Vækst i krisetider – præmiér bæredygtighed

Krisen har har været dyr – og den bliver meget dyrere endnu. Men den er også en mulighed. For pludselig forstår vi at der skal forandring til – og det kan på sigt blive en meget større gevinst.

Tag bæredygtighed, for eksempel. Alle kan i dag se at overforbruget af olie, gas og andre begrænsede ressourcer, er uholdbart, både på kort og langt sigt. Olie og gasrige stater med tvivlsomme regimer vælter sig i penge og opkøber kriseramte virksomheder i vores del af verden til spotpris, bl.a. på grund af krisen. Det er ikke sundt.

Derfor skal vi præmiere alle der handler, lever og arbejder bæredygtigt i langt højere grad end nu. Ikke for at få flere skattekroner i statskassen, men for at nå hurtigere frem til et bæredygtigt samfund.

Glem de store støttepakker til alskens højtprofilerede politiske prestigeprojekter betalt af skatteyderne. Brug det frie marked, men reguler det klogt. Sørg for at alle former for energi og andet ressourceforbrug kommer til at koste netop så meget at prisen også dækker “bivirkningerne”. Olie og gas skal pålægges større afgift fordi de bidrager til CO2 udslip og politisk ustabilitet. Vind og solenergi energi skal være attraktiv fordi den er CO2 neutral og varig, men prisen skal afspejle at det trækker ned at energien ikke altid produceres når vi har brug for den. Biomasse skal gøres endnu mere attraktiv fordi den er CO2 neutral og kan leveres nøjagtig når vi har brug for den.

Hvis vi fastsætter afgifterne på de forskellige energiformer klogt, vil virksomheder og forbrugere vælge den kombination af energiformer der er samfundsmæssigt bedst og derved bliver vi fri for politiske prestigeprojekter og forkerte prioriteringer.

Det samme gælder transport. Det skal koste det hvide ud af øjnene at køre alene i sin firhjulstrækker på motorvejen i myldretiden. Ikke bare fordi benzinen er dyr (se ovenfor), men også fordi bilen fylder, larmer og forurener i en grad der er komplet unødvendig. Men det skal stadig være tilladt at køre for dem der vil betale regningen, for vi skal undgå et forbuds samfund.

Hvad mener du?

7 kommentarer til “Vækst i krisetider – præmiér bæredygtighed”

 1. Helle Munch Oldefar

  Man kan jo starte med ‘the Man in the Mirror’ og sørge for at vise, at man mener det ved at vælge et pengeinstitut, der ikke prioriterer hurtige gevinster men bæredygtighed!
  http://www.folkesparekassen.dk og http://www.jak.dk kan måske inspirere nogen til at skifte pengeinstitut til et 25 år gammelt pengeinstitut – så det har vist sin ‘bæredygtighed’ :-)
  Her er man som kunde også med i Lokalrådet, hvis man ønsker det – man skal ikke vælges – og man kan få sæde i repræsentantskabet, hvor man kan gøre sin indflydelse gældende :-)
  Jeg har selv for nylig i Lokalrådet arrangeret et møde om energipolitik, hvor et folketingsmedlem og en lokal embedskvinde fortalte om det globalt og lokalt.
  Prøv det :-)

 2. Mads Kristensen

  For en gangs skyld er jeg 100% enig med dig, Lars. Især kan jeg rigtig godt lide idéen om at indregne de langsigtede perspektiver i den pris, der betales nu. Eneste to udfordringer er vel egentlig, hvordan man sikrer sig, at prisen er dækkende og inkluderer nok – og at det kan blive så dyrt at ingen har råd.

 3. Jørgen Lang Jørgensen

  Bæredygtighed er, efter min opfattelse, et meget komplekst begreb, idet der er mange interesser på spild både økonomiske, miljømæssige, landbrugsmæssige og ikke mindst politiske interesser.

  Man kan f. eks. spørge om bioethanol er et grønnere brændstof en benzin og om det er etisk forsvarligt at brænde fødevarer af i vore biler, når der er fødevaremangel i verden, som forårsager sult og hungersnød med død til følge i mange af verdens fattigste lande?

  Man kan tillige spørge om dyrkning af genmodificerede afgrøder udgør en risiko for en spredning af arter, som vi ikke kan styre spredningen af, men samtidig kan betyde redning for mange sultne mennesker i verden?

