Bog: Ledelse med hoved og hjerte

bog_intuition.jpg

Jeg brugte nogle dage i påsken på at blive klogere og en af de bøger jeg havde lagt frem, var Bodil Johanne Jørgensens “Intuition – Ledelse med hoved og hjerte”, Turbine Forlaget 2007.

Det er en rigtig god bog. Også – eller måske netop – for sådan en person som mig, der er grundlæggende skeptisk over for den om-sig-gribende coaching bølge, som skyller hen over os. Men Bodil har noget at sige og tilmed noget at have ordene i. Bogen er spækket med praktiske eksempler og øvelser og det kan jeg godt lide. Jeg har ikke gennemført dem alle, med de øvelser jeg prøvede, gav mig noget at tænke over.

Bodils hovedbudskab er at vi også som voksne skal fortsætte med at udvikle os personligt ved at tænke over hvad vi gør og hele tiden søge at blive bedre til den kunst det er at leve livet. Og her er intuitionen vigtig – ikke bare fornemmelsen men også følelsen, nærværet og engagementet.

En bog jeg kan anbefale varmt både til folk med og uden lederjob.

21 kommentarer til “Bog: Ledelse med hoved og hjerte”

 1. Helle Munch Oldefar

  Jeg underviser bl.a. bachelorstuderende på sundhedsuddannelserne, og jeg fortæller dem, at de skal ud og bruge ALLE deres sanser – bortset fra smagssansen (selvom den hører sammen med lugtesansen :-)) – også deres 6.sans.
  Så det er ikke bare lederne, men alle medarbejdere, der i fremtiden skal bruge deres sanser og intuition ;-)
  God Påske til alle :-)

 2. Kai Poulsen

  Ledelse… ARTIKLER:
  Biblioteket og artikler http://www.aprokom.dk – Nyhedsbreve > artikler http://www.sofiamanning.com

 3. Anders Stubkjær

  Din skepsis overfor coaching er delt af mange. Mange bøger om coaching er en besynderlig blanding af lommefilosofi, smarte vendinger og varm luft.

  Alligevel kan coaching vel ses som blot ét redskab af mange, der kan bruges til netop at blive bedre til ’den kunst det er at leve livet’.

  På trods af dette afføder det ofte skepsis, eller sågar en trækken på smilebåndet hvis nogen (f.eks. ikke-ledere) indrømmer at man har en ’personlig coach’.

  Måske er det fordi at det stadig er en anderledes, eller fremmed tanke for mange at opleve en person, der melder ud at vedkommende gerne vil f.eks. nå et mål, eller blive bedre til X, eller Y?

  Mvh.
  Anders Stubkjær

 4. Jette Jakobsen

  coaching KAN være latterlig! Jeg kender mennesker som kalder sig uddannet coach. DE er da godt nok faret vild i livet, og så møder de alle de andre, som også er faret vild. Den sunde fornuft er total glent. Det er forvirrede mennesker som “vejleder” hinanden. Det er sørgeligt at være tilskuer til! Jeg er ikke en “højrøvet skid”, men jeg kan se realiteter.
  Når jeg møder en pyskolog, som sidder i sit sofahjørne, og ser gamle danske film og spiser popcorn…mens hele hendes verden flyder…alle de andres liv tager hun penge for at klare…så mister jeg tilliden. Jeg dømmer måske hårdt, men jeg mener at man skal feje for sin egen dør, før man fejer for andres. Det er altid nemmere at opdrage naboens børn….måske skulle vi bytte?
  Coach betyder vel at vejlede??? Jeg ved al det de andre gør forkert, men at se mine egne fejl….kan være svært.

 5. Jette Jakobsen

  Måske kender jeg de forkerte mennesker, men…? Der er et menneske som har uddannet sig som Coach, uddannelsen har mennesket selv betalt. For det er ikke en godkendt uddannelse, så der kan ikke søges SU osv osv, man kan ikke tage den på almindelige skoler. Nu skal man ikke være så almindelig, men åben af sind, dog ikke glemme jordforbindelsen. Det menneske jeg kender, kan da slet ikke finde rundt i noget som helst..slet ikke de mest nødvendige behov mennesker har. Sådan nogle vil jeg ikke give penge for at blive vejledt af. Jeg klarer mig med min sunde fornuft, min nabokone osv osv..ikke at forglemme, den indre stemme…vi kan jo godt selv.

 6. Helle Munch Oldefar

  Når jeg vejleder de studerende, er jeg også coach – uden at have fint eksamensbevis på det :-)

 7. Jette Jakobsen

  Jeg har mødt mange fine undervisere, vejledere m.m. Mange har jeg lært gode ting af. Jeg tror bare at coach er et nyt ord. Det er en uddannelse, vi kan få adgang til…hvis vi kan betale for afgangsbeviset. Gad vide om , der er nogle som dumper, på alle de steder, der uddannes coacher ( hedder det sådan i flertal) ???
  Det er måske bare mig der mener, at mange af dem der roder rundt i deres liv ( af mange gode grunde, jeg dømmer ikke!) kan uddanne sig til coach. Mange af dem der går til en coach, er mennesker, som søger vejledning i deres liv. De betaler selv for det, eller måske deres firma.
  Det er ligesom alle dem, der har haft en skrækkelig opvækst, de vil så gerne være pædagoger…for de ved hvor ondt det gør.
  Mennesker skal kunne passe på sig selv, inden de kan passe på andre..ellers bliver de syge, eller dårlige til deres arbejde.

 8. Merete Graversen

  Ked af at høre om din opfattelse af coaching generelt på baggrund af det menneske du kender. jeg kender også læger der ikke er istand til at tage vare på eget liv (efter min målestok!), men det afholder mig ikke fra at gå til læge, når jeg har brug for det.

  Coaching er ikke et spørgsmål om at vejlede. Coaching er en samtaleform, hvor coachen ingen svar har, men udelukkende spørgsmål og teknikker i forhold til det fokuspersonen (den der coaches)ønsker at blive klogere på.

  Der er kursister, der ikke får deres diplom som coach – så ja, der er nogle der dumper.

  Fra sommer 2008 kan man uddanne sig til coach på Københavns Universitet.

  Når alt det så er sagt (kort), så giver jeg Jette medhold i, at der er mange uduelige coaches. Titlen er ikke beskyttet, så gud og hver mand kan kalde sig “coach”. Indenfor coachbranchen forsøger vi at rode bod på dette faktum, men må også samtidig fastslå, at der er tumper indenfor alle fag – selv de autoriserede.

 9. Anni Lomborg

  Ord er spændende, især nye ord som jeg tror jeg forstår, men for at være sikker må det lige slåes op i ordbogen. Coach, findes ikke på dansk i mine ordbøger, men de er måske for gamle?
  I engelsk ordbogen betyder Coach, hvis det er en person man taler om, manuduktør; træner, sportsinstruktør;

  Er undervisning og vejledning ikke
  svær at skille?

  Fremmedordbogen;
  Coach -en, -es, lukket 2dørs bil. :-)

  Venlig hilsen
  Anni

 10. Malene Stougaard

  Coaching.. Ja meninger omkring emnet er der nok af.
  Jeg har lige afleveret speciale der omhandlede “Organisation og ledelse” og til eksamen kom vi så til at tale om coaching. Jeg er blevet så interesseret i emnet at jeg nu har valgt at skrive hovedopgave omkring det. Problemet er at jeg gerne vil tage udgangspunkt i en virksomhed, der praktiserer coaching eller en anderledes ledelsesstil. I mit speciale gjorde jeg meget brug af Oticon.
  Er der nogen, der har en god idé til hvor jeg skal lede efter en virksomhed der tør være anderledes og ikke mindst tør tale om hvordan de praktiserer ledelse?

 11. Merete Graversen

  Hej Malene.

  Prøv at kontakte nogle af de store anerkendte coachingfirmaer. Ofte har de netop disse virksomheder som kunder og ofte er de villige til at deltage i sådanne udvilingsmuligheder (er selv ved at skrive en masterafhandling om emnet ;-))
  Held og lykke!

 12. johnny thomsen

  Hej, så lige tråden herinde. VI er ved at skrive et bachelorprojekt om emnet coaching. Vi skal finde de store og anerkendte coaching firmaer. Nogle der kan ryste nogle stykker op af ærmet? Det er meget ugennsmskueligt jo:)

 13. Per Feldvoss Olsen

  Hej Johnny
  Du ska da snakke med Kim Gørtz, som er ved at skrive erhvers phd om samme emne, han er nok den der ved mest i Danmark. Der er også Reinhard Stelter (fx http://www.ifi.ku.dk/begivenheder/rs_professor_tiltraedelse/) – hvis I derimod vil snake med skeptikere i forhold til coaching kan man fx begynde med Steen Nepper Larsen.
  Vh Per Olsen

