Vækst i krisetider – 5 råd om budget 2009.

De fleste virksomheder er midt i arbejdet med budget 2009. Usikkerheden har aldrig været større. Her er fem råd til dig der sidder i budget op over begge ører:

 1. Regn med lavere salg. Selvom det ser rimeligt ud i dag, er der stor risiko for at det er værre om en måned. Din branche er måske ikke direkte ramt af krisen, men de fleste vil blive påvirket indirekte.
 2. Ryd ud i de dårlige vaner. Selv de mest veldrevne virksomheder oparbejder dårlige vaner over tid. Brug krisen som anledning til en grundig gennemgang af alle omkostninger, store og små, og lav forenklinger overalt hvor det er muligt.
 3. Nice to have eller need to have. Mange omkostninger er egentlig ikke strengt nødvendige eller kan i det mindste udskydes. Benyt krisen som anledning.
 4. Find mindst én ny forretningsmulighed som er opstået på grund af krisen. Måske et nyt behov som virksomheden kan dække, måske en ny variant af et eksisterende produkt, måske en ny kombination af produkt og service eller måske en anden måde at sætte prisen eller yde rabat på.
 5. Involver medarbejdere og kolleger. Selvom din virksomhed måske ikke er alvorligt truet, er usikkerheden i hvert fald blevet større. Brug anledningen til at skabe større ejerskab om virksomheden og dens fremtid.

Hvis bare du kan finde én konkret forbedring inden for hvert af disse områder, er du kommet et stykke af vejen. Og så: Gå ikke i panik. Krisen er ikke ovre, men den vil heller ikke vare evigt. Gode, værdiskabende projekter skal ikke stoppes, men derimod gennemføres – og gerne på en måde så de hurtigt får effekt.

God arbejdslyst.

24 kommentarer til “Vækst i krisetider – 5 råd om budget 2009.”

 1. Jette Jakobsen

  Jeg har ikke noget firma, men pludseligt slår det mig, din model kan bruges i en familie. Der er mange hårdt ramte lige nu, især blandt vore unge familier.
  1.Selvom du har godt arbejde lige nu, så kan du måske blive arbejdsløs. Regn ud hvad du vil få i A.kassen, eller et job med mindre i løn.
  2.Ligesom Lars skriver.
  3.Ligesom Lars skriver.
  4.Find på nye ting, der kan spare nogle penge, eller få dem til at strække længere.
  5. Tal med familie, venner og bekendte og brug hinanden. Måske kan den nye plæneklipper købes i fællesskab, køre sammen på arbejde, lave mad sammen osv osv.
  Der er mange ting vi kan sammen.
  Egentlig en pudsig oplevelse, men en familie er jo også en “slags firma”.

 2. Frank Calberg

  Hvad med at starte med punkt 5? Det kunne f.eks. foregå ved at lederen af virksomheden skriver en blog som denne, vi her skriver på.

  Step-by-step kan han/hun spørge kunder, medarbejdere og andre om input til at løse de andre punkter, du nævner.

 3. Lars D

  Lars – du skal passe på med at generalisere for meget:

  “Regn med lavere salg.” – hvorfor det? Hvis væksten i 2009 bliver 0%, så betyder det at nogle får mere salg og andre får mindre.

  “Brug krisen som anledning til en grundig gennemgang af alle omkostninger, store og små” – her vil jeg citere en klog mand, som sagde, at: “Væk med den bløde leder og ind med folk der kan styre omkostninger og rationalisere.
  Jeg håber at mine konkurrenter følger det råd.”. Gad vide, hvilken af disse to der har ret?

  “Find mindst én ny forretningsmulighed som er opstået på grund af krisen.” – Helt enig, det kan ikke siges for ofte. Og hvis man er i tvivl, så find Matador filmene frem igen.

 4. Lars Kolind

  Jeg ville faktisk generelt regne med lavere salg – ikke fordi jeg nødvendigvis venter det, men fordi usikkerheden maner til forsigtighed. Det er næsten altid lettere at klare forøget efterspørgsel end at håndtere svigtende salg!

 5. Lars D

  Det kommer da helt an på, hvordan man har indrettet sin forretning, hvad forretningsområde man arbejder indenfor osv. Hvis man hedder Lego, Mærsk, Oticon eller lign., så har du måske ret – men noget tyder på at McDonald’s vinder på krisen. Mange mindre og mellemstore dynamiske virksomheder vil også kunne tage kunder fra store og dyre leverandører.

 6. Jette Jakobsen

  Vil “man” virkelig give sig til at spise mere af den slags mad (McDonalds mad) fordi det er krise?? Det kan jeg da ikke tro…hvorfor menes det??

