Kunne man forestille sig et forskningsskib?

 G3 0807 Landskab Palmer Station.jpg

Efter to uger på Vædderen er det helt tydeligt at et skib tilføjer noget til viden-arbejde (her forskning), som man ikke får i land. Måske hvis et forskningscenter lå et afsides sted på land kunne man opnå det samme, men skibets “vi er alle i samme båd” følelse er stærk.

Jeg har tænkt på om den effekt kunne bruges som grundlag for at lave et permanent forskningscenter. Man har jo haft havforskningsskibe i mange år, men jeg tænker bredere. Skibet har jo den fordel at det bevæger sig globalt og hvorfor ikke gøre det til ramme om også andre forskningsområder der kunne ha glæde af global tilstedeværelse: Miljø selvfølgelig, men også teknologi, sociologi, antropologi, kulturgeografi, udviklingsforskning og kommercielle (erhvervsrettede) forskningsområder, f.eks. i relation til globalisering.

Hvorfor skal danske forskere sidde på deres hale kl 8-16 i et dødssygt kontor på Frederiksberg? Når Vorherre har skabt hele verden som arbejdsmark?

Inden jeg lancerer ideen for en større kreds modtager jeg meget gerne kommentarer…

Og se så lige Antarktis ovenfor.

5 kommentarer til “Kunne man forestille sig et forskningsskib?”

 1. aviaja olsen

  Hej

  Hvilken fornem idé, et mix af vores globale fællesskabsrum over nettet, og det gode gamle samvær.
  Det der måske skaber den stærke fællesskabsfølelse er vel også et stærkere nærvær af naturen og nuet, følelseslivets mangfoldighed når man er “ude”, og ens evne til at se det hele lidt fra oven, netop fordi man er taget ud af den almindelige kontekst.
  En masse faktorer som “vi” der bor midt i en stærk natur mærker i vores dagligdag og påvirkes af. Uden fuldstændig at vide det med sikkerhed, tror jeg det at stride sig ekspeditionsagtigt på arbejde giver meget på de helt basale overlevelsesinstinkter, og dermed en større glæde for livet.
  Blot en indskudt bemærkning for hvad der skaber fællesskabsfølelser!

  Hilsener fra Aviaja i Grønland

 2. Birgitte Saltorp

  Midt i at jeg synes, livet er spændende nok uden ekstremsport, så kan jeg meget udpræget se fordelen ved at sende forskningen på alle felter (også teologien) ud i ekstreme forhold. Det er ting, vi ikke kan opdage, før vi er i en alt-eller-intet-situation, dels konfronteret med naturens kræfter borte fra hjemmet, dels som del af en anderledes blandet flok end dem, de fleste omgås i hverdagen.
  Fra en kinesisk forsker-bekendt véd jeg, at han får langt mere fra hånden på Antarktis, end han kan hjemme, hvor der er møder at deltage i, pengefolk at behage, og en kone, der også gerne vil træffe en. (Ikke at privatlivet skal negligeres, men et flydende “forsker-refugium” kunne sætte turbo på den forskningsmæssige udvikling, og så kunne det være så meget nemmere at være til stede derhjemme.)

 3. Erik Torm

  Lyt til en røst fra det Grønland, som har givet mig så meget i de seneste år. Du siger noget væsentligt, Aviaja. Jeg tror på din fornemmelse!

 4. aviaja olsen

  Ja Erik og andre
  …i Grønland kan man ikke gemme sig på alle planer.
  Man er “tvunget” til at være med sit og sine og det kan give én evnen til at prioritere i livets forhold. Og leve godt med det! I dagligdagen lever vi jo i og med
  et 360 graders liv og tænkning, sagt på en anden måde, et samlet hele.
  Ikke dermed sagt, der ikke skal være perioder af enten-eller fokusering, for det tror jeg bestemt er gavnligt i mange henseender, som dit bud Lars.

 5. Niels Erik Madsen

  Jeg er inig i, et hav af muligheder.
  Blot; er det levende forskning når det bliver
  permenet-et.
  Skibet laver heller ikke et permanent hul i havet.
  de vandliste hilsner NEM

Skriv en kommentar

Current day month ye@r *

Have you been a Scout or Girl Guide?

Vis resultat

Abonnement

Din e-mail:  

RSS feed

Du kan abonnere på mine blogindlæg, vha. RSS. (Hvad er RSS?)

 Mit RSS feed

Sådan fungerer bloggen

Bloggen er et forum for debat og inspiration. Den er et virtuelt torv, hvor vi kan mødes og blive klogere. For tiden omkring 400 personer hver eneste dag. Lars Kolind skriver et indlæg en eller flere gange om ugen og alle er velkomne til at kommentere. Helst med dit rigtige navn og ikke under pseudonym. Kolind kan ikke svare på alle kommentarer, men meningen er jo også at alle skal inspirere hinanden. Hver blog-post tilhører en eller flere kategorier og vil du læse alle indlæg i en bestemt kategori, trykker du blot på kategoriens navn. Du kan også søge på alle indlæg, hvor et bestemt ord forekommer, f.eks. bureaukrati. Du kan læse og skrive kommentarer ved at klikke på ”kommentarer” under blogposten.

Sådan får du fat i Kolind Kuren

Din boghandler har den. Du kan også bestille bogen online, f.eks. hos Jyllands Postens Forlag, SAXO eller en anden online boghandel. Vil du købe et større antal bøger, f.eks. til alle medarbejdere eller til leder-gruppen kan du kontakte jyllandspostensforlag@jp.dk.

Den originale amerikanske udgave, The Second Cycle – Winning the War on Bureaucracy, er udgivet af Wharton School Publishing i samarbejde med F.T. Prentice Hall Pearsons forlag. Du kan få fat I den og andre sprogversioner på f.eks. www.amazon.com.