  Bæredygtighed er sund fornuft siger mange og der er fremsat mange hensigtserklæringer og smukke ord, men det kniber med at realisere dem og det er måske fordi det, ikke kun er sund fornuft, men samtidig uhyre komplekse problemer, som kun kan løses globalt og ikke nationalt.

 4. Lars Kolind

  Jørgen Lang Rasmussen har ret i at bæredygtighed er komplekst og at det der måske ser bæredygtigt ud i dag, viser sig ikke at være det i morgen. På samme måde som opfattelsen af hvad der er sundt at spise!
  Alligevel er der nogen ting der ikke er så komplicerede: Fx er det altid bedre at køre i Lupo end i Range Rover, hvis altså man ikke kører i uvejsomt terræn. Og altid bedre at tage toget eller cyklen end at køre (alene) i bil. Og altid bedre at isolere sit hus (håndværksmæssigt korrekt) og undgå ½ time i brusebadet. Der er faktisk rigtig mange ting, der ikke kan sås tvivl om, og hertil mange som med stor sandsynlighed er rigtige.

 5. Jørgen Lang Jørgensen

  Jeg er enig med Lars Kolind i at vi herhjemme kan og bør udvise en adfærd, som er bæredygtig ved at foretage nogle valg som gavner miljøet.

  Men som som et lille kuriosum kan det nævnes at folkevognsfabrikkernes Lupo, som Lars Kolind nævner ikke mere produceres, fordi den ikke kunne sælges i et tilstrækkeligt antal, selvom den var en af de mest miljørigtige biler.

  Endelig hedder jeg ikke Rasmussen men Jørgensen til efternavn.

 6. Susanne Nielsen

  Som sådan er Lupoen vel et udmærket eksempel – fornuftig bil, men ikke stor “show-off”værdi og dermed runder vi vel ansvarligheden igen. Tænker selv på bl. solarier og tåbelige konkurrencer i juleudsmykning af privathuse. Også tankevækkende rent politisk, at min by for 30 år siden opførte lav- og nulenergihuse, der blev solgt mange andele i vindmøller osv. men folketinget støttede ikke op om initiativerne.

 7. Helle Munch Oldefar

  Jamen så kan jeg da anbefale en Toyota Aygo ;-)
  Der er utroligt meget plads i den, med mindre man er 3-4 stykker der skal på en længere ferie sydpå :-)
  Og så ikke mindst: 260 kr halvårligt i vægtafgift :-)

Skriv en kommentar

Current day month ye@r *

Have you been a Scout or Girl Guide?

Vis resultat

Abonnement

Din e-mail:  

RSS feed

Du kan abonnere på mine blogindlæg, vha. RSS. (Hvad er RSS?)

 Mit RSS feed

Sådan fungerer bloggen

Bloggen er et forum for debat og inspiration. Den er et virtuelt torv, hvor vi kan mødes og blive klogere. For tiden omkring 400 personer hver eneste dag. Lars Kolind skriver et indlæg en eller flere gange om ugen og alle er velkomne til at kommentere. Helst med dit rigtige navn og ikke under pseudonym. Kolind kan ikke svare på alle kommentarer, men meningen er jo også at alle skal inspirere hinanden. Hver blog-post tilhører en eller flere kategorier og vil du læse alle indlæg i en bestemt kategori, trykker du blot på kategoriens navn. Du kan også søge på alle indlæg, hvor et bestemt ord forekommer, f.eks. bureaukrati. Du kan læse og skrive kommentarer ved at klikke på ”kommentarer” under blogposten.

Sådan får du fat i Kolind Kuren

Din boghandler har den. Du kan også bestille bogen online, f.eks. hos Jyllands Postens Forlag, SAXO eller en anden online boghandel. Vil du købe et større antal bøger, f.eks. til alle medarbejdere eller til leder-gruppen kan du kontakte jyllandspostensforlag@jp.dk.

Den originale amerikanske udgave, The Second Cycle – Winning the War on Bureaucracy, er udgivet af Wharton School Publishing i samarbejde med F.T. Prentice Hall Pearsons forlag. Du kan få fat I den og andre sprogversioner på f.eks. www.amazon.com.