 7. Stephan E

  For god ordens skyld

  a) Vi er lige gået på markedet med et nyt højteknologisk produkt der banker alle de store af banen og har – som det ser ud – masser af kunder.

  b) Vi har masser af projekter og erkendelse af at vores tilgange er fremtiden – vores største problem er at følge med efterspørgslen og styre forventingerne så vi ikke spænder ben for os selv.

  c) Vi ansætter – netop ved at ansætte en ny færdiguddannet ph.d. og de næste er i pipeline.

  d) Vi forsker for fuldt blus på global forkant i næste, næste og næste generation parallelt (med forskellig intensitet selvfølgelig).

  e) Min hustru er netop ved at starte ny virksomhed med en 2-3 andre – ser lovende nu og potentialet er fint. De første kunder er i hus fra dag 1.

  Det kan godt være at nogle markeder ser sorte ud og planøkonomernes modeller peger nedad fordi de ikke afspejler virkelighedens nuancer – men selvom risikoen er større, så er der MASSER af muligheder.

  Vi er midt i en af verdenshistoriens største samfundstransformationer og har kun set toppen af isbjerget – spring på hesten, men kun den du forstår at ridde på.

 8. Lars D

  McD er billig. Måske ikke så meget i Danmark, men de har p.t. fremgang, og mener ikke at finanskrisen kommer til at få indflydelse på deres forretning.

  En krise ændrer folks forbrug, sådan at totalsummen af udgifter bliver mindre – men nogle af delsummerne bliver større. Forbrugere er generelt dårlige til bare at vælge fra – de vil ofte hellere erstatte noget med noget andet. Man kan f.eks. købe et nyt computerspil til børnene i stedet for at tage i Legoland. Så sparer man mange penge, og øger salget af computerspil.

 9. Lars D

  Helt enig med Stefan – makroøkonomiske betragtninger lige nu svarer lidt til styrmanden, der midt i orkanen orienterer kaptajnen om, at der muligvis er 1% faldende vandstand i havet til næste år.

 10. Jette Jakobsen

  Det vidste jeg jo godt..med at vælge til og fra.
  Mennesker uden så mange penge og viden, vælger ofte det forkerte, men jeg ved godt hvorfor. I skal nok slippe for at høre mere om social arv fra mig i dag. Jeg skal ud og passe mit “lav status job”, som jeg heldigvis holder meget af.

 11. Lars D

  Helt ærligt – så er McD ikke så slemt. De deklarerer deres mad på en måde, så det nemt kan indgå i en kalorie-tællende slankekur (tro mig!), og hvis man bare ikke spiser der hver uge, så får en børnefamilie en stor oplevelse for få penge. Rent ernæringsmæssigt er de største problemer saltindholdet og mangel på næringsstoffer, men alternativet til deres mad er desværre ofte slik og cola, og så indeholder en burger trods alt mere ernæring end en pose vingummi.

 12. Stephan E

  @ Lars D

  100% enig. Det er planøkonomernes største fejl, de ser aggregerede størrelser med udsving i få procent.

  I virkeligheden stormer det og nogen drunker mens andre vælter sig i vraggods som er drevet op på land og nemt at samle op.

  Men forskellen – som planøkonomer IKKE ser – er at disse stormer over tid ændrer vandstanden dramatisk og hvis man ikke er opmærksomme på både bølgedale og -toppe, så rider man på de forkerte.

  F.eks. har vi i årevis set en dansk eksport bliver mere og mere prisfølsom, men BNP-opgørelser ser jo ikke profit, dvs. om det overhovedet kunne betale sig at gennemføre en given aktivitet eller om man hellere skulle have lavet noget helt andet.

  Det er også derfor at det er så farligt når staten tror den kan styre markedet. Selv når det ikke stormer, så blæser det kraftigt.

 13. J. Reenberg

  @ Lars D (um) + Stephan

  Kun en tåbe frygter ikke havet

  Som grøn konfirmand blev jeg af mor
  sat i lære på et officielt kontor.
  Jeg svang min kost og pudsed´ vinduesfag
  og jeg gnubbed´ alle hoveddørens guldbeslag.
  Han gnubbed´ alle hoveddørens guldbeslag.
  Fordi jeg gnubbede for dem der sidder højt på strå
  så endte jeg med kors og bånd og stjerner på.
  Fordi han gnubbede for dem der sidder højt på strå
  så endte han med kors og bånd og stjerner på.

  Så blev jeg på grund af al min flid
  kontorist på mindre end et halvt års tid.
  Min flip var hvid, og mit smil var stift
  og blanketterne skrev jeg ud med spids og sirlig skrift.
  Blanketterne skrev han ud med spids og sirlig skrift.
  Fordi skriften havde retning og stod smukt på skrå
  så endte jeg med kors og bånd og stjerne på.
  Fordi skriften havde retning og stod smukt på skrå
  så endte jeg med kors og bånd og stjerne på.

