Udviklingsbistand der rykker

I nogle måneder har jeg udlånt penge til iværksættere i Afrika via www.myc4.com. Jeg startede med at oprette en profil og sætte €200 ind på en konto hos MyC4. Her er der en lang liste over iværksættere i Afrika, der gerne vil have et lån til at starte eller udvide deres forretning. Jeg udlånte mine penge til fire iværksættere og bestemte selv renten, som dog skulle være lavere end det maksimum hver enkelt havde sat. Alle mine lånetilbud blev accepteret og så var jeg spændt på om de månedlige ydelser blev betalt til tiden. Det blev de faktisk! Og nu er jeg allerede i gang med at låne de penge ud, jeg har har fået tilbage, til andre iværksættere - altså plus renterne.

Jeg tror jeg får omkring 10 % i rente og det er OK i betragtning af at der jo også er en risiko for at jeg mister nogle af pengene, hvis iværksætteren ikke kan klare sig. Så meget giver min bank i hvert fald ikke!

Det her er et dansk initiativ! Det er rigtig, rigtig godt skruet sammen og med 3000 långivere fra 62 lande er jeg nu så tryg ved MyC4 at jeg har taget springet og sat 100.000 kr ind på kontoen. Så kan jeg låne penge til 50 eller 100 entreprenører og være med til at få mange virksomheder til at vokse. Vel at mærke med en god chance for at få mine penge tilbage igen med renter!

Hvis du og andre kommer med som långivere i MyC4 (start med et mindre beløb!!!) så er vi med til at udrydde fattigdom – ikke gennem gaver men ved at samarbejde.

Det kalder jeg innovation i udviklingsbistand. Hvad siger du?

30 kommentarer til “Udviklingsbistand der rykker”

 1. Morten N. Pedersen

  Hej Lars Kolind

  Det lyder rigtig godt, at du for alvor vil investere i MyC4. Jeg kom med sidst i oktober og er der fordi jeg tror det hjælper. Har ikke samme pengepung som dig, men lidt har jo også ret. Og nu har vi lånt penge til den samme entreprenør.

  Et spørgsmål: Kan der laves en fabrik i Afrika, som fremstiller solceller/fangere til en pris, som afrikanerne kan betale? (billig grøn energi)

  Spændende at læse om din brors projekter i Nicaragua.

  Hilsen Morten

 2. Jakob Mikkelsen

  Jeg har haft præcist den samme gode oplevelse med projektet http://www.kiva.org – nemlig, at jeg i flere runder har lånt penge ud til iværksættere i Togo, Kenya og Uganda og at alle disse lån er blevet betalt tilbage.

  Microfinance kombineret med Internet synes at være en fantastisk nyskabelse inden for udviklingsbistand.

  Mvh

  Jakob

 3. Jette Jakobsen

  Det var spændende Lars, og en rigtig god ide. Jeg skal lige vente til mine store børn komme et smut hjem, så de kan oversætte det hele for mig. Kan man også godt bare give en gave? De små beløb jeg kan låne ud, kan det næsten ikke betale sig at oprette lån for. 1000 kr i første omgang, det kunne jeg godt undvære

 4. Palle Hellemann

  Det lyder som en rigtig god ide, bedre end Nigeria-brevene i hvert fald;-)
  Det kunne være man skulle prøve. Hvis det virker, så var det måske en bedre måde at indsætte hele nationens ulandsbistand, der jo i store træk financierer projekter og arbejde udført af Danske firmaer, hvorved en stor del af midlerne faktisk aldrig kommer uden for Danmark. Ikke at det nødvendigvis er forkert, men det er måske bare ikke det man umiddelbart forventede.
  Men selvfølgelig må man være forberedt på tab på enkelte kreditorer, sådan er det jo.

 5. Lars Kolind

  Jeg kan varmt anbefale Jette og andre at være med for et beløb på 1000 kr. Og husk – pengene skulle da gerne komme tilbage med renter sådan at der næste år er 1100 eller 1200 at investere.
  Solfangere/solceller: Man kan helt sikkert lave solfangere lokalt, men solceller er (endnu) et højteknologisk produkt, som næppe egner sig for billig produktion i Afrika.

 6. Hans Henrik Heming

  Hej Lars

  MyC4 er et fantastisk initiativ som jeg også støtter – jeg gik med sidste sommer og har siden kun haft gode erfaringer.

