silvia til Kong Carl XVI Gustavs 60 års dag. Super kvalitet!

Det der overraskede mig mest hos Pasaya var deres vision og langsigtede tankegang.

Meningen er klar: Pasaya vil lave boligtekstiler i den højest opnåelige kvalitet på bæredygtig vis.

Partnerskabet springer i øjnene: Her er medarbejderne ikke blot en produktionsfaktor, men selve virksomheden. Flotte arbejdsforhold, kantine som jeg ikke har set flottere i Danmark (se billedet ovenfor), aircon, lys og luft. Plus partnerskab med det omkringliggende samfund: eget kemisk/biologisk rensningsanlæg med udstrakt vandgenbrug og nul påvirkning af omgivelserne. Åbet hus for lokalbefolkningen osv.

Samarbejdende organisation og værdibaseret ledelse betyder noget andet i Thailand end i Danmark. Her er meget mere struktur end vi er vant til, men dog en langt mere åben dialog på tværs i organisationen end man normalt ser.

Det er egentlig utroligt at opleve en virksomhed i Thailand der med sin måde at fungere på er langt forud for mange danske virksomheder. Vi højt besungne danske virksomhedsledere som ved alt om strategi, motivation, engagement, branding og samfundsansvar. Hvordan kan danske virksomheder overhovedet tro at de kan konkurrere med lande hvor lønnen er en tiendedel af vorres, hvis vi fortsætter med at drive virksomhed som vore forældre gjorde det?

Jeg spørger bare…

5 kommentarer til “Fremtidens virksomhed i Thailand”

 1. Frank Calberg

  Jeg bemærkede her http://www.geert-hofstede.com/hofstede_thailand.shtml, at Thailand – i forhold til Danmark og flere europæiske lande – har en betydeligt lavere score på dimensionen ”Individualism”.

  Har du i denne forbindelse mulighed for at uddybe dine informationer vedr. partnerskab. Eksempel: Hvordan bliver lokalbefolkningen – udover åbent hus arrangementer – involveret i den måde, virksomheden skaber værdi på?

  På forhånd tak.

 2. Lars Kolind

  Det ved jeg ikke i detaljer. Jeg bemærkede at firmaet holdt åbent hus i forbindelse med nytåret og som et kuriosum lod de lokale fiske i de meget store damme omkring virksomheden, som fungerer som vandreservoirer.

 3. Frank Calberg

  Tak for det. Super initiativ fra virksomheden, synes jeg.

 4. Michael Bjørnbak Martensen

  Det er helt fantastisk, at være i stand til at komme med disse vidtrækkende konklusioner efter et par timer på en virksomhed.
  Kan vi nu helt stole på det..?

 5. john nielsen

  Bare en lille kommentar ud fra min egen verden. Hvorfor leder vi virksomheder som vores forfædre?? Hvorfor bygger vi huse som vores forfædre??? Fordi det er det banken og kreditforeningen vil have. Jeg havde syntes jeg selv en rigtig god ide til et hus. Og byggede det, Det er et hus man ikke normalt ser i danmark men alle besøgende er vilde med det. Det er kreditforening og bank ikke. Meget lav vurdering. Så stod jeg igen for at skulle bygge og valgte rent strategisk at bygge et hus som en gammel sognefoged egendom. Ingen problem med komunen. Kæmpe vurdering fra bank og kreditforening. Byggeri som ser ud som det gjore for 100 år siden. Jeg er også glad for det, men vi kommer jo aldrig videre. Og det samme gælder jo i virksomheden. Gør som bankmanden har lært og de følger dig langt. Gør som du gerne vil og find dine egne penge. derfor gør vi som vi altid har gjort,Var jysk nogensinde blevet til noget hvis ikke det var fordi en lille bank kunne se ideen og turde?? De færreste tør støtte noget der er anderledes. Jeg siger det bare.

Skriv en kommentar

Current day month ye@r *

Have you been a Scout or Girl Guide?

Vis resultat

Abonnement

Din e-mail:  

RSS feed

Du kan abonnere på mine blogindlæg, vha. RSS. (Hvad er RSS?)

 Mit RSS feed

Sådan fungerer bloggen

Bloggen er et forum for debat og inspiration. Den er et virtuelt torv, hvor vi kan mødes og blive klogere. For tiden omkring 400 personer hver eneste dag. Lars Kolind skriver et indlæg en eller flere gange om ugen og alle er velkomne til at kommentere. Helst med dit rigtige navn og ikke under pseudonym. Kolind kan ikke svare på alle kommentarer, men meningen er jo også at alle skal inspirere hinanden. Hver blog-post tilhører en eller flere kategorier og vil du læse alle indlæg i en bestemt kategori, trykker du blot på kategoriens navn. Du kan også søge på alle indlæg, hvor et bestemt ord forekommer, f.eks. bureaukrati. Du kan læse og skrive kommentarer ved at klikke på ”kommentarer” under blogposten.

Sådan får du fat i Kolind Kuren

Din boghandler har den. Du kan også bestille bogen online, f.eks. hos Jyllands Postens Forlag, SAXO eller en anden online boghandel. Vil du købe et større antal bøger, f.eks. til alle medarbejdere eller til leder-gruppen kan du kontakte jyllandspostensforlag@jp.dk.

Den originale amerikanske udgave, The Second Cycle – Winning the War on Bureaucracy, er udgivet af Wharton School Publishing i samarbejde med F.T. Prentice Hall Pearsons forlag. Du kan få fat I den og andre sprogversioner på f.eks. www.amazon.com.