  Og jeg kom ind i en fin kommission
  for i sådan én skal der altid sidde no´n!
  På mit klatpapir jeg tegned otte år i træk
  brugte stabler af papir og sagde ikke et kvæk.
  Brugte stabler af papir og sagde ikke et kvæk.
  Efter otte år med lås og slå
  så endte jeg med kors og bånd og stjerner på.
  Efter otte år med lås og slå
  så endte han med kors og bånd og stjerner på.

  Politisk set var jeg liberal -
  socialistisk – højresindet – radikal.
  Jeg stemte altid med den største flok
  og de tanker, andre tænkte, var mig mer´ end nok.
  og de tanker, andre tænkte, var ham mer´ end nok.
  Da mine egne tanker var så små og få
  så endte jeg med kors og bånd og stjerner på.
  Da hans egne tanker var så små og få
  så endte han med kors og bånd og stjerner på.

  Med strømmen flød jeg stolt min vej
  for den der flyder, ja, han synker ej!
  Ad små kanaler strømmen foer
  til jeg landede på flådens admiralskontor.
  til han landede på flådens admiralskontor.
  Fordi jeg kendte vejen, som en strøm kan gå
  så endte jeg med kors og bånd og stjerner på.
  Fordi han kendte vejen, som en strøm kan gå
  så endte han med kors og bånd og stjerner på.

  I landsmænd her, som gerne vil nå op
  til vor samfundsstiges allerhøjeste top,
  flyd med, men hold jer i enhver forstand
  til stadighed og altid fra det dybe vand.
  Til stadighed og altid fra det dybe vand.
  Stå aldrig til søs! Lad de andre stå!
  I får stribevis af kors og bånd og stjerne på!
  Stå aldrig til søs!. Lad de andre stå!
  I får stribevis af kors og bånd og stjerne på!

 14. J. Reenberg

  @ Stephan
  “Vi er midt i en af verdenshistoriens største samfundstransformationer og har kun set toppen af isbjerget ”

  May you live in interesting times.

  May you come to the attention of those in authority.

  May you find what you are looking for.

  Know what I mean ?

 15. Stephan E

  @ Renberg

  Jep – den offentligt administrative variant af Janteloven er langt farligere end den kulturelle variant.

  Grundet fravær af politisk ledelse og kunders mulighed for at stemme i hverdagen ligger magten reelt i embedsmandssysmet som misbruger denne magt til at fremme egne agendaer.

  Gruppebeslutningssystemet korrumperer
  - man forfremmer kun dem som agerer i forhold til centralelitens egeninteresser, dvs. man misbruger borgernes penge imod borgernes interesser.

  Dermed

 16. Helle Munch Oldefar

  @ Lars D: Jeg håber da ikke, at du plæderer for at folk skal passificere deres børn med computerspil (ved godt, at det aktiverer noget andet) i stedet for at tage dem med i Legoland, hvor hele familien sammen får nogle oplevelser?
  Computere og TV skal ud af børneværelserne, hvis det stod til mig :-)

 17. Jette Jakobsen

  Jeg tror at Lars D, prøver at beskrive…hvor svært det kan være for en økonomisk presset familie, at komme en tur til Legoland…måske købes der lidt “aflad” med et computerspil eller andet overkommeligt. Vi ved godt det er dumt, men det andet er måske ikke muligt. Der var ikke noget man hellere ville, end at tilbyde børnene noget mere, det er bare ikke muligt.Har selv været der engang, og kan huske det…med en vis tristhed. Jeg holder med dig Helle..TV og PC hører ikke hjemme på de “små børneværelser”, men når de kommer op i 10-11 års alderen er det svært at stå imod, måske også lidt dumt med computeren. Den er vist blevet en del af hverdagen, ligesom din og min båndoptager. Det er også noget de virkelig skal bruge, i deres liv. Der læres vist stadig nemmest i de yngste år, så de må hellere øve sig. Det kan man jo også på familiens PC i stuen, men der gik jo så tit “kludder” i den, da børnene sad og brugte den. Selvfølgelig skal vi følge med i, hvad de laver på PC…så ind og kik af og til!

 18. Lars Kolind

  Noget af det jeg trækker ud af kommentarerne ovenfor at krisen også skaber muligheder: “Massernes krise er individets mulighed” siger et (vistnok) kinesisk ordsprog. Og selv produkter der umiddelbart er ramt af krisen, kan ofte gives en anden drejning så krisen i virkeligheden bliver en fordel.

 19. Frank Calberg

  På Wikipedia læste jeg dette citat fra en tale af Mr. John F. Kennedy i 1959:

  “When written in Chinese, the word crisis is composed of two characters. One represents danger, and the other represents opportunity.”

  http://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_translation_of_crisis

  Hvilke muligheder ser I for de virksomheder, I arbejder for?

 20. Stephan E

  Schumpeter definerede innovation som “kreativ destruktion” – kun ved at ødelægge noget kan du skabe rum for noget nyt.

