KolindKurens politikertest

Her er en test, som du kan bruge til at vurdere de politikere du overvejer at stemme på. Vælg din yndlingspolitiker og gå så i gang.

Svar Ja (1 points), måske (½ point) eller nej (0 points) på hvert spørgsmål og læg scoren sammen til et tal mellem 0 og 10. Jeg skriver “han/ham” om politikeren for at gøre spørgsmålet så kort som muligt; det betyder selvfølgelig han/ham/hun eller hende:

 1. Ville du trygt købe en brugt bil af politikeren?
 2. Ville du være glad for at sidde ved siden af ham til et middagsselskab?
 3. Ville du trygt overlade til ham at investere pengene på din pensionsordning så du kan få det bedst mulige afkast og dermed højeste pension?
 4. Ville du trygt overlade til ham at checke din faldskærm inden du skulle springe?
 5. Ville du trygt bruge ham til at rådgive dine børn om valg af uddannelse så de kunne få både et godt liv og og et godt job?
 6. Ville du være glad for at have ham som nærmeste leder/chef på din arbejdsplads?
 7. Tror du at han kunne få et job i erhvervslivet til en højere løn end det han tjener som politiker?
 8. Ville han være glad for ham som formand for bolig/ejerforeningen der hvor du bor?
 9. Ville han være god som træner for dine børn i sportsklubben eller som spejderleder?
 10. Vil du om tyve år være stolt af at fortælle dine børn at du stemte på ham ved det vigtige folketingsvalg i 2008?

Tæl sammen. Hvis din politiker får 8 eller flere point, så hold dig til ham. Får han mellem 6 og 8 points så skulle du overveje om ikke du kunne finde en bedre og ender han under 6 points synes jeg at du har et problem…

Kommentarer til testen som sådan og konkrete testresultater for bestemte politikere er velkomne  i kommentarerne nedenfor.

24 kommentarer til “KolindKurens politikertest”

 1. Jan Sjøstrand

  1. Vedkommeden er ikke bedre kvalificeret til at sælge biler mig end jeg er til at købe dem – så absolut nej.

  2. Jeg er helt åben omkring hvem jeg sidder til bords med, så umiddelbart nej. Hvis vedkommende beder om at komme til at sidde ved siden af mig, så absolut ja.

  3. Vedkommede er ikke økonomisk uddannet – så der vist emner i mit netværk der klarer det langt bedre – så nej.

  4. Vedkommende er ikke uddannet i at pakke faldskærme – så nej, jeg har i øvrigt selv taget faldskærmskusus med efterfølgende spring. Instruktørerne var hamrende dygtige som skærmpakkere, men som politikere, det tor jeg jeg ikke.

  5. Sandsynlig vis – vedkommende er godt uddannet, saglig og nøgtern – så ja. Det vil nok være bedre med en coach, der jo er bedre til at hjælpe mennesker med at “finde vejen”, end at rådgive som vedkommende her.

  6. Absolut ja, bl.a. begrundet i vedkommendes saglighed, skarphed og venlige og imødekommende attituder.

  7. Absolut ja, med mit kendskab til politiker løn og lederlønninger i erhvervslivet, sandsynligtvis det seksdobbelte.

  8. Absolut ja, igen for vedkommendes saglighed og venlige og imødekommende væsen kombineret med konsekvens.

  9. Nej da. Jeg tvivler på om vedkommeden er så god til det – det er jeg nok selv langt bedre til.

  10. Nææææ – det er jo blot politik, og blot en politiker – det er for mig ikke noget specielt at tale om.

  Mange mennesker stemmer ud fra personlige følelsesmæssige synspunkter – det gør jeg ikke. jeg stemmer på en person som jeg faktisk synes mindre godt om rent personligt, blot synes jeg at vedkommende gør et hamrende godt job, og det altså uanset hvad jeg synes om partiet og personen. Det er en anden person end den person jeg har besvaret analysen ud fra, jeg stemmer på.

 2. Stephan Engberg

  Hej Lars.

  Relevante spørgmsål. Jeg savner dog et helt afgørende.

  Vi står på kanten eller måske allerede med det ene ben i det digitale informationssamfund og et af de meste karakteriske elementer af Folketingets sammensætning er den udprægede mangel på viden om teknologi og hvordan sammenspillet er mellem teknologi og samfundetsprocesser.

  Hvis der er et område, hvor det politiske system synligt har fejlet så er det i sikring af basale rettigheder og sikkerhedsbehov i forbindelse med digitaliseringen af samfundet. Det er nærmest ligegyldigt, hvilket område vi ser på, så ligner det ren centalistisk planøkonomi og overvågning for overvågningens skyld, eller rettere centralsiering for centraslieringes skyld uden blik for de destruktive konsekvenser.

  Vi ser makværk som L50B om sikkerhed i sundhedssektoren, hvor man med den samme lov afskaffer samtykkeretten på de absolut mest følsomme data, sænker sikkerhedskravene til det rene børnehaveniveau og samtidig overlader magten til ministeriet.

  Dermed demonstrerer politikerne deres impotens overfor de helt centrale samfundsspørgsmål ved i overført forstand at kaste borgerne for ulvene.

  Spørgsmål:
  Ville du give politikeren nøglen til dit liv? Og hvis ikke, kan han se forskel på om han sikrer at du selv har den eller om han tvinger dig til at afgive den til kommercielle eller statslige kræfter?

 3. Helle Munch Oldefar

  Ja, engang imellem må man bruge hankøn som intetkøn ;-))
  Nå, der er jo flere måder at stemme på, og din måde kan da være lige så relevant og god som mange andre. ‘Min’ politiker lever op til dine krav – også – og lidt til. De eneste, jeg ikke ville stemme på er advokater. Som amerikanerne siger: ‘Så ænge der e rplads i helvede, er der ingen advokater der kommer i Himmelen!’

 4. Lars Kolind

  Stephan Engberg har helt ret: IT-området kan man ikke komme uden om her i 2007. Alle politikere skal ikke være IT-eksperter, men man må kunne forvente at de er åbne over for de nye muligheder som IT skaber – altså ikke teknologiforskrækkede.

 5. Jette Jakobsen

  Ja..jeg tænkte jo også på ham/hende jeg plejer. Undtagen bilen og faldskærmen, det er svært at betro nogle. En brugt bil vil jeg helst købe af en bekendt, nabo, eller lokal forhandler..jeg tror ikke de vil snyde mig. En faldskærm, skal der være tjek på, af nogle der ved hvad de gør. Alle de andre ting var ok med mig. Så er de vist ikke helt tossede de to jeg hælder til.

 6. Anni Lomborg

  Jeg kunne ikke tænke mig at springe ud med faldskærm. Men i nogle tilfælde er der ikke andre udveje end at turde hoppe ud på de 75 favne: Så, min politiker får 10 point. Og, jeg er 100% sikker på at det er det rigtige valg. Iøvrigt synes jeg at testen er god for de usikre vælgere.

 7. Boris Andersen

  Jeg har fra tid til anden fulgt den interessante debat på denne blog. Men syntes mere den høre hjemme på Ny Alliances hjemmeside.

  Jeg har derfor med spænding afventet at Ny Alliance fik etableret et debatforum på deres hjemmeside, hvilket endnu ikke er sket.

  I mellemtiden vil jeg derfor anbefale http://www.radikale.net, der er et helt nyt åbent debatforum, for alle (uanset politisk tilhørsforhold) med holdinger til, hvordan vi kan finde nye veje for fremtidens Danmark.

 8. Stephan Engberg

  Lars,

  En ting er blik for mulighederne, men vigtigere er principperne eller rettere mangel på samme.

  Vi har en historisk chance for at bruge teknologi til at skabe det samfund, vi ønsker. Men politikere og centralforvaltningen fokuserer kun på at skabe central kontrol, formynderi, overvågning og planøkonomi.

  Hvor er Frihed under Ansvar? Hvor er forbrugersikkerheden til at trække værdikæderne? Hvor er mennesker før systemet?

  Digital Forvaltning er nærmest hyber-centralistisk på et tidspunkt, hvor vi har behov for det stik modsatte bare for at opretholde status quo. Justitssiden behandler borgerne som kriminelle indtil det modsatte er bevist. Infrastrukturen er reduceret til en lovreguleret overvågningsmaskine betalt med monopoler og karteller såsom PBS.

  Det slog hovedet på sømmet da et enigt Sundhedsudvalg afskaffede samtykkeretten på et usagligt grundlag – der var mit bæger fuldt.

  Hvad vi mangler er et system, der tager udgangspunkt i mennesker fremfor i egeninteressen. Et demokratisk system fremfor et som nærmest misbruger demokratiet til at skabe dets modsætning – et pseudolegitimeret teknokrati.

  Det planøkonomiske ressourcespild og den stadigt mere udbredte magtanvendelse for at kunne detailstyre har for længst taget overhånd.

  Se alene på SKATs ekstreme tilgang. Du skal ikke engang overveje at lave selvangivelse, fordi systemet allerede ved mere om dig fra det lovdikterede overvågningsapparat end du selv gør.

  Hvad er værst – Venstrefløjens mistænkeliggørelse og overvågning af de arbejdssomme, Højefløjens mistænkeliggørelse og overvågning af de svage, den nærmest paranoide frygtretorik som misbruges til at mistænkeliggøre alle eller det stadigt mere massive planøkonomiske ressourcemisbrug?

  De liberale går kun op i skattelettelser, men hvem har principperne med sig? Socialistene taler om hjælp til de svage, men hvem har realismen med sig?

  Hvor er statsmændende istedet for karrierepolitikere, som klynger sig til taburetter og som i stadigt stigende grad er pot og pande med det embedsssystem som de antages at skulle styre på borgernes vegne.

  Prøv at studere CVs på medlemmerne i Sundhedsudvalget – har vi Folkestyre eller har vi reduceret det til et system hvor embedsmændene styrer sig selv som den nye elite?

  Jeg bortdømmer ikke demokratiet eller fralægger mig mit medansvar, men jeg har svært ved at købe de rosenrøde billeder som tegnes af eventyrlandet.

  Hvilken kompetent person vil flytte til et sådant land – og så i tilgift skulle tjene bilens pris 9-10 gange i førskat penge for at kunne betale den med Danmarks skattestruktur?

  Der er ingen som siger det er nemt – men jeg ville være tilfreds med nogen som forsøgte.

 9. Stephyan Engberg

  Lige før nogen *bevidst* misforstår.

  Hvis der ikke var noget i Danmark som var værd at kæmpe for, var der ingen grund til at deltage i debatten. Så meget mere grund til at sige fra, når det politiske system fejler.

 10. Anni Løndal de Lichtenberg

  1. Vil du sende din politiker gode tanker, når du i din bil er på vej fra A til B fordi infrastrukturen og sikkerheden er god?

  2. Når du bruger offentlig transportmiddel, sidder du så og glæder dig over, at du har stemt din politiker ind?

  3. Når et af dine familiemedlemmer er kommet til skade eller er blevet syg og I skal på skadestuen eller på sygehuset, sender du så din politiker en taknemmelig tanke?

  4. Når du eller dine børn færdes i det offentlige rum en sen nattetime, takker du så din politiker for, at han har sørget for at du kan være tryg?

  5. Når du går ned igennem byen, glædes du så over at bo i en ren og smuk by, og kan du takke din politiker for det?

  6. Når du går på biblioteket, i teatret eller til andre kulturelle arrangementer og benytter byens sportsfaciliteter, så glæder du dig over, at din politiker har gjort det muligt?

  7. Når dine forældre ikke længere kan klare sig selv, så er du taknemmelig for, at du har valgt en politiker, der sørger for, at dine forældres alderdom er værdi?

  8. Når du glædes over dine børns succes i livet, så sender du en taknemmelig tanke til din politiker, fordi du ved, at deres skolegang, uddannelse, jobmulighed og den danske måde at deltage i globaliseringen på, har været en vigtig faktor for dine børns succes?

  9. Du er stolt af at stemme på din politiker, for du ved, at han aldrig vil handle, så dine oldebørn får det ringere, end du selv har haft det.

  10. Du er stolt af, at stemme på en politiker, som ofte handler ud fra værdinormen: “Man skal kende et samfund på, hvordan samfundet behandler de svageste?”

  ….. det er derfor jeg stemmer blankt :-(

 11. Anni Løndal de Lichtenberg

  7. Tror du at han kunne få et job i erhvervslivet til en højere løn end det han tjener som politiker?

  En politikers opgave er lidt anderledes end en erhvervsleders.

  Erhvervslederen skal finde ud af, hvad kunderne har lyst til, og så give kunderne (medarbejderne) dét, som de har lyst til nu og her

  mens

  en politiker mere skal finde ud af, hvad borgerne har behov for nu og på sigt, og så give borgerne dét, som de har behov for (og mindre af det, som de har lyst til…)

  …for at undgå meningstyranni…

 12. Anni Løndal de Lichtenberg

  10. Vil du om tyve år være stolt af at fortælle dine børn at du stemte på ham ved det vigtige folketingsvalg i 2008?

  Dét punkt er vigtigt, for hvordan vil eftertiden se på de beslutninger vi tager nu?