 14. Jan Sjøstrand

  Jette
  det er et ret broget område – altså coaching. Der gået forretning og dårlig etik i det at uddanne coaches.
  Der er uddannelses institutioner der certificerer på 8 til 14 dage, og der er nogle der gør det på 65 dage.

  og jo – man kan dumpe til eksamen, hvis der da er en sådan ;-)

  Der er en beskytte coach certificering herhjemme, og det er NLP Coach – den er varamærkeregistreret hos http://www.dansknlp.dk

  Der er meget NLP i coachingverdenen, og netop det perspektiv skal lige vendes her også.
  Jeg har kendskab til uddannelsesteder der uddanner en NLP Practitioner på 14 dages undervisning incl. en coaching certificering. Det er lidt barokt når der internationalt (kompetencegivende)set kræves minimum 18 dages undervisning på en NLP Prac. ex coaching, og at mange uddanner på helt op til 25 dage.

  jeg er selv en del af coachingverdenen. Jeg arbejder kun lidt med det selv, og bruger i stedet partnere, der minimum har 65 dage. Ind imellem de enkelte moduler er der typisk omfattende øveaktivitet og supervision med træneren.

  Coaching er ikke bare coaching, og alt for mange ceritficeres på et alt for ringe grundlag.

  Den mest seriøse enkeltstående uddannelse er i min optik http://www.id-lifecoachuddannelsen.dk

  Glem glimmeret og kig på indholdet – Sofia Manning har nok det bedst brand, hvilket bestemt ikke er nogen garanti for at det er det bedste. Beslut dig fom om du vil ha’ reelle kompetencer eller det er certifikatet du går efter.

 15. Helle Munch Oldefar

  Vejleder – det er der mange der er :-)
  Det er vi vel alle på et eller andet plan til tider – især hvis man har børn eller arbejder med mennesker.
  Coach er bare et ord!
  Vi andre er uddannet af livet – ikke et overbetalt kursus, som nogle tjener fedt på. Grådighed? Igen.
  Man kan vist fodre svin med uddannede coaches i dag. Der er ikke mange, der kan leve af det – og det er måske ikke så ringe endda.

 16. Jette Jakobsen

  Jeg har ikke ændret mening, om det at lade sig vejlede af en coach. Jeg har mødt et par stykker til, siden vi skrev om det for over et år siden..så det er ikke kun en jeg kender personlig. Er også blevet “tilbudt uddannelse”, det koster 30000 med bøger og 8 weekend ophold på en slags højskole.
  Det er nogle, som er uddannet for nylig..indenfor de sidste 2-3 år, som nu laver kursus, for de næste. De skal jo have noget at leve af.
  Der er mange, som har vejledt mig, i mit liv. Mange har slet ikke vidst de gjorde det, eller været bestilt til det..det skete bare.

 17. Jan Sjøstrand

  Coaching er åbenbenbart det folk gør det til – hvilket er ganske usmart, hvis der i branchen skal være bare en smule at rette sig efter etisk, moralsk og kompetencemæssigt.

  Mange kan slet ikke leve af det, hvilket for mig at se er godt – det rydder op i mylderet. Jeg har set prislister på 10 coaching seancer for 2.500, hvilket er helt ude i hampen. Umiddelbart mener vi, at man som seriøs coach kan have maksimalt 2 til 3 klienter på en dag, hvilket siger sig selv er sultehonorar med eksempelvis kr. 250. pr. gang.

  Det at være coach kræver fagligt og mentalt overskud. Det betyder at det for os at se er useriøst hvis man presser for mange klienter igennem pr. dag – det kan vi ikke gennemføre seriøst og med respekt.

  Hos os er der intet vejledning og rådgivning i coaching, og der er ingen mentoring, intet andet end sprøgsmål.

  Coaching er helt magt fri og åben dialog. Det betyder bl.a. at en leder ikke kan coache en mearbejder, alene af den grund er det ikke er magt frit, og sandsynligt heller ikke åbent.

  En leder kan bruge coachende kommunikation, men ikke coaching – reel coaching er helt magtfri og helt åben.

  Vores priser svinger lidt alt efter model – de ligger dog på ca. 1.700 i timen – og virksomhederne kommer faktisk igen og igen og igen når behovene opstår.

 18. Helle Munch Oldefar

  INTET er helt magtfrit!
  Bare det, at du selv tror på at det er magtfrit, får det til at løbe mig koldt ned ad ryggen!
  Vejledning er også spørgsmål – næsten kun spørgsmål – det ved enhver forælder og enhver god vejleder i undervisnings- og andre sammenhænge.

