Isbjerge igen

 2007-01-17 DOC Isbjerg.jpg

Jeg kan ikke lade være med at fortælle om isbjerge. Her på færden over Sydhavet til Antarktis sejler vi i øjeblikket nærmest i en “isbjerge park”, hvor det ene mega store isbjerg flyder majestætisk forbi efter det andet. Det bjerg I ser ovenfor (tak til Vædderens læge, Niels M. Nielsen for lån af foto), er nok godt en kilometer på hver led og mindst 50 m højt. Der er otte gange så megen is under vandet som ovenfor, så vi står nok og kigger på omkring en halv kubikkilometer is. Det er 500 millioner kubikmeter frosset vand eller 500 milliarder liter. Sådan i runde tal 60 liter dejligt krystalklart koldt vand til hver eneste beboer her på planeten. Og når så denne isklump sættes i forhold til at helt kontinent af is (Antarktis) så føler man sig lille, ja meget lille. Og så havet som er uendelig mange gange større endnu…

Hvor er vi små!

9 kommentarer til “Isbjerge igen”

 1. Niels Erik Madsen

  Det er da godt vi har noget stort at måle os med. Eks. vand. Her kender vi også kun toppen af isbjerget.
  Det er godt at skifte perspektiv en gang imellen, som isen smelter.

 2. Erik Torm

  Ja, det er jo til at forstå. Godt nok er isbjergene i Uummannaq-fjorden knapt så store som det på ovenstående foto, men alligevel! Og måske ikke mindst, når man sejler rundt imellem dem i en til gengæld MEGET lille åben grønlandsk fangerjolle i en “halv pelikan” på vej fra Ukkusissat til Illorsuit, så “føler man sig lille – ja, meget lille”, som Lars så præcist anfører.
  Men i øvrigt kan det ikke beskrives; det skal opleves!

 3. Frank Calberg

  På Wikipedia er der er en fin beskrivelse af et isbjerg. Selv den lyd, man kan høre, når et isbjerg smelter, er beskrevet. http://en.wikipedia.org/wiki/Iceberg

  Hvad kan eksperterne på ”Vædderen” fortælle om smeltningsprocessen?

  PS: Godt billede af lægen.

 4. Marianne Koldby

  Ja, og så kommer jeg igen i tanke om at minde mig selv (og måske jer andre:-)) om at vi skal leve vores liv som vand! Når vand støder på en sten, siger det ikke “flyt dig” – det finder sit eget flow i en ubesværet rytme udenom, ved siden af, inden om eller hvad der nu er dets livsformål! Vand har også evnen til konstant at forandre tilstand og tilpasse sig – det kan være flydende, det kan smelte til is, det kan fordampe osv.

  Så når bare vi lever vores liv som vand …..så er vi i flow og følger vores essens.

  Og når nu det regner så meget i Danmark, så lav lidt solskin for jeres indre blik:-)

  Kærlig hilsen
  Marianne Koldby

 5. john-erik bang

  Vi er endne mindre, med potentiale til at blive endnu større, hvis man tænker på den forskning af blandt andet Masaru Emoto, der viser at vores tanker påvirker strukturen i vand.

 6. Lars Kolind

  Tak for kommentarer. Her på Vædderen har vi ikke egentlige isbjergs eksperter, så jeg tror vi skal holde os til Wikis udmærkede forklaring. Vi har nu fire dages sejlads inden vi kan sætte foden på den Antarktiske halvø.

 7. Birgitte Saltorp

  På Dansk Rumforskningscenter véