Saudi Arabien – oliepenge til godt formål?

king_abdullah_swedish_king.jpg

Skal man (her spejderbevægelsen) modtage støtte fra personer eller regeringer, som man ikke er politisk enige med?

Det spørgsmål blev jeg konfronteret med da jeg kom ind i bestyrelsen for World Scout Foundation for ti år siden – og det blev rigtigt aktuelt i sidste uge hvor jeg sammen med den svenske konge var på besøg i Saudi Arabien – netop for at rejse penge til internationalt spejderarbejde.

Jeg er ikke enig med regeringen (kongefamilien) om en række spørgsmål, herunder især kvinders stilling i samfundet. Men jeg glæder mig over de ting regeringen gør for at stimulere dialog både internt og eksternt, især dialog mellem muslimer og andre. Spejdere fra Saudi Arabien deltager i jamboreer og andre internationale lejre og slutter venskaber med unge fra andre dele af verden. Og jeg er fuldstændig sikker på at flere penge til udvikling af spejderarbejdet u udviklingslandene gør enorm gavn.

Men på den anden side medvirker vi måske til at legitimere noget vi ikke går ind for?

Min konklusion er at dialog altid er bedre end isolation. Jeg kan ikke forestille mig nogen ret meget bedre brug af oliepenge end til at fremme mellemfolkelig forståelse, som iøvrigt går begge veje. Derfor blev Kong Abdullah bin Abdelaziz optaget som medlem af The Baden-Powell World Fellowship – foreningen af donorer til spejderarbejdet (billedet).

Hvad mener du?

9 kommentarer til “Saudi Arabien – oliepenge til godt formål?”

 1. Per Hein

  Helt enig i at man altid bør søge dialog med andre kulturer; specielt hvis man ikke er enige i visse vigtige spørgsmål.

  Lige et spørgsmål til dig, Lars. Deltager pigerne i Saudi Arabien i spejderbevægelsens aktiviteter på lige fod med drengene? Eller har de overhovedet lov til at deltage i nogetsomhelst?
  Pigernes deltagelse i eks. jamboretter må da give problemer?

 2. Kristian Olsen

  >Men på den anden side medvirker vi måske til at legitimere noget vi ikke går ind for?

  Det var derfor jeg i dit indledende indlæg fra Saudi Arabien spurgte til hvor det lige var her i søgte midler. Jeg spurgte lidt blødt for ikke at feje konstruktive observationer af bordet, ved at varme op under alt det negative, men når du nu spørger:

  For mig at se bruger Kongen sin økonomiske magt til at legitimere og indpasse et middelalderligt styre i den vestlige verden som de bla. sælger olien til.

  Når en delegation med den svenske konge og kendte erhvervsledere mødes med den saudiske konge, synes jeg man legitimere deres styre og alt det det indbefatter af bla. diskrimination og modbydelige henrettelser. Havde besøget været mindre officielt havde sagen måske været en anden…

 3. Lars Kolind

  Ja, jeres indlæg udtrykker præcis dilemmaet: Skal man sige nej tak eller bruge pengene til et godt formål? Her er mit ræsonnement at det gavner mere at indgå i dialog og bruge oliepenge til at udvikle spejderarbejde end at vende ryggen til. Også selvom man som jeg er meget kritisk over for bl.a. kvinders stilling i landet.
  Piger: Der findes pigespejderarbejde i de arabiske lande, men de har det ikke let, bl.a. fordi deres familier ofte ikke tillader dem at rejse til udlandet og møde andre. Og slet ikke at møde drenge. Det er bl.a. derfor der findes en separat pigespejder organisation på verdensplan http://www.wagggsworld.org. Den støtter min kone og jeg naturligvis også!

 4. Anni Lomborg

  Din konklusion er, at dialog er bedre end isolation, det går jeg også ind for. Men hvor er det svært at være vidne til alt det som sharialovgivning står for. Det er i høj grad imødekommenhed fra begge sider der skal til for at få fred i verden, tror jeg. Lad kærligheden sejre. Kong Abdullah bin Abdelaziz regerer Saudi Arabien med sharia loven der bygger på islam. Hvordan ser han på vores vestlige frie Kristne demokratiske måde at leve på?
  Venlig hilsen
  Anni

 5. Jørgen Lang Jørgensen

  Hvis der skal foregå en dialog med det saudiarabiske regime må men venligt og bestemt gøre det klart, at dialogen kun kan foregå, hvis man samtidigt får mulighed for at gøre opmærksom på, at man grundlæggende er uenig i deres styreform, hvor basale menneskerettigheder groft undertrykkes.

  Så kan det være, at dialogen stopper her og det er der så ikke noget at gøre ved.

  Hvis dette ikke forhindrer en fortsat dialog kan et relevant tema som eksempelvis oliepenge til den internationale spejderbevægelse være fornuftigt.
  Det afgørende er, at man ved hvad man vil med dialogen også i andre sammenhænge og sætter sig nogle holdbare mål med den,- og at man udtrykker klarhed over sine egne værdier og principper, som der ikke kan gives køb på.

  Man må have en viden om islamisternes og i dette tilfælde det saudiske regimes målsætninger og politiske hensigter, så man ikke er til fals for for kønt belagte ord, men kan vurdere nøgternt, hvilke interesser de har i forbindelse med dialogen.

  Hvis du Lars kolind ikke er opmærksom på det, risikerer du at islamisterne bruger deres deltagelse i dit dialogprojekt til at styrke deres egen prestige og position i den muslimske verden og tager dit forsøg på forsoning som indtægt for, at du er godt igang med at give køb på den værdikamp som skal føres.

  Så dialog, ja – på visse bestingelser. Man skal bare vide, hvor dialogen slutter og værdikampen begynder.

  Det er islamisterne helt på det rene med.

 6. Lars Kolind

  Jeg oplever mange af de folk jeg har talt med, som yderst moderate og med et ønske om reformer i deres eget samfund. De er meget bevidste om at både de og vi har ekstremister i vore samfund og de mener at vi gennem dialogen gør livet vanskeligere for ekstremister i begge lejre.
  Og der er jeg enige med dem.

 7. Frank Calberg

  Jeg har gået og tænkt på, hvad de i Saudi Arabien kan gøre for at blive endnu mere konkurrencedygtige. Her er måske en mulighed:

  I The Global Gender Gap Report, som I kan læse her, bemærkede jeg, at Saudi Arabien er på 124. pladsen. I rapporten er det også nævnt, at der er korrelation mellem the gender gap og national konkurrenceevne.

  Hvad mener I, der har stor viden om Saudi Arabien? Vil det være realistisk at reducere the gender gap i landet og dermed – jf. eksperterne – øge konkurrenceevnen?

 8. Claus Christensen

  Saudi Arabien skal nu nok klare sig økonomisk i mange år.

  Sålænge der ikke er tale om undertrykkelse, har jeg det helt fint med, at der er kulturelt betingede forskelle i kønsrollerne i forskellige kulturer. Vi skal ikke presse vores kultur/mentale model ned over hovedet på andre kulturer. I betragtning af skilsmissestatistikker, forbrug af lykkepiller mv. bør vi i Vesten måske snarere tage ved lære af andre kulturer end omvendt, når det gælder livsstil og kultur.

 9. Jette Jakobsen

  Fint sagt Claus, der har du godt nok ret. Vi har ikke så meget, at prale af. Når det gælder det menneskelige. Se så klog…kan man blive som “halvgammel”.

Skriv en kommentar

Current day month ye@r *

Have you been a Scout or Girl Guide?

Vis resultat

Abonnement

Din e-mail:  

RSS feed

Du kan abonnere på mine blogindlæg, vha. RSS. (Hvad er RSS?)

 Mit RSS feed

Sådan fungerer bloggen

Bloggen er et forum for debat og inspiration. Den er et virtuelt torv, hvor vi kan mødes og blive klogere. For tiden omkring 400 personer hver eneste dag. Lars Kolind skriver et indlæg en eller flere gange om ugen og alle er velkomne til at kommentere. Helst med dit rigtige navn og ikke under pseudonym. Kolind kan ikke svare på alle kommentarer, men meningen er jo også at alle skal inspirere hinanden. Hver blog-post tilhører en eller flere kategorier og vil du læse alle indlæg i en bestemt kategori, trykker du blot på kategoriens navn. Du kan også søge på alle indlæg, hvor et bestemt ord forekommer, f.eks. bureaukrati. Du kan læse og skrive kommentarer ved at klikke på ”kommentarer” under blogposten.

Sådan får du fat i Kolind Kuren

Din boghandler har den. Du kan også bestille bogen online, f.eks. hos Jyllands Postens Forlag, SAXO eller en anden online boghandel. Vil du købe et større antal bøger, f.eks. til alle medarbejdere eller til leder-gruppen kan du kontakte jyllandspostensforlag@jp.dk.

Den originale amerikanske udgave, The Second Cycle – Winning the War on Bureaucracy, er udgivet af Wharton School Publishing i samarbejde med F.T. Prentice Hall Pearsons forlag. Du kan få fat I den og andre sprogversioner på f.eks. www.amazon.com.