  Både på nationalt og internationalt plan

 13. Anni Løndal de Lichtenberg

  rettelse til min kommentar til punkt 7.

  Fo egentlig er den dygtigste erhvervsleder jo ham, som både kan give kunderne det, som kunderne har lyst til her og nu, og så spotte, hvad kunderne får lyst til i fremtiden, så han er klar til at give dem, hvad de har lyst til, så snart de har lyst…

 14. Jette Jakobsen

  Kære Anni Løndal de Lichtenberg.
  Det er så flot skrevet dine 10 punkter…så kan vi jo bare begynde at tænke os om…har vi det i dag?? Ikke det hele, der mangler nemlig den menneskelige side af sagen. Den der er så vigtig, men det ved vi først..når vi har brug for den. Så er det ligesom for sent at lave den! Det er ikke alle der ved det, man skal ligesom have været der. Eller virkelig have empati. Det er ikke noget man kan måle i penge eller overskud på betalingskontoen. Det er noget vi alle får brug for. Flot Anni.

 15. Anni Løndal de Lichtenberg

  Ja, vækst er kun midlet. Nå man skal vurdere en politiker, så skal det jo være på outputtet: bl.a. det som vi andre ser og mærker i vor hverdag….

  Her i min by er der de senere år sket en del forringelse, som beører min hverdag.

  - jeg møder folk i arbejdsafprøvning, som står og græder i det offentlige rum, fordi de har så store smerter ved at udføre det job, som de er sendt i arbejdsafprøvning på. Det gør mig ked af det

  - vor skadestue er lukket og flyttet til en anden by. Jeg kan ikke lynhurtigt få hjælp, når min søn kommer til skade. Det gør mig utryg.

  - politiet har fået skåret i ressourcerne. Det gør mig også utryg.

  - støtten til de små kulturelle arrangementer, er der skåret i. Det kan mærkes.

  - der bliver sparet på beplantningen, labning af vejene m.v. Det kan ses.

  - flere lukkedage i institutionerne. Det kan mærkes.

  - pludselig møder man en dement gå rundt i nattøj en vinter dag på gaden, og en sindsforstyrret person, som sætter ild til sin lejlighed. Der er flere syge mennesker på gaderne. Det kan ses.

  - sikring af børnenes skolevej er ikke fulgt med den stigende trafik

  - undervisningen i skolerne foregår på samme måde, som da der var færre i klassen, og som da vi levede i industrisamfundet og klasselokalerne er ikke vedligeholdt for slet ikke at tale om sklegårdene.

  - pludselig ser vi møbler på gaden. Det er folk som er blevet sat ud. Jeg mindes ikke nogensinde at have set det før.

  nej, jeg gider ikke mere. Bliver i dårlig humør.

  Jeg forstår godt alt det der med effektivitet og vækst …. men det handler altså også om borgernes følte tryghed, og hvad de SER og MÆRKER i dagligdagen…

 16. Jette Jakobsen

  Min søn har gået på tre grundforløb nu…der er stadig ikke praktikpladser til de unge! De vil have voksen lærlinge. Dem er der tilskud til og de kan køre bil. Desuden kan en på 30 selvfølgelig mere end en på 17, men hvad med fremtiden? Jeg kender en 59 årig, som skal på efterløn som 60 årig, hun er i arbejdsprøvning! Damen har gået på arbejde siden hun var 14 år. Nu har hun haft dårlig arm et stykke tid og været sygemeldt..derfor arbejdsprøvning. Hun har altid arbejdet på systuer og med rengøring. Der er mange steder vores samfund er blevet fattigere de sidste år..ikke i penge, men i menneskelighed og fornuft ikke at glemme social ansvar og sammenhold.

 17. Anni Løndal de Lichtenberg

  Måske er prisen for, at alle er på arbejde og ofte væk hjemmefra 10-11-12 timer om dagen (inkl transport) at der ikke er overskud til andet end at have nok i sig selv?

  Hvordan definerer man egentlig et samfund?

 18. links for 2007-09-30 at Jacob Christensen

  [...] Kolindkurens politikertest (tags: denmark politics voting elections blogpost business) [...]

