Nicaragua – byudvikling

Et tredje projekt, som min bror har i gang med mig paa sidelinien, er Villas Sonja – et nyt koncept for hvordan mennesker kan komme ud af fattigdomskulturen.

Naar du ankommer til Villas Sonja 3 km uden fra Granada i Nicaragua, oplever du en oase: Et lille butikscenter med 12 butikker og en politistation omkring en plads med skyggefulde traeer og indgang til noget bagved der ligner en park. Men du kan ikke umiddelbart komme ind i parken hvor beboerne bor i 100 smaa huse omkring et groent omraade med forskellige sportsbaner, boernehave og et stort faelleshus. Her er nemlig vagter paa og det er det eneste sted i Nicaragua, hvor fattige mennesker er beskyttet – normal passer vagterne jo paa de rige. Inden for hegnet er man i en anden verden. Intet affald. Ingen grise og hoens der gaar rundt imellem snavsede boern. Men til gengaeld smaa haver med masser af blomster i alle farver under skyggefulde traeer. Du hoerer lyden fra fjernsynet, men ikke skruet tilnaermelsesvis saa hoejt op som det er standard her i landet. Man skal nemlig vise hensyn til naboen i Villas Sonja.

Af de 100 huse er 95 udlejede, mens fem staar tomme. “Riservado” staar der. Til hvem? Jo husene staar klar til kvinder, som er blevet mishandlet, og som flygter med boernene fra familien. Regel nummer et her i Villas Sonja er nemlig at man ikke maa taeske sin kone. Og nummer to er at man ikke maa misbruge boernene (seksuelt). Begge dele er nemlig standard her. Og hvis man bryder reglerne saa bliver man smidt paa porten. Nul tolerance. Det virker. Indtil videre er kun to familier (maend) blevet smidt ud.

Man skulle tro at dette koster en formue, men det koster faktisk praecis det samme som de store bistandsorganisationer bruger pr. hus til at bygge det man kalder low-cost housing – uendelige raekker af betonkasser uden faellesfaciliteter og udenomsplads.

Villas Sonja goer op med fattigdomskulturen, for her faar familien ikke et hus foraerende – de faar mulighed for at leje huset billigt. Det kraever at man har arbejde, og hvis ikke man kan skaffe sig det, saa kan man arbejde i Villas Sonja, fx som havemand, vagt eller butiksbestyrer. Og hvis man har job, bolig og deltager i bydelens mange sociale aktiviteter er man ikke mere paa b-holdet. Og det var jo meningen.

Villas Sonja er ikke bistand – det er en forretning. Og de tyve medarbejdere har en staerk interesse i at byen stadig er det mest attraktive sted at bo – ellers mister de jo deres jobs. Virksomheder der giver overskud, lever. Gaver bliver glemt naar skiltet med donorens navn er raadnet bort.

Der er rum for forbedring i udviklingsbistand. Og jeg tror at innovation er loesningen. Hvad siger du?

3 kommentarer til “Nicaragua – byudvikling”

  1. Lars Johannes Christensen

    Jeg er enig i, at innovation er een af løsningerne. Det er det på det plan, hvor “ildsjælen” skaber idéen og “projektet”. På et andet plan, hos “brugeren” eller “deltageren”, er det også stimuleringen af entrepreneurship (hvad det så lige indeholder!), der er en central faktor for udvikling. Dit eksempel beskriver faktisk meget godt, hvordan målgruppen stimuleres til at søge arbejde, selv skabe sig et, el.l.. Det centrale, som du også nævner, er at skabe motivationen. Hvilke værdier er vigtige for dem, hvad giver mening for deres iværksætteri? Det skal stimuleres. – Og det gode ved det er, at det ofte går perfekt i spænd med en god forretning med mening i!!!

  2. Torben Geil

    Carita Feliz er en interessant idé med et højt ambitionsniveau. Vi besøgte Carita Feliz og Villas Sonja sidste sommer. Et velfungerende “sovende villakvarter”. Indbyggerne var jo på arbejde inde i Granada. Dejlig at se at din bror handler i stedet for at snakke. Næste projekt kunne være et arbejds-fællesskab/ en produktion med samme høje ambitionsniveau som i Carita Feliz? Hjælp til selvhjælp qua afprøvning af nye organisations- og ledelsesformer. Hvad med “Ledere uden grænser”

  3. En alternativ genopbygningsstrategi gennem ‘gated communities’ | Hedegaard

    [...] Det beskyttede samfundsprojekt af bl.a. Peder Kolind hedder Villas Sonja og ligger i Nicaragua (Se her, her, [...]

Skriv en kommentar

Current day month ye@r *

Have you been a Scout or Girl Guide?

Vis resultat

Abonnement

Din e-mail:  

RSS feed

Du kan abonnere på mine blogindlæg, vha. RSS. (Hvad er RSS?)

 Mit RSS feed

Sådan fungerer bloggen

Bloggen er et forum for debat og inspiration. Den er et virtuelt torv, hvor vi kan mødes og blive klogere. For tiden omkring 400 personer hver eneste dag. Lars Kolind skriver et indlæg en eller flere gange om ugen og alle er velkomne til at kommentere. Helst med dit rigtige navn og ikke under pseudonym. Kolind kan ikke svare på alle kommentarer, men meningen er jo også at alle skal inspirere hinanden. Hver blog-post tilhører en eller flere kategorier og vil du læse alle indlæg i en bestemt kategori, trykker du blot på kategoriens navn. Du kan også søge på alle indlæg, hvor et bestemt ord forekommer, f.eks. bureaukrati. Du kan læse og skrive kommentarer ved at klikke på ”kommentarer” under blogposten.

Sådan får du fat i Kolind Kuren

Din boghandler har den. Du kan også bestille bogen online, f.eks. hos Jyllands Postens Forlag, SAXO eller en anden online boghandel. Vil du købe et større antal bøger, f.eks. til alle medarbejdere eller til leder-gruppen kan du kontakte jyllandspostensforlag@jp.dk.

Den originale amerikanske udgave, The Second Cycle – Winning the War on Bureaucracy, er udgivet af Wharton School Publishing i samarbejde med F.T. Prentice Hall Pearsons forlag. Du kan få fat I den og andre sprogversioner på f.eks. www.amazon.com.