På besøg hos pingvinerne.

 G3 1102 Pingviner og Vædderen.jpg

Forskningsprogrammet her på Vædderen har været så intenst at mange fra besætningen endnu ikke har nået at være i land. I dag var dagen: Vi gik i land på en ø med tusindvis af pingviner og oplevede eventyret lige for vores fødder. Vi kunne se voksne der passede på ungerne, pingviner der endnu lå på rede, pingviner der jagede og endelig rovfuglene der hele tiden var parat til at snuppe en unge, hvis muligt.

Forskning skal jo også være sjovt!

9 kommentarer til “På besøg hos pingvinerne.”

 1. Jan Sjøstrand

  De første tanker jeg fik ved at kigge på billedet handlede om, at pingvinerne jo ligner standart uniformen på mange danske top erhvervsledre, “keglede kroppe” sorte jakkesæt og hvide skjorter, “nuanceløse og ensidige”. Blot mangler naturen at udstyre pingvinerne med slips. Relateret til “mentale modeller” og innovation, så synes jeg, at mange danske topledere med deres uniform signalerer “gammeldags klogskab”, “magt uniform” og statisk tænkning. Undtagelser er der naturligvis, og her stopper mine tankerne pudsigt nok ved Jyske bank og deres markante og anderedes dynamisk tænkende leder, Anders Dam.

  Lidt sort hvidt betragtet, og jeg ved godt, at ændringerne er begyndt at vise sig, selv om, at det da godt må gå lidt hurtigere.

 2. David Lamhauge

  Apropos uniformering så gælder det også den anden vej.

  Den sidste uges tid har jeg nok lignet de fleste andre lærere, dvs mere eller mindre slidte cowboy-bukser, en lidt krøllet skjorte og en marinefarvet trøje. Det sker dog i perioder at jeg tager de pæneste sorte bukser (med pressefolder) på, sammen med en nydelig lyseblå skjorte og så husker jeg at tage sorte sokker på nede i de nypudsede sorte laksko. De hvide tennissokker holder fri.

  Det sker som et bevidst valg, og ud fra devisen: Bare fordi man er lærer, så behøver man vel ikke at ligne en?

 3. Jan Sjøstrand

  He he David – Nemli’ – jeg har af og til brug for at ringe ledere op for at træffe en mødeaftale med dem,(med salg for øje), og til lige netop den type opgave er jeg meget bevidst om, at mit tøjvalg påvirker min selvopfattelse og heraf min tænkning. Jeg tager bestemt tøj på for at slå hårdere igennem, og det kan tydeligt aflæses på succes% hvordan jeg er “konfigureret” til opgaven.

  Påvirker dit anderledes tøjvalg din tænkning?

 4. Trine-Maria

  Kvinder har det lettere, hvad angår beklædning, men også sværere. For uanset hvad vi har på, så skiller vi os ud (så længe der kun er 8% – eller hvor mange af os, der nu er). Med mindre vi altså tager et klassisk mørkt jakkesæt på, med en lyseblå skjorte – og gør vi det, så er vi for “mandhaftige” og forsøger at ligne mænd :-)

  Jeg synes ofte, at mænd i mørkt tøj og lyse skjorter og slips signalerer mangel på fantasi. Men jeg ved også godt, at mange mænd vælger “uniformeringen” fordi det gør det lettere for dem at arbejde sammen, når deres tøj ikke “støjer” i relationen, fordi de allesammen ser ens ud og jeg forstår det godt.

  Men i forhold til diversitet og inkludering af os, der altid vil “støje” uanset valg af “uniform” er det nok ikke nødvendigvis en fordel, at mange mænd vælger at se så ens ud?

 5. Frank Calberg

  Til David:
  Go’ idé også gennem ændring i påklædning at påvirke virksomhedskulturen i en mere frisk/dynamisk retning. Keep up the good spirit.

  Til jer alle:
  Her er lidt energi til det videre arbejde. Skru lidt op for lyden og dans eventuelt med hjemme i stuen / på dækket. Jeg har hørt, at det skulle være sundt :-)
  http://www.apple.com/trailers/wb/happyfeet/trailer1/

 6. David Lamhauge

  Til Jan (og andre): Nej, jeg føler ikke at mit tøjvalg påvirker min tænkning, men måske alligevel… I stedet for at signalere “jeg er lærer”, så signalerer jeg “jeg er lærer, og jeg kan lide jer”.

  Jeg har det godt når jeg står der i mit pæne tøj,og jeg føler det er en form for respekt overfor mine elever. Og jeg mener det virkelig når jeg tænker “Jeg kan lide jer, og I fortjener at jeg tager noget pænt tøj på”.

  Det kan godt være det er småting, men jeg har det fint med det!

 7. Steen Hansen

  Jeg tror at David der ramte en meget vigtig parameter nemlig respekt.

  Hvis vi kan signalere og vise respekt overfor vores samarbejdspartnere er vi nået langt.

  Respekt overfor elever og deres værdier, eller medarbejdere / kollegaer og deres værdier har enormt stor betydning.

  Hvis alle mennesker i denne verden ville udvise respekt for andre med pålædning, samtale, omtale, handling o.s.v så ville verden se meget anderledes ud, og det vil være muligt for menneskeheden at have et bedre og mere positivt liv.

  Iøvrigt skal man også have respekt for naturen og de ressourcer der er stillet til rådighed for os, og som man vel i høj grad kan diskutere om vi behnadler med respekt.

 8. Torsten Grunwald

  At kalde jakkesæt ensidigt, nuanceløst, fantasiløst mv., svarer til at sige, at alle negere eller kinesere ser ens ud. Har man opmærksomheden, vil man opdage, at jakkesættet (med tilbehør), er et univers af små forskelle. Tom Wolfe har skrevet en ret morsom novelle om netop den opdagelse: http://www.jderickson.com/clothing/secretvice.html

 9. Jacob

  Ja, det går vel ikke uden de klassiske sorte strømper , boss eller unboss :-)

Skriv en kommentar

Current day month ye@r *

Have you been a Scout or Girl Guide?

Vis resultat

Abonnement

Din e-mail:  

RSS feed

Du kan abonnere på mine blogindlæg, vha. RSS. (Hvad er RSS?)

 Mit RSS feed

Sådan fungerer bloggen

Bloggen er et forum for debat og inspiration. Den er et virtuelt torv, hvor vi kan mødes og blive klogere. For tiden omkring 400 personer hver eneste dag. Lars Kolind skriver et indlæg en eller flere gange om ugen og alle er velkomne til at kommentere. Helst med dit rigtige navn og ikke under pseudonym. Kolind kan ikke svare på alle kommentarer, men meningen er jo også at alle skal inspirere hinanden. Hver blog-post tilhører en eller flere kategorier og vil du læse alle indlæg i en bestemt kategori, trykker du blot på kategoriens navn. Du kan også søge på alle indlæg, hvor et bestemt ord forekommer, f.eks. bureaukrati. Du kan læse og skrive kommentarer ved at klikke på ”kommentarer” under blogposten.

Sådan får du fat i Kolind Kuren

Din boghandler har den. Du kan også bestille bogen online, f.eks. hos Jyllands Postens Forlag, SAXO eller en anden online boghandel. Vil du købe et større antal bøger, f.eks. til alle medarbejdere eller til leder-gruppen kan du kontakte jyllandspostensforlag@jp.dk.

Den originale amerikanske udgave, The Second Cycle – Winning the War on Bureaucracy, er udgivet af Wharton School Publishing i samarbejde med F.T. Prentice Hall Pearsons forlag. Du kan få fat I den og andre sprogversioner på f.eks. www.amazon.com.