  Initiativet er interessant ud fra flere perspektiver:

  1. Jeg kan være med til aktivt at gøre livet bedre for andre end mig selv – i en region som virkelig har brug for det og som har et stort u-udnyttet potentiale.

  2. Jeg kan faktisk lave en god forretning, hvilket ikke er nogen skade til.

  3. Jeg kan lære af andre ved at se hvor de investerer og sammen kan vi blive klogere på nye muligheder, men også hjælpe dem vi investerer i ved at give gode råd.

  Alt det ville ikke have være muligt uden teknologien, internettet og Web2.0

  MyC4 er en fantastisk forretningsidé som jeg spår STORE muligheder – mon ikke der vil være 10.000 mikro-investorer inden sommerferien?

  Jeg vil godt lave et væddemål……hvis jeg vinder så investerer jeg selvfølgeligt i en god forretningsidé i Afrika – Via MyC4 :-)

 7. Lars Kolind

  Hans Henrik,
  Så påtager jeg mig rollen som pessimist: Jeg vil vædde på at antallet af mikroinvestorer på MyC4 ikke når 10.000 (godt en tredobling) inden sommerferien, dvs. inden 1/7 2008. Indsatsen: Skal vi sige €1.000? Og hvis jeg vinder så investerer jeg også beløbet i MyC4.

 8. Anni Løndal de Lichtenberg

  Jeg vil gerne anbefale denne artikel:

  Verden reddes ikke af ånd eller politik – men af kapitalisme

  Fænomenet social entrepreneurship er i løbet af få år eksploderet og er i dag blevet en vigtig spiller i bekæmpelsen af problemerne i fattige lande. Ved at koble det bløde humanitære arbejde med de rå markedsmekanismer har man gjort velgørenheden erhvervsduelig.

  Den nye generation har meget lave forventninger til staten. De tror ikke på, at politik kan ændre noget som helst, men håbet om, at firmaer og erhvervslivet kan ændre noget i verden, er meget større. Det er ikke bare en protestbevægelse. Det er et håb og en tiltro til, at du kan ændre noget i verden gennem kapitalismen. Gennem markedskræfterne.

  Citat slut

  http://www.information.dk/1545

 9. Anni Løndal de Lichtenberg

  MyC4 er også på Facebook

  http://www.facebook.com/group.php?gid=5638557903

 10. Hans Henrik Heming

  HA :-)

  Væddemålet er hermed sat, andre som vil være med?

  Grunden til min optimisme om tallet 10.000 henter jeg fra et begreb som kaldes “Tipping Point” – beskrevet af Malcolm Gladwell i hans bog “The Tipping Point”

  Pointen er i al sin væsentlighed den, at hvis man planlægger sin “kampagne” rigtigt, så kan udviklingen ske eksponentielt. Men det sker ikke af sig selv, det afhænger i høj grad af hvem man får aktiveret i de første faser.

  Nu er vi, som sidder her og læser og skriver på Lars’s weblog, nogle af de som har lettere ved at sprede budskaber. Dels anvender vi medier, hvor omkostningen for netop at kommunikere er næsten lig nul, og dels har flere af os et stort netværk.

  Netop de 2 ingredienser er væsentlige for at etablere virale effekter, som netop kan sikre 10.000 brugere af MyC4 inden 1.7.2008.

  Jeg synes det er en spændende udfordring.

  @Anni
  Google har en strategi som er meget progressiv i relation til investering i velgørenhed. De var meget tidligt ude og sige, at nok ville de gerne give penge væk til velgørende formål, men der skulle være en forretning før det var interesant.

  ….og, jeg er skam medlem af MyC4 Facebook-gruppe :-)

  ….om lidt er der en anden gruppe på vej – jeg skal nok invitere jer:
  http://www.facebook.com/group.php?gid=8284478269

  :-)

  Bedste hilsner
  Hans Henrik

 11. Anni Løndal de Lichtenberg

  Hej Hans Henrik,

  Ja, mig behøver du ikke invitere – jeg har meldt mig :-)

  Gælder dit og Lars´s væddemål også, hvis du får 10.000 medlemmer af din nye gruppe? For så skal jeg nok hjælpe med at skaffe de 10.000 medlemmer :-)))

 12. Hans Henrik Heming

  hehehe…..:-)

  Anni, hvis vi nu gør vores til at få gruppen til at vokse = sprede det gode budskab = motivere så mange til at investere som overhovedet muligt, selv meget små penge. Mon så ikke vi skaber en succes for alle involverede?

