Sådan går det hvis penge er det eneste, der tæller…

 G3 1401 Vædderen Deception Island.jpg

I dag har jeg været i land på Deception Island, der ligger lige syd forøgruppen South Shetland Islands vest for den Antarktiske Halvø. Øen er et vulkankrater fyldt med vand og Vædderen kunne kun sejle ind ad den smalle åbning med yderste forsigtighed.

Øens historie er rystende. For ca. 100 år siden dræbte og maltrakterede man her hvert år 5000 hvaler, fra hvis fedt man udvandt olie, som blev brugt bl.a. til gadebelysning i de europæiske storbyer. Det var et gigantisk blodbad og krateret stank af blandingen af rådne hvalkroppe og svovl fra den stadig aktive vulkan. Kun fedtet fra hvalen blev udnyttet; resten lod man ligge. I løbet af knap 100 år lykkedes det stort set at udrydde blåhvalen, hvoraf der kun er et par hundrede tilbage omkring Antarktis.

Har danske fiskere lært noget af den lektie?

9 kommentarer til “Sådan går det hvis penge er det eneste, der tæller…”

 1. Jan Sjøstrand

  Det er en forudsætning, at de kender lektien – og det tror jeg ikke alle gør, og dem der gør kører deres “levebrøds-dagsordner”. Det viser sig alt for ofte, at når det handler om kortsigtet økonomi går man ofte på komprommis med værdierne. Fiskerne taler gerne med om havmiljø, truedede bestande, fiskekvoter, men når det kommer til deres egen økonomi hænger man alt for ofte fast i denne argumentation.
  Det samme sker i virksomhederne. Mange virksomheder definerer værdier helt uden at forholde sig til dem og arbejde med dem. De defineres uden integration i organisationen, og alt for ofte oplever jeg ledere træffe beslutninger der er i strid med definerede værdier, og som regel er det kortsigtet økonomisk fokus der er begrundelsen. Sidste efterår var jeg “leder til leje” i en middelstor virksomhed. Deres vision handler bl.a. om at “være i verdensklasse”, og værdier handler om bl.a. “begejstring”. Det var dog så som så med at efterleve dette. Da medarbejderne blev inviterede til sommerfest, blev de ansatte på den “forkerte side af Storebælt” bedt om selv at betale broafgiften. Det skal lige nævnes at virksomheden er endda særdeles velhavende og laver flotte driftsresultater. Blot havde ledelsen et “sygeligt flueknepperfokus” på økonomi, hvilket viste sig i sådanne små og urimelige sammenhænge.
  Om det så er grov udnyttelse hvalerne og fiskene i verdenshavene, at vi for at vise status kører i biler der forurener mere end nødvendigt, etc. så er det uhyggeligt hvad vi er villige til for “profittens og prestigens” skyld, selv om at vi kan se det forkerte i det. Jeg læste i en artikkel (godt nok nogle år tilbage)omhandlende det globale miljø, at det samlede “forbrug” i Los Angeles er lige så stort som hele Indiens. Det undrer mig ikke hvis det er sandt?

  Vi er alt for ofte os selv nærmest!

 2. Niels Erik Madsen

  DE-FIN(N)ER-ER
  Jeg har aldrig hørt om at pengene har levet deres egeet liv. De er redskaber.
  Min farmor sagde om kortspil;
  “Det er ikke kortenes skyld. men hun havde den arfaring at klør knægt gerne sad på en skidt hånd”
  På samme måde med blåhvalerne, hvem slog dem ihjel.
  Var det pengene, menneskene, de europæiske gadelamper, skibsfarten, købmændene, ???
  eller de skyklapper, (læs sovebriller) som “MAN” nu brugte dengang.
  Vi har mere information i dag. Men bruger vi det som sovebriller. ? så kom on vore dages “blåhvaler”
  sov sødt lille ???????????????????????
  med morgenfriske hilsner
  Niels Erik Madsen susaa

 3. Jan Sjøstrand

  Jeps Niels Erik ….
  Det handler vel om hvad “man er en del og hvordan man er det”, om du er deltagende eller om du er committet.
  Er man reelt committet i sagen, tager man prisen/konsekvenserne med, er man blot deltagende, ja, det er jo ikke nødvendigvis mit bord hvis sprøgsmålene bliver for store eller lokummet brænder.

  En metafor jeg hørte i torsdags (stort tak for den Kim):
  Lidt lige som med “bacon and egg”.
  Hønen er deltagende og grisen er committet. Hvor committet er du når det handler om miljø, etik og moral eller økonomi? høne eller gris?