 19. Jan Sjøstrand

  @ Helle
  Det ER magtfrit – det er ikke noget jeg tror – det er noget jeg ved. Det kan øves og trænes, og kun få når der til hvor de kan coache magtfrit.

  Veledning kan være mere end spørgsmål -coaching er KUN spørgsmål. Coaching foregår helt uden skjult agenda, hvor læren med sine spørgsmål har bestemte hensigter og agendaer.

  Jeg kan se af dine tidligere kommentarer at du er ret farvet med hensyn til coaching, så jeg synes vi skal stoppe dialogen omkring dette emne, med mindre du ønsker at finde andre vinkler på det.

 20. Jørgen Lang Jørgensen

  I dag overdænges vi af kurser af mere eller mindre seriøs karakter. Disse kurser vil gerne videnskabeliggøre ledelsesprocessen så der kan blive skabt et behov og en indstilling om, at det er helt nødvendig at deltage på sådanne kurser.

  Coach-bølgen er på sit højeste eller den har måske toppet og medarbejdere skal her vejledes i at løse selv de mest banale problemer på arbejdspladsen.
  Det drejer sig om for disse konsulentvirksomheder, at overbevise virksomhedsledelsen om, at det er en forudsætning for vækst og succes for deres virksomhed at deltage på kurser for værdibaseret ledelse inkl. coaching af deres medarbejdere.

  For år tilbage var det in at gå på sensitivitetskurser og kanin dræberkurser, hvor det drejede sig om at udstille og nedgøre hinanden, så man kunne blive styrket til at modstå de hårde udfordringer som mødte een på arbejdspladsen. Flere af deltagerne på disse kurser tog efterfølgende psykisk skade, som det derefter tog lang tid at overvinde.

  Der er ingen tvivl om at det er indbringende forretning at drive disse kurser og jeg vil medgive, at nogle kurser kan være gode nok, men man skal se sig godt for og holde hovedet koldt, idet der er mange halvstuderede røvere i denne branche.

  Mit synspunkt er at ledelse foregår i en social sammenhæng, hvor det er nødvendig at tage hensyn til andre menneskers(kollegers) meninger og opfattelser for derefter at træffe de nødvendige beslutninger og det kræver ikke en videnskabeliggørelse af ledelsesprocessen.

 21. Claus Christensen

  Så vidt jeg kan se, er der ikke megen videnskabliggørelse ved coaching. Desværre for hvis videnskabeliggørelse vil sige, at man systematisk tager ved lære af sine erfaringer, er det vel udmærket?

  I øvrigt er det min holdning, at markedet må regulere området. Hvis nogle mener, der får noget ud af coacing og vil betale meget for det, er det da helt fint med mig. Jeg vil næsten gå så vidt som at sige, at hvis de gentagne gange betaler x kr. for en coachsession – så må den være x kr. værd – for dem.

Skriv en kommentar

Current day month ye@r *

Have you been a Scout or Girl Guide?

Vis resultat

Abonnement

Din e-mail:  

RSS feed

Du kan abonnere på mine blogindlæg, vha. RSS. (Hvad er RSS?)

 Mit RSS feed

Sådan fungerer bloggen

Bloggen er et forum for debat og inspiration. Den er et virtuelt torv, hvor vi kan mødes og blive klogere. For tiden omkring 400 personer hver eneste dag. Lars Kolind skriver et indlæg en eller flere gange om ugen og alle er velkomne til at kommentere. Helst med dit rigtige navn og ikke under pseudonym. Kolind kan ikke svare på alle kommentarer, men meningen er jo også at alle skal inspirere hinanden. Hver blog-post tilhører en eller flere kategorier og vil du læse alle indlæg i en bestemt kategori, trykker du blot på kategoriens navn. Du kan også søge på alle indlæg, hvor et bestemt ord forekommer, f.eks. bureaukrati. Du kan læse og skrive kommentarer ved at klikke på ”kommentarer” under blogposten.

Sådan får du fat i Kolind Kuren

Din boghandler har den. Du kan også bestille bogen online, f.eks. hos Jyllands Postens Forlag, SAXO eller en anden online boghandel. Vil du købe et større antal bøger, f.eks. til alle medarbejdere eller til leder-gruppen kan du kontakte jyllandspostensforlag@jp.dk.

Den originale amerikanske udgave, The Second Cycle – Winning the War on Bureaucracy, er udgivet af Wharton School Publishing i samarbejde med F.T. Prentice Hall Pearsons forlag. Du kan få fat I den og andre sprogversioner på f.eks. www.amazon.com.