  Det tror jeg.

  10.000 i gruppen vil være meget flot….

  Et lille regnestykke.

  Hvis Lars, du og jeg sender en opfordring til hver 50, hvis halvdelen af dem så igen sender til 50 og så een gang til, så ser regnestykket sådan ud: (3X50)+(75X50)+(1875X50)=94275. Det er et STORT tal.

  Hvis vi nu bare tænker os, at 10% af dem opretter en konto og investerer lad os sige 1000 Kr., så kan der med eet investeres knap 10 mill Kr. i Afrika

  Mere skal der ikke til…..

  Skal vi ikke bare se at komme i gang?

  Foreløbigt har jeg inviteret alle vennerne på facebook, hvem inviterer I?

  Bedste hilsner
  Hans Henrik

 13. Lars D

  Smukt… :-)

  Mange afrikanske lande kan jo næsten ikke betegnes som lande efter vestlig målestok, da regeringen rangerer meget langt nede i befolkningens prioritet over magtfaktorer.

  Det kan kun ændres ved, at regeringerne kommer til at stå som garant for noget, de ikke vil miste – og derved bliver investeringer, foretaget af befolkningen, et oplagt middel til opbygningen af fred og stabilitet.

 14. Thomas Petersen

  Jeg er helt høj lige nu :-)

  Det der er s.. den bedste ide jeg har set længe – jeg opretter mig med det samme – jeg vil godt satse 5000.- Jeg er uden ord ……. – at kunne bidrage direkte til en menneske med et simpelt mål -og en vilje til at nå det. Mere meningsfuldt kan man da ikke placere sine spare skillinger.
  Jo Lars – det der det er innovativ udviklingsbistand der skaber en win/win situation.

 15. Helle Munch Oldefar

  Ja, det ender med at det også får Fredsprisen som Grameen Bank :-)
  Er det så også din erfaring i Afrika at det primært er kvinderne, der tager disse mikrolån? Eller er mønsteret/kulturen en anden der?

 16. Lars Johannes Christensen

  @Helle Munch Oldefar: det er oftest kvinderne, der tager lånene. I mange tilfælde er det ligefrem en betingelse i programmerne, da det er kvinderne, der generelt præsterer den bedst tilbagebetalingsrate. Samtidigt er der i mange tilfælde også tale om kortfristede lån. Hvis vi taler landbefolkningen, er det oftest manden, der står for landbruget og kvinden, der står for køkkenhaven, husholdningen, småerhverv (hvis de har sådan et). Derfor er mange af de meget kortfristede lån henvendt til kvindernes aktiviteter, der er kortvarige og giver relativt hurtigt et afkast, hvis det lykkedes. For f.eks. landbrugsproduktionen tager det en hel cyklus (hvor land den så måtte være) med f.eks. såning, dyrkning, høst, lagring, salg og geninvestering i såsæd. Der er stor risiko og for lang tid, inden der kommer et afkast. – Og, nu kommer det, i mange tilfælde opfører kvinden sig meget mere ansvarligt overfor forpligtigelserne end manden. Det er ikke bare snak, men baseret på virkeligheden :-(

 17. mads kjaer

  Kære Helle, Indtil videre er det såvel kvinder som mænd der har fået lån på MyC4 – alt i alt er der til dato udbetalt 566 lån i Uganda, Kenya og Elfenbenskysten for ca ialt 5 mkr – og der ertil dato ikk en eneste der ikke har betalt tilbae mdsvis – 97.5% endog til tden. Mønstret er at 2/3 er kvinder ved de mindre lån til mikro entrepreneurs optil ca 2.000 euro ogved større lån til små- og mindre virksomheder (SME) er det omvendt med 2/3 mænd. Mere statistik kan fåes her: http://www.wiseclerk.com/myc4-loans/

  En stor tak til Lars for at starte dette thread og til jer andre – der er MASSER af forretning i Afrika, vi har faktisk 600 låntagere klar de næste 4-5 uger (det samme som vi havde deførste 9 mdr!) – det er investorer der mangler.