 21. Frank Calberg

  Interessant input, Stephan: Har du nogle konkrete eksempler på, på hvilke områder det ville være mest økonomisk hensigtsmæssigt at starte?

 22. Lars D

  @Helle: Min datter er en af dem i klassen der får mest motion i dagligdagen, og slik er stort set bandlyst i hjemmet, også til fest. Vi ser sjældent fjernsyn og kender ikke tidspunkterne for børne-TV i fjernsynet. Men jeg ved også godt at mange familier kan finde på at købe en stor pose slik og sætte sig foran flimmeren lørdag aften.

 23. Helle Munch Oldefar

  Det glæder mig at høre :-) Vedr. ‘lørdagsslik’, så har jeg aldrig indført det, fordi det ligesom indikerer, at så SKAL man have slik. Ligesom hygge og slik nærmest pr automayik hører sammen, og så er der jo ikke langt til trøstespisning.
  Jeg er bestemt ikke frelst, men jeg mener på den anden side, at for mange forældre er for bange for at træde i karakter overfor børnene.

 24. Lars D

  @Frank: Der er nogle åbenlyse sektorer, der er i fortsat vækst, herunder leverandører som leverer til ældre i Danmark, eller sundhedssektoren på verdensplan. Protein-baseret forskning er også i kraftig vækst, og mulighederne er gigantiske, ligesom at der sikkert også stadigvæk er vækst indenfor nanoteknologi. Hvis man sidder på noget grøn teknologi, som har en reel fremtid, så er der også potentiale.

  Hertil kommer alle de omkostningsbesparende ting, som f.eks. grøn teknologi der rent økonomisk kan betale sig. Hvis man kan være grøn og spare penge samtidigt, så har man et godt produkt. Det kan også være afledte produkter: F.eks. kan mobilt bredbånd gøre togkørsel til et billigere og bedre alternativ til bil og fly. Produkter, der leverer eller udnytter mobil bredbånd kan derfor måske være en vækstmulighed.

  I Matador skaffer Mads Skjern mørklægningsgardiner, tøj af hør, omsyr tøj osv. Der repareres tøj som aldrig før, og der må jo være nogen der har produceret gasgeneratorer til bilerne og serviceret dem.

  Når der opstår en krise, så er der ofte større efterspørgsel efter noget, som forefindes i begrænset mængde. Lige nu er der f.eks. stor efterspørgsel efter folk, der kan håndtere fusioner, konkurser og andet. Hvis man kan fremstille et produkt, der effektiviserer dette arbejde, så er der mange penge i det.

  Danmark plejer at være gode til hurtige tilpasninger, og det ville ikke undre mig, hvis vi rent faktisk kunne vinde på krisen, i sidste ende. Vi har en stærk infrastruktur, overskud, et meget dynamisk arbejdsmarket og er vant til at tænke nyt. Vi har tænkt i energioptimering så længe, at vi er verdens førende i BNP per Energi. Og ikke mindst, så kommer vi netop ud af en gældskrise, som gør os mindre bange for en lavere levestandard.

Skriv en kommentar

Current day month ye@r *

Have you been a Scout or Girl Guide?

Vis resultat

Abonnement

Din e-mail:  

RSS feed

Du kan abonnere på mine blogindlæg, vha. RSS. (Hvad er RSS?)

 Mit RSS feed

Sådan fungerer bloggen

Bloggen er et forum for debat og inspiration. Den er et virtuelt torv, hvor vi kan mødes og blive klogere. For tiden omkring 400 personer hver eneste dag. Lars Kolind skriver et indlæg en eller flere gange om ugen og alle er velkomne til at kommentere. Helst med dit rigtige navn og ikke under pseudonym. Kolind kan ikke svare på alle kommentarer, men meningen er jo også at alle skal inspirere hinanden. Hver blog-post tilhører en eller flere kategorier og vil du læse alle indlæg i en bestemt kategori, trykker du blot på kategoriens navn. Du kan også søge på alle indlæg, hvor et bestemt ord forekommer, f.eks. bureaukrati. Du kan læse og skrive kommentarer ved at klikke på ”kommentarer” under blogposten.

Sådan får du fat i Kolind Kuren

Din boghandler har den. Du kan også bestille bogen online, f.eks. hos Jyllands Postens Forlag, SAXO eller en anden online boghandel. Vil du købe et større antal bøger, f.eks. til alle medarbejdere eller til leder-gruppen kan du kontakte jyllandspostensforlag@jp.dk.

Den originale amerikanske udgave, The Second Cycle – Winning the War on Bureaucracy, er udgivet af Wharton School Publishing i samarbejde med F.T. Prentice Hall Pearsons forlag. Du kan få fat I den og andre sprogversioner på f.eks. www.amazon.com.