Talentspild i Nicaragua og i Danmark

 DSC01478.JPG

Efter tre dage i Nicaragua er jeg ved at vænne mig til igen at have fast grund under fødderne. Her er dejlig varmt (30 grader) og masser af aktivitet.
I aftes havde min bror og jeg inviteret den danske ambassadør i Mellemamerika til middag sammen med Francesco Fiallos, der var statsminister i regeringen før Daniel Ortega overtog præsidentposten i januar. En af forskellene mellem dansk og nicaraguansk tradition er at alle der har haft med den tidligere regering at gøre, fyres fra deres poster efter et valg her i Nicaragua. Det gælder også mennesker der har gjort en god indsats. Det eneste der tæller, er om man har partibogen i orden. Hvis folk samarbejdede med der forrige regime er de pr. definition ude. Både embedsmænd og medlemmer af diverse råd og nævn.
Det er et enormt spild af talent og har efter min mening intet med demokrati at gøre. At fjerne alle forgængerne er alene et spørgsmål om at sikre sig  uindskrænket magt.
Den historie Fiallos fortalte , fik mig til at tænke på om vores nuværende regerings korstog imod råd og nævn i 2002 i virkeligheden var udtryk for samme tankegang: Alle der havde gjort en indsats under den forrige regering var sortlistet.
Jeg synes ikke at man skal sætte folk i bås på den måde. Vi bør se på hvad folk mener og hvad de faktisk gør. Gå efter synspunktet i stedet for personen. Det burde være kernen i demokrati både i Danmark og i Nicaragua.
Er det for hård en kritik? Hvad mener du?

Mere fra Nicaragua i morgen..

5 kommentarer til “Talentspild i Nicaragua og i Danmark”

 1. Birgitte Saltorp

  Pudsigt at du bruger udtrykket uindskrænket magt. Hvis der er en ting, den er, er det jo indskrænket – nemig til den periode man har rorpinden. Måske skulle Hal Kochs lille bog “Om demokrati” oversættes til spansk og foræres til alle med indflydelse, nuværende elle forhenværende, i det mellem- og sydamerikanske.
  Jvf. din kommentar, Lars, skulle den muligvis også sendes i dansk version til alle, der stille op til borgerligt ombud i Danmark. Jeg er tilbøjelig til at være enig med din vurdering – en masse viden blev spredt for alle vinde, da man udrensede råd og nævn i sin tid. I disse år samles stumperne op, men en del af de bedste folk har fundet solide stillinger på det private område.
  Det er meget muligt, at en oprydning var nødvendig, men det var en politisk skrivebordsløsning, der blev gennemført, og ikke en vurdering af hvilke eksisterende kompetencer, der var værd at holde på. Det var ikke en brandslukning men snarere at pøse skum på en bilmotor for det tilfælde, at der skulle gå ild i den.

 2. Helle Munch Oldefar

  Det kan nu også være forfriskende med nye kræfter!Og somme tider kan der gro noget spændende op ved at ‘sæden’ bliver spredt og blander sig med noget nyt.
  Jeg forstår egentlig ikke, at du Lars er imod det, for vi risikerer at det ellers bliver: Jeg står aldrig til søs, men lader de andre stå…….. Men vi mener jo her i Danmark at vi har patent på (blandt meget andet) demokrati, og når noget gøres anderledes end her, så stempler vi det (for) hurtigt som udemokratisk.
  Naturligvis skal en regering ikke udelukkende have embedsmænd der tænker som den – tværtimod – men heller ikke nogen som bare sidder i en stilling for stillingens skyld.
  Ydmyghed er i mine øjne hvad der mangler på alle poster! Men når jeg nævner det, siger de unge: Vi skal f… ikke være ydmyge! Så bliver jeg MEGET træt ;-)
  Forstanderen på Strandvænget er jo et (af desværre mange) eksempel på en leder, som bliver valgt på baggrund af hendes sygeplejerske uddannelse og lederERFARING – ikke lederEVNER!