 4. Niels Erik Madsen

  Skal(er) vi tænke mere på os sæl, før vi får griset det hele til.
  Vi kan udsætte en “commit-tion” i en kajak, til at padle sig vej gennem informationerne!
  Var der nogle der sagde mål?
  nå, nu er der måltid- velbevom
  NEM susaa

 5. Marc Jeilman

  Note; Værdi kræver Mening.

  Mening kræver at der kontinuert stilles spørgsmål.

  Strategi (skov’en = gør vi det rigtigE) skal afstemmes med den operationelle hverdag fyldt med insektformering (træ’erne = gør vi det rigtigT]

  Hilsen
  Marc

  ps1: til Lars; jeg ved intet om ‘fiskeindustrien’ men antager at en fisker selv har set en dybfølt mening i deres erhverv.

  Danmark er jo også en søfartsnation og vi burde være stolte af vores historie?; ligesom hvalfangerne var stolte og gjorde det rigtige for 100 år siden. De var sikkert stolte af at bidrage til lyset i de mange mørke europaeiske storbyer. Perception betyder alt – og deres beslutning har sikkert føltes rigtigT på daværende tidspunkt.

  ps2: til Jan; hvad er egentlig den danske definition af ‘kortsigtet’. De er stolte af selvsamme udtryk i Kina og Indien, hvor det opfattes positivt. I Europa defineres vækst som en nominel størrelse over 2%. I østen grines der af ‘single digit stagnation’. (inflation er medregnet).

  Perception betyder alt.

 6. Jan Sjøstrand

  Svarene findes indenfor de mulige alternativer for den enkelte, hvad der er langtsigtet for mig kan være kortsigtet for dig og visa versa. Hvad der er alternativt er et rent mentalt spørgsmål, og ikke et spørgsmål om pris. Er du committet tager du alternativet uanset “kortsigtet” omkostning. Hvis du oprigtigt mener det, er relet committet, så æder du også “kamelerne”.

  Perception er noget – tolkning er alt.

 7. Jan Sjøstrand

  Øøøøøøøø – en ommer:
  Perception er noget – tolkning er mere – adfærd er alt.

 8. Morten Andersen

  Til gengæld viser netop hvalernes historie også at HVIS vi gør noget og staterne går sammen så kan selv de mest “die-hard” fanatiker (dvs i denne sammenhæng nordmænd, færinge og japanere) presses til at opføre sig fornuft. Hvalernes populationskurve er knækket og visse arter skulle klare sig godt igen. F.eks. er pukkelryggen kommet igen fra et all time low omkring 3000 i 1966 til idag ets. 48000.

  Japanerne vil dog nu igen til at slå dem ihjel – 50 til “videnskabelige” formål (sic).

  Mvh Morten

 9. Niels Erik Madsen

  Perception; Nyheder klør og kradser.
  Er det allergi eller liv @:-)
  hold skruen i vandet, ad åre

Skriv en kommentar

Current day month ye@r *

Have you been a Scout or Girl Guide?

Vis resultat

Abonnement

Din e-mail:  

RSS feed

Du kan abonnere på mine blogindlæg, vha. RSS. (Hvad er RSS?)

 Mit RSS feed

Sådan fungerer bloggen

Bloggen er et forum for debat og inspiration. Den er et virtuelt torv, hvor vi kan mødes og blive klogere. For tiden omkring 400 personer hver eneste dag. Lars Kolind skriver et indlæg en eller flere gange om ugen og alle er velkomne til at kommentere. Helst med dit rigtige navn og ikke under pseudonym. Kolind kan ikke svare på alle kommentarer, men meningen er jo også at alle skal inspirere hinanden. Hver blog-post tilhører en eller flere kategorier og vil du læse alle indlæg i en bestemt kategori, trykker du blot på kategoriens navn. Du kan også søge på alle indlæg, hvor et bestemt ord forekommer, f.eks. bureaukrati. Du kan læse og skrive kommentarer ved at klikke på ”kommentarer” under blogposten.

Sådan får du fat i Kolind Kuren

Din boghandler har den. Du kan også bestille bogen online, f.eks. hos Jyllands Postens Forlag, SAXO eller en anden online boghandel. Vil du købe et større antal bøger, f.eks. til alle medarbejdere eller til leder-gruppen kan du kontakte jyllandspostensforlag@jp.dk.

Den originale amerikanske udgave, The Second Cycle – Winning the War on Bureaucracy, er udgivet af Wharton School Publishing i samarbejde med F.T. Prentice Hall Pearsons forlag. Du kan få fat I den og andre sprogversioner på f.eks. www.amazon.com.