 19. Anni Løndal de Lichtenberg

  p.S. Og så har de terrorforskrækkede spærret vores havn af, så vi ikke længere kan gå en tur på havnen eller fiske fra kajen. Der var ellers sådan en dejlig stemning nede på havnen.

  Forklar lige en 7 årig, hvorfor man spærrer havnen af, fordi man er bange for nogen, som indtil nu aldrig har forvoldt nogen skade her i DK.

  Ved I hvad han sagde? “Mor, mon også de er bange for spøgelser?”

 20. Anni Løndal de Lichtenberg

  Hvordan skal arbejdsfordelingen mellem

  Borger
  Erhvervsliv
  Staten/regionerne/kommunerne

  Være?

  Hvem tager sig af hvad? Hvad er mest effektivt? Hvilken arbejdsdeling øger flest muliges livskvalitet nu og på sigt?

  Når to skal dele et ansvar, så ender det ofte med, at den ene tror, at den anden gør, hvorved ingen tager ansvaret.

 21. Lars Kolind

  Tak især til Anni Løndal de Lichtenberg for tankevækkende kommentarer. Jeg er ked af at du stemmer blankt, for selvom den ideelle politiker næppe findes så er der dog nogle, som er markant bedre end andre. Skal jeg selv fremhæve nogle så er det Christine Antorini fra Socialdemokratiet, Elisabeth Arnold fra de radikale, Anders Samuelsen fra ny Alliance og Conni Hedegaard fra de Konservative.

 22. Anni Løndal de Lichtenberg

  Hmm, ja, Lars Kolind, men ser du, selvom jeg står over for en yderst sympatisk sælger, som jeg har 100 pct. tillid til, så køber jeg ikke af ham, hvis den virksomhed han er ansat i, ikke har min tillid…

  langt, langt de fleste problemer world wide, er ledelsesproblemer…om ikke andet, så fordi ledelsen ikke fik hanket op i den uheldige medarbejder i tide…

  på den anden side: som medarbejder bør du nok finde et andet bageri, hvis du ikke er enig i virksomhedens værdinormer…alternativt selv starte et nyt bageri..eller få en, som du har tillid til, til at gøre det…

 23. Stephan Engberg

  Konklusionen af politikertesten – stem blankt.

 24. Erik Andersen

  Hvor er det interessant, at så mange på nettet, i avisen, blandt venner nævner det at stemme blankt. Valget er pivåbent. Politikerne slås for at gøre sig så synlige som muligt. TV2 News sender fra valgkampen nærmest døgnet rundt. Og alligevel er det som om der ikke er nogen at stemme på:
  “I dag kan man i Danmark hverken være venstreorienteret eller højreorienteret, men kun DESORIENTERET! (takket være en ligegyldig debattone i folketinget)” – citat på Facebook

Skriv en kommentar

Current day month ye@r *

Have you been a Scout or Girl Guide?

Vis resultat

Abonnement

Din e-mail:  

RSS feed

Du kan abonnere på mine blogindlæg, vha. RSS. (Hvad er RSS?)

 Mit RSS feed

Sådan fungerer bloggen

Bloggen er et forum for debat og inspiration. Den er et virtuelt torv, hvor vi kan mødes og blive klogere. For tiden omkring 400 personer hver eneste dag. Lars Kolind skriver et indlæg en eller flere gange om ugen og alle er velkomne til at kommentere. Helst med dit rigtige navn og ikke under pseudonym. Kolind kan ikke svare på alle kommentarer, men meningen er jo også at alle skal inspirere hinanden. Hver blog-post tilhører en eller flere kategorier og vil du læse alle indlæg i en bestemt kategori, trykker du blot på kategoriens navn. Du kan også søge på alle indlæg, hvor et bestemt ord forekommer, f.eks. bureaukrati. Du kan læse og skrive kommentarer ved at klikke på ”kommentarer” under blogposten.

Sådan får du fat i Kolind Kuren

Din boghandler har den. Du kan også bestille bogen online, f.eks. hos Jyllands Postens Forlag, SAXO eller en anden online boghandel. Vil du købe et større antal bøger, f.eks. til alle medarbejdere eller til leder-gruppen kan du kontakte jyllandspostensforlag@jp.dk.

Den originale amerikanske udgave, The Second Cycle – Winning the War on Bureaucracy, er udgivet af Wharton School Publishing i samarbejde med F.T. Prentice Hall Pearsons forlag. Du kan få fat I den og andre sprogversioner på f.eks. www.amazon.com.