Talentfabrikken – en rigtig god bog

Talentfabrikken beskriver et system til udvikling af ledere som jeg tror mange kan lære af. Ideen er at være meget præcis med hvilken ledelsesopgave der er tale om (fx. førstelinje leder eller direktør) og så udvælge, træne og evaluere ledere systematisk på grundlag heraf med henblik på at gøre lederen bedre i jobbet og danne grundlag for at komme videre. Så enkelt og dog så sjældent i danske virksomheder.

Forfatterne Erik Kjær og Dion Sørensen har en meget bred erfaring, men bogen tager udgangspunkt i den måde de to har været med til at organisere lederudviklingen i SAXO Bank. Og det har de gjort godt, så godt at vi andre bestemt kan lære noget. Godt at erfaringerne nu stilles til rådighed for andre.

Nogle vil reagere mod den meget kontante ledelsesstil som banken er kendt for. Forbilledet er bl.a. Jack Welch i General Electric. Jeg arbejder på et andet grundlag, men alligevel kan jeg i høj grad lære af bogen. Den læser der bare tænker sig lidt om, vil opdage at bogens hovedlinje i høj grad også er relevant i virksomheder med en helt anden ledelsestradition.

460 kr for sådan en bog vil nogle nok synes er ganske meget. Men ærlig talt: Hvis den kan gøre din virksomhed til en lidt bedre talentfabrik, så er det jo en foræring! Bogen er udgivet på Børsens Forlag i november 2008.

7 kommentarer til “Talentfabrikken – en rigtig god bog”

 1. Anni Lomborg

  Kære Lars

  Der er ingen tvivl om at man kan lære af at læse en god bog. “Talentfabrikken” – er en rigtig god bog, skriver du.

  Ja, alene titlen er jo god, så jeg tror gerne den vil være givtig for den opmærksomme læser.
  Jeg er lige blevet færdig med at læse en bog af Bodil Busk Sørensen.

  “Benedikt af Nursia – og Reglen der formede Vestens klostervæsen.”
  ALFA

  Det er en bog som blandt andet også handler om ledelse. Og den er også beregnet til undervisning. God morge, god week-end og god læselyst.

  Venlig hilsen
  Anni

 2. Jette Jakobsen

  Kære Anni og andre.
  Jeg har også lige læst en rigtig god bog, den var nem læst, og meget stod mellem linjer. Den handler nok om alle de kræfter, der er blandt de nederste i vores samfund…tænk hvis de fik magt, som de har agt, men de råber aldrig højt.
  Helle Helle og bogens titel “Ned til hundene”, den rammer plet.
  God weekend fra Jette.

 3. Per Feldvoss Olsen

  Talentmagneten ville måske være attraktivt?

  Jeg mener jo at Folkeskolen skal gøres til talentfabrikken, hvis virksomheden derimod bliver en sådan bruge den vel investorernes penge på et proudkt som ikke kan sælges videre??

  Den absolut bedste bog om dette emen jeg har læst hedder: ‘Kunsten at arbejde’ det er et komprimeret og mangfoldigt udtryk for hvad en moderne filosof kan sige om ledlese, management og arbejde i dag. Alle hattene af for Finn Janning.

  Hvis I vil deltage i at omdanne folkeskolen fra en talentfabrik til en Mangfoldighedsfabrik(TM), så rykker det snart: prøv dette link: http://www.folkeskolewiki.dk/wiki

  Vh Per Feldvoss Olsen

 4. Stephan E

  Hvorfor kun ledere?

  Uden at ville diskutere SAXO Banks ledelsesfilosofi og kortsigtede resultatoptimering – som jeg absolut ikke bifalder – er tanken om bevidst at udvikle kvalifikationer og finde talenter på forskellige områder til videreudvikling et tema som gælder overalt.

  I en virksomhed er man nødt til at have en form for system som socialiseres ind i ledergruppen, så man forstår hinanden og f.eks. tager udgangspunkt i de samme tal og planlægningsmekanisme (f.eks. diskutere nye målsætninger og værdier adskilt fra midler til at nå fastsatte mål og værdier).

  Men det gælder på alle niveauer og selve metodikken som socialiseres skal fra tid til anden tages op til overvejelse.

  Således kan man tage præcis det samme og bruge det på f.eks. skoleelever, centraladministrationens ansatte og frivillige ledere.

  Det sværere er at sikre kvaliteten i udvælgelsen af HVAD der gavner og HVORDAN det måles. Lemmingeeffekten er farlig.

 5. Per Feldvoss Olsen

  Så længe ledelsen ikke har et arsenal af alternativer til personligudvikling og læring på livstid må vi jo nøjes? Rigtige talenter vil ikke fabrikeres de vil fabrikerer og bruges – med al respekt!

  Desværre er det jo sådan at alle disse gode ledere er styret af nogle politiske idealer som er det postmoderne iboende. De virksomheder som forstår at flytte fokus ud af boxen vil opdage at de har meget mere at byde på – ikke bare for lederne og medarbejderne, men for samfundet!

  Indholdet i de gode bøger talentfabrikken, Kolindkuren og diverse andre er sikkert “top-dollar”, men dollar-prisen er at man ‘forstærker’ det gamle postmoderne-fokus, som vi har arver fra “den lærende organisation”, værdibaseretledelse og diverse andre metoder som peger tilbage til den klassiske filosofi. Dette medfører en lemming effekt – hvor vi uovervejet går i gang med livslange projekter, uden at se på konsekvensen for de andres liv!

  Prisen for dette er at vi frem for at udvikle samfundet – for os – bruge energien på at “udvikle” på os selv! Men denne “udvikling” er jo reelt spildt – den kan ikke gives i arv!
  “What you do for yourself dies with you. What you do for the world, and others, lives on and becomes immortal.”

  MVH Per
  p.s. Bøger kan stadigt lånes gratis på biblioteket – så kan man jo altid ønske sig de ti bedste til jul. :-)

 6. Jette Jakobsen

  Jeg er jo bedst til at fortælle historier, men de er sande nok, og denne handler om det at være arbejdsleder.
  Jeg var for mange år siden ansat som almindelig “lønslave”, på en lille arbejdsplads. Det var et plejehjem, som fungerede godt. Alle havde det godt og hjalp hinanden. I køkkenet, hvor vi fremstillede alle dagens måltider, bagte, vaskede op, gjorde rent, lavede fælles madplaner m.m. gik det også rigtig godt.
  Vi fik en ny “overleder”, hun mente at områderne skulle deles ud. Vi fik “mellemledere” for køkken, rengøring, vaskeri, pleje m.m. Alle fik et lille løntillæg, for at have ansvaret over deres område.
  Nu var det slut med at hjælpe hinanden, det blev så surt. Ingen kunne nå det de skulle, og alle havde så travlt med at holde på deres område. Der skulle flere medarbejdere til, for at nå alting. Altså nogle under “mellemlederne”, som skulle lave det manuelle arbejde, for det havde de slet ikke tid til.
  Så blev stedet lukket, fordi det blev for dyrt. Ak-Ja…så lærte vi det.

 7. Anders Kruse Olesen

  I bogen Talentfabrikken præsenterer forfatterne Dion Sørensen og Erik Kjær den ”interne forsyningsmodel”. Denne model beskriver, hvorledes virksomheder, private som offentlige, kan udvikle ledelsestalent internt i organisationen istedet for at skulle være afhængig af forsyning af talent fra andre virksomheder. Og i en periode som nu, hvor der er udpræget efterspørgsel på ledere i det danske arbejdsmarked, er udgivelsen af Talentfabrikken både aktuel og relevant.

  Den ”interne forsyningsmodel” af ledelsestalent er en beskrivelse af både struktur og proces. Ved at udvikle objektive kriterier for hvilke ledelseskompetencer, den individuelle leder skal have på hvert niveau i virksomheden, skaber organisationen et fælles sprog for ledelse; en væsentlig forudsætning for, at virksomheden kan udvikle en stærk ledelseskultur.

  Endeligt er bogen praktisk anvendelig. De sidste kapitler i bogen beskriver den praktiske implementering – fra analyse til facilitering, evaluering og justering i forskellige virksomheder, private som offentlige, store som små.

Skriv en kommentar

Current day month ye@r *

Have you been a Scout or Girl Guide?

Vis resultat

Abonnement

Din e-mail:  

RSS feed

Du kan abonnere på mine blogindlæg, vha. RSS. (Hvad er RSS?)

 Mit RSS feed

Sådan fungerer bloggen

Bloggen er et forum for debat og inspiration. Den er et virtuelt torv, hvor vi kan mødes og blive klogere. For tiden omkring 400 personer hver eneste dag. Lars Kolind skriver et indlæg en eller flere gange om ugen og alle er velkomne til at kommentere. Helst med dit rigtige navn og ikke under pseudonym. Kolind kan ikke svare på alle kommentarer, men meningen er jo også at alle skal inspirere hinanden. Hver blog-post tilhører en eller flere kategorier og vil du læse alle indlæg i en bestemt kategori, trykker du blot på kategoriens navn. Du kan også søge på alle indlæg, hvor et bestemt ord forekommer, f.eks. bureaukrati. Du kan læse og skrive kommentarer ved at klikke på ”kommentarer” under blogposten.

Sådan får du fat i Kolind Kuren

Din boghandler har den. Du kan også bestille bogen online, f.eks. hos Jyllands Postens Forlag, SAXO eller en anden online boghandel. Vil du købe et større antal bøger, f.eks. til alle medarbejdere eller til leder-gruppen kan du kontakte jyllandspostensforlag@jp.dk.

Den originale amerikanske udgave, The Second Cycle – Winning the War on Bureaucracy, er udgivet af Wharton School Publishing i samarbejde med F.T. Prentice Hall Pearsons forlag. Du kan få fat I den og andre sprogversioner på f.eks. www.amazon.com.