Knæk Kridtet – et bud på fremtidens folkeskole

Lærer Søren Bøjgård fra Fanø har skrevet en interessant debatbog om folkeskolen, som er kommet på Informations Forlag. Interessant fordi her er en forfatter der står lige midt i skolens dagligdag og frustreres over de vilkår han og eleverne bliver budt. Han har flere pointer; den der gør størst indtryk på mig er at folkeskolen som den har udviklet sig, uddanner eleverne til at fungere i et samfund der ikke er mere. Det er en barsk kritik, men som den praktiker han er, giver Søren Bøjgård en lang række konkrete anvisninger på hvad der efter hans opfattelse bør gøres: Forældreansvar, skolebygninger, lærernes rolle, undervisningsformer og skoleledelse.

Jeg genkender mange ting fra det arbejde jeg selv har gjort med lærere og skoleledere i folkeskolen. En rigtig god bog for alle der interesserer sig for Danmarks vigtigste og største kulturinstitution.

En kommentar til “Knæk Kridtet – et bud på fremtidens folkeskole”

 1. Per Feldvoss Olsen

  Jeg fik skimmet/læst bogen igennem, den har en række interessante afsnit som afsluttes med en opsummering… så jeg kunne lave nedslag og nærlæse de mere spænende argumenter
  Størsteparten er jeg rigtigt meget enig i, specielt mener jeg at holdningen til materialer er interessant. Jeg har oplevet at mange lærer selv udvikler frem for at købe – hvilket alt andet end lige er en dårlig og samfundsmæssig/ressource dyr løsning. Jeg ser ikke alle de problemer som beskrives i bogen, men det er muligt at de alle findes eller forekommer rundt om i landet.

  Det er derfor svært at være uenig, men specielt er der et godt hip til de forældre som betragter skolen som en pasningsordning, og til de folk som mener at skolen skal klare alle elevernes personlige problemer. ( Min personlige holdning er at man må lære at leve med sig selv og andre som vi er – det betyder også at man må kunne håndtere egne og andres særheder…. her kunne skolen måske være bedre til “virkeligheden” frem for at være et beskytte værksted. )

  Alt i alt er der langt mellem overraskelserne, men den kan anbefales hvis man vil have en opdateret status fx før man sender den første fødte ind i maskinen.
  Vh Per

Skriv en kommentar

Current day month ye@r *

Have you been a Scout or Girl Guide?

Vis resultat

Abonnement

Din e-mail:  

RSS feed

Du kan abonnere på mine blogindlæg, vha. RSS. (Hvad er RSS?)

 Mit RSS feed

Sådan fungerer bloggen

Bloggen er et forum for debat og inspiration. Den er et virtuelt torv, hvor vi kan mødes og blive klogere. For tiden omkring 400 personer hver eneste dag. Lars Kolind skriver et indlæg en eller flere gange om ugen og alle er velkomne til at kommentere. Helst med dit rigtige navn og ikke under pseudonym. Kolind kan ikke svare på alle kommentarer, men meningen er jo også at alle skal inspirere hinanden. Hver blog-post tilhører en eller flere kategorier og vil du læse alle indlæg i en bestemt kategori, trykker du blot på kategoriens navn. Du kan også søge på alle indlæg, hvor et bestemt ord forekommer, f.eks. bureaukrati. Du kan læse og skrive kommentarer ved at klikke på ”kommentarer” under blogposten.

Sådan får du fat i Kolind Kuren

Din boghandler har den. Du kan også bestille bogen online, f.eks. hos Jyllands Postens Forlag, SAXO eller en anden online boghandel. Vil du købe et større antal bøger, f.eks. til alle medarbejdere eller til leder-gruppen kan du kontakte jyllandspostensforlag@jp.dk.

Den originale amerikanske udgave, The Second Cycle – Winning the War on Bureaucracy, er udgivet af Wharton School Publishing i samarbejde med F.T. Prentice Hall Pearsons forlag. Du kan få fat I den og andre sprogversioner på f.eks. www.amazon.com.