  Mads
  Co-founder og CEO MyC4 A/S

 18. Pelle Gätke

  Spændende blog! Jeg tror det ender med at du må til lommen Lars. Tredoblingen skal nok komme – og med rimelig sandsynlighed indenfor 4-5 måneder. Jeg tror vi alle har lyst til at sprede kendskabet til MyC4 og hvis der er låntagere nok – som Mads lover det – så skal det nok “eksplodere” meget snart.
  Pelle Gätke, Investor MyC4

 19. Mikael Eg Andersen

  Nu da siden er et dansk initiativ, tror jeg, at det kunne øge antallet af investorer, dersom man gav mulghed for at se en del af vejledning og info på dansk også.

  Jeg kan sagtens komme i tanke om adskillige med økonomi, vilje og hjerte til at gå ind i en MyC4- investering, som aldrig ville turde blande fremmedsprog og økonomiske transaktioner sammen.

  Det ville, så vidt jeg kan se, kun kræve en yderst begrænset indsats for at nå en sikkert ganske stor målgruppe.

  Vi, som dagligt bruger fremmedsprog, har en tilbøjelighed til at undervurdere behovet for oversættelse til dansk.
  Det kan undertiden koste kunder i butikken.

 20. Frank Calberg

  Som Jakob er inde på ovenfor, synes jeg også, at kiva.org er et frisk initiativ.

  MyC4.com tager i høj grad konkurrencen op. Godt arbejde!

  Er der nogen, der ved, hvordan banker vil reagere på disse tiltag?

 21. Jette Jakobsen

  Helt rigtig Mikael, der er både det med pengene og få oversat. Jeg kan godt bruge netbank og handle lidt på nettet, men jeg er ikke helt dus med det endnu. Jeg går og venter på mine store børn, skal komme et smut hjem og oversætte. Det er lidt “træls” at skulle blande dem i det…de er lidt frække. ” Hvis du har for mange penge mor, kan vi da godt hjælpe dig”, den kunne jeg jo have undgået. Det var vist mest i sjov, men alligevel. De behøver ikke at vide alt hvad mor laver. Desuden er det godt at kunne selv.

 22. Stephan E

  Lars,

  Disse mikrolån er såmænd fine nok, men det er jo ikke lånene, der skaber forandring og innovation, men de konkrete lokalt forankrede tiltag.

  Det afspejler dog hvordan bistandsmillardernes destruktive effekter skyldes fejl fra donerlandende snarere end mangel på muligheder.

 23. Lars Kolind

  Min egen oplevelse med udviklingsbistand svarer til Stephans: Forandring sker ved at rigtige mennesker arbejder (sammen) på rigtige projekter – og gerne i lille skala. Altså lokal forankring – og gerne med ejerskab af frivillige, enthusiastiske mennesker.

 24. Lars Johannes Christensen

  Jeg er helt med på, at det er de lokalt forankrede initiativer, der har størst sandsynlighed for at “lykkes”. Men jeg er ikke helt sikkert på, Lars, hvad du mener med “ejerskab af frivillige…”? Hvorfor er det et kriterium, at det skal være frivillige? Så vidt jeg forstår, etableres mikrokreditterne mellem lokale finansierings- eller udlånsinstitutioner og så de lokale “entrepreneur”. Og investor er vel ikke frivillig, da der jo er afkast i engagementet? Jeg må tilstå, at jeg ikke ved om MyC4 eller de andre mennesker, der står bag de andre lignende initiativer, som kiva.org, er frivillige. Og for mig ville det være helt i orden, at alle involverede kan tjene på det, hvis det er muligt :-)

 25. Stephan E

  Lars

  Faldt lige over disse links fra modstandere af Micro-credit i ryggen af nobelprisen for samme.

  http://www.mises.org/story/2375
  http://www.mises.org/story/337
  http://www.mises.org/freemarket_detail.aspx?control=215

  I den første påstås det at “successen” snarere ligner en fiasko og der peges på 5 problemer.

  [Snip]
  * First is the idea that poor should be self-employed rather than work for wages. That is contrary to the whole history of successful economic development.
  * Second is the idea that loans are the main financial service needed by the poor, whereas they really need savings and insurance.
  * Third is the idea that credit is what builds enterprise, whereas the truth is that entrepreneurship and management are more important.
  * Fourth is the idea that the non-poor don’t need credit, whereas the truth is revealed in market-based banking: higher incomes can handle higher debt.
  * Fifth is the idea that microcredit institutions can become self-sustaining, whereas all experience shows that new enterprises in poor areas that are built on credit alone rarely emerge from dependency.
  [/Snap]

  Specielt den første skal nok rejse debat ,-)

  Men den minder lidt om min kritik af den hjemlige innovationspolitik som nærmest går ud på at subsidiere de finansielle investroer og skubbe autodidakte teoristuderende ud på dybt vand, hvor de drunker inden de lærer at svømme eller forstår at der er hajer overalt.

  Lånene fører – ifølge – disse kilder ofte til en gældsspiral og tilbagebetalingsgraden overdrives vildt.

  Essensen er – som allerede diskuteret – at det ikke er lånene men det lokale initiativ og innovation som gør forskellen.

 26. Claus Rudbeck

  Så at der var et væddemål der blev indgået d. 9. februar mellem Henrik og Lars.

  Nu er vi over 1. juli (der var deadline) og jeg ville blot sikre mig at væddemålet blev afsluttet – kan nogen bidrage med lidt oplysninger?

 27. Mogens Bjeldbak-Olesen

  Hej Lars

  “Africa needs smart money” er din tag-line på dine MyC4-bud, men du byder i reglen forholdsvis store beløb på allerede funderede små lån.

  Hvad er det smarte ved at byde på de allerede funderede, mens de ufunderede af og til må gå planken ud uden at få et lån?

  Hilsen Mogens

 28. Mads Øbro

  Hej,

  Jeg er meget enig i Mogens kommentar fra 2010. Det ser ud som om du har sat en autobid funktion op der byder mellem 20 og 25% i rente.
  Er det ikke på tide at sætte renten lidt ned?

  mvh Mads

 29. Morten N. Pedersen

  Hej Lars Kolind

  Jeg er som du investor på MyC4. Jeg synes det er en rigtig god måde at hjælpe Afrika igang på -især nu, hvor MyC4 fungerer rigtig godt.

  Og så er det jeg undrer mig og måske irriteres lidt…………..

  Kolind A/S byder på ganske mange lån og med ganske store beløb,,,,fint, men hvorfor til en rente, så du er helt sikker på:

  1. aldrig at tjene penge
  2. aldrig at gavne Arika
  3. aldrig at hjælpe nogen iværksættere
  4. aldrig at gavne MyC4

  Smarte penge må være penge som arbejder – ikke bare nogen som flyttes rundt.

  Håber du ændrer strategien og igen bakker op om en rigtig god ide.

  Venlig hilsen

  Morten

 30. Lars Kolind

  Tak for dit indspark; gi mig lige et godt råd om hvad du mener at jeg skal gøre. Jeg var en af de første til at bakke MyC4 op og bad faktisk MyC4 folkene om at fastsætte min profil, herunder renter.

Skriv en kommentar

Current day month ye@r *

Have you been a Scout or Girl Guide?

Vis resultat

Abonnement

Din e-mail:  

RSS feed

Du kan abonnere på mine blogindlæg, vha. RSS. (Hvad er RSS?)

 Mit RSS feed

Sådan fungerer bloggen

Bloggen er et forum for debat og inspiration. Den er et virtuelt torv, hvor vi kan mødes og blive klogere. For tiden omkring 400 personer hver eneste dag. Lars Kolind skriver et indlæg en eller flere gange om ugen og alle er velkomne til at kommentere. Helst med dit rigtige navn og ikke under pseudonym. Kolind kan ikke svare på alle kommentarer, men meningen er jo også at alle skal inspirere hinanden. Hver blog-post tilhører en eller flere kategorier og vil du læse alle indlæg i en bestemt kategori, trykker du blot på kategoriens navn. Du kan også søge på alle indlæg, hvor et bestemt ord forekommer, f.eks. bureaukrati. Du kan læse og skrive kommentarer ved at klikke på ”kommentarer” under blogposten.

Sådan får du fat i Kolind Kuren

Din boghandler har den. Du kan også bestille bogen online, f.eks. hos Jyllands Postens Forlag, SAXO eller en anden online boghandel. Vil du købe et større antal bøger, f.eks. til alle medarbejdere eller til leder-gruppen kan du kontakte jyllandspostensforlag@jp.dk.

Den originale amerikanske udgave, The Second Cycle – Winning the War on Bureaucracy, er udgivet af Wharton School Publishing i samarbejde med F.T. Prentice Hall Pearsons forlag. Du kan få fat I den og andre sprogversioner på f.eks. www.amazon.com.