 3. Ole Tannebæk Kristiansen

  Py-ha, efter et helt fantastisk besøg i Nicaragua 2 uger i januar – og efterfølgende gennemlæsning af 100-vis af sider omhandlende dette spændende land og dets historie – må jeg erkende, at det er me-get svært at have en skråsikker holdning til de ting, der sker dér.
  Jeg er da meget enig i synspunkterne omkring talent-spild – uanset, om det er her i landet, i Nicara-gua eller for den sags skyld i USA. Omvendt kunne man jo indskyde, at i et så ugennemskueligt system, som det der er ’traditionen’ i Nicaragua, må det være endda meget svært at nære tillid til det embedsværk, der overtages fra en tidligere ’magthaver’. Man må jo huske på, at de personer, der sidder på posterne, netop er placeret af forgængeren ud fra ideologi og kammeratskab frem for per-sonlige og faglige kvalifikationer.
  Jeg har altid været imponeret af og haft stor respekt for den loyalitet, der kendetegner det system, der fungerer hér i landet. Jeg ser det som resultatet af en årelang tradition for gennemskuelighed og åbenhed kombineret med en -stort set- uindskrænket respekt for og accept af den enkelte medar-bejders personlige holdninger. Selvfølgelig giver det ridser i lakken, når man oplever unuancerede nedlæggelser af råd og kommissioner og f x beklinker journalisters uafhængighed, men alt i alt er det et godt system.
  Der er altså lang vej igen før en sådan tillid vil være tilstede i et land som Nicaragua. På den anden side har jeg efter flere samtaler med den nye boligminister Judith Silva Jaen under mit ophold i ja-nuar, fået opfattelsen af, at man denne gang netop ikke ukritisk vil udskifte alle embedsmændene – et led i den forsoningslinie som sandinisterne slog på tromme for under valgkampen sidste efterår.
  Det bliver spændende af følge udviklingen og se, om løfterne er andet end tomme ord.

 4. Christina Guldbrandt

  Til inspiration i debatten om Nicaragua, demokrati og talentspild vil vi henlede opmærksomheden på vores nye bog ’Bananrepublik – et kritisk portræt af Mellemamerika’. Bogen giver et overblik over de aktuelle politiske, økonomiske og sociale forhold i Nicaragua og resten af Mellemamerika. Det er den første danske bog med interviews, reportager og fotos fra hele det spansktalende Mellemamerika.

 5. Per Feldvoss Olsen

  Hej Cristina,
  Jeg hørte denne interesante radioudsendelse om jeres bog – fra DRs herlige hjemmeside: http://www.dr.dk/P1/menneskerogmedier/Udsendelser/2007/05/aktivist.htm

  Hvad man ikke skal finde sig I når man sidder på O3 og lytter til P1. :-)

  MVH Per

Skriv en kommentar

Current day month ye@r *

Have you been a Scout or Girl Guide?

Vis resultat

Abonnement

Din e-mail:  

RSS feed

Du kan abonnere på mine blogindlæg, vha. RSS. (Hvad er RSS?)

 Mit RSS feed

Sådan fungerer bloggen

Bloggen er et forum for debat og inspiration. Den er et virtuelt torv, hvor vi kan mødes og blive klogere. For tiden omkring 400 personer hver eneste dag. Lars Kolind skriver et indlæg en eller flere gange om ugen og alle er velkomne til at kommentere. Helst med dit rigtige navn og ikke under pseudonym. Kolind kan ikke svare på alle kommentarer, men meningen er jo også at alle skal inspirere hinanden. Hver blog-post tilhører en eller flere kategorier og vil du læse alle indlæg i en bestemt kategori, trykker du blot på kategoriens navn. Du kan også søge på alle indlæg, hvor et bestemt ord forekommer, f.eks. bureaukrati. Du kan læse og skrive kommentarer ved at klikke på ”kommentarer” under blogposten.

Sådan får du fat i Kolind Kuren

Din boghandler har den. Du kan også bestille bogen online, f.eks. hos Jyllands Postens Forlag, SAXO eller en anden online boghandel. Vil du købe et større antal bøger, f.eks. til alle medarbejdere eller til leder-gruppen kan du kontakte jyllandspostensforlag@jp.dk.

Den originale amerikanske udgave, The Second Cycle – Winning the War on Bureaucracy, er udgivet af Wharton School Publishing i samarbejde med F.T. Prentice Hall Pearsons forlag. Du kan få fat I den og andre sprogversioner på f.eks. www.amazon.com.