Bæredygtighed – biobooster

ryomrens.gif

Et andet eksempel på radikal nytænkning med bæredygtighed som motor som jeg kender fra Grundfos: Biobooster.

Når du tænker på rensningsanlæg forestiller du dig store runde cementbeholdere med omrørere og andet godt så langt væk fra mennesker som muligt. Rørsystemer samler spildevandet fra virksomheder og husholdninger og transporterer spildevandet til de store rensningsanlæg.

Men sådan behøver det ikke mere at være: I dag har Grundfos en teknologi der gør det muligt at have et komplet biologisk rensningsanlæg i en container. Så i stedet for at blande spildevandet fra mange forskellige kilder og transportere det langt til store centrale rensningsanlæg kan spildevandet renses på virksomhedens parkeringsplads og genbruges på stedet. Teknologien hedder Biobooster (se http://net.grundfos.com/doc/webnet/biobooster/int/index.html)

En drøm? Nej ikke for kommunen der driver det offentlige rensningsanlæg. For hvis den mister vandafledningsafgiften fra virksomheden så mangler indtægten i rensningsanlæggets budget. Så er det fristende for kommunen at finde en undskyldning for at sætte virksomhedens vandafledningsafgift lidt ned så det ikke kan betale sig at indføre den nye og rene teknologi. Kommunen løser sit kortsigtede budgetproblem, men Danmark mister sit forspring på en af de mest perspektivrige bæredygtige nyskabelser, vi har set i mange år. Tænk hvis forureneren simpelt hen selv rensede sit spildevand og genbrugte det? Det er da visionært.

Men altså ikke i Danmark…

3 kommentarer til “Bæredygtighed – biobooster”

 1. Jette Jakobsen

  Det var da smart og rigtig fornuftig..ikke mindst ansvarligt. Jeg kunne godt tænke mig at: Hvis man vil lave en virksomhed, skal man også tænke over affaldsmængden..også spildevand. Det skulle vi næsten også i vores huse. Mon ikke det er ligesom alle de andre gode ting, som er opfundet. Vi får ikke lov at bruge dem, ellers lægges der store afgifter på..så det bliver for dyrt. Det er miljøet der betaler, for den dumhed..eller griskhed. Jeg har tit tumlet med tanken om, vi bruger rent drikkevand..til toiletskyl, bilvask, havevandning m.m. Vi mangler jo godtnok ikke vand i Danmark, men alligevel..det er lidt tosset. vand koster jo også penge i dag…det er sikkert dem de ikke kan undvære, hvis vi får al for mange gode ideer. Sådan burde det ikke være.

 2. Anni Lomborg

  Lige en bemærkning til det med at bruge drikkevand i unødige mængder! Her i huset bruger vi ikke drikkevand til havevandning, vi har fået vores egen boring, og vi forsøger at begrænse brug af de dyre dråber. F,eks. ved toiletskyl, har min mand lavet en snild ordning, så der kun lige bruges den nøvendige mængde vand. Ved tandbørstning (lad ikke vandet løbe)ved kartoffelskrælning (lad ikke vandet løbe)I bruseren (lad ikke vandet løbe for længe)o.s.v.
  Mvh.Anni

 3. Jette Jakobsen

  Det er rigtig Anni, sådan skal det være. Vi sparer også på det fine rene vand. Jeg har ofte tænkt på…vi har også en gammel brønd, fra dengang huse på landet havde deres egen vandboring. Tror du man godt må bruge det til, dyr, have, og alt det andet der ikke behøver det fine vandværksvand? Det er jo uden om måleren??? Det griser jo ikke at give nogle høns lidt vand, eller vande lidt i sin køkkenhave, men jeg ved det ikke. I år har vi nu haft masser af regnvand, og det samler vi selvfølgelig også.

Skriv en kommentar

Current day month ye@r *

Have you been a Scout or Girl Guide?

Vis resultat

Abonnement

Din e-mail:  

RSS feed

Du kan abonnere på mine blogindlæg, vha. RSS. (Hvad er RSS?)

 Mit RSS feed

Sådan fungerer bloggen

Bloggen er et forum for debat og inspiration. Den er et virtuelt torv, hvor vi kan mødes og blive klogere. For tiden omkring 400 personer hver eneste dag. Lars Kolind skriver et indlæg en eller flere gange om ugen og alle er velkomne til at kommentere. Helst med dit rigtige navn og ikke under pseudonym. Kolind kan ikke svare på alle kommentarer, men meningen er jo også at alle skal inspirere hinanden. Hver blog-post tilhører en eller flere kategorier og vil du læse alle indlæg i en bestemt kategori, trykker du blot på kategoriens navn. Du kan også søge på alle indlæg, hvor et bestemt ord forekommer, f.eks. bureaukrati. Du kan læse og skrive kommentarer ved at klikke på ”kommentarer” under blogposten.

Sådan får du fat i Kolind Kuren

Din boghandler har den. Du kan også bestille bogen online, f.eks. hos Jyllands Postens Forlag, SAXO eller en anden online boghandel. Vil du købe et større antal bøger, f.eks. til alle medarbejdere eller til leder-gruppen kan du kontakte jyllandspostensforlag@jp.dk.

Den originale amerikanske udgave, The Second Cycle – Winning the War on Bureaucracy, er udgivet af Wharton School Publishing i samarbejde med F.T. Prentice Hall Pearsons forlag. Du kan få fat I den og andre sprogversioner på f.eks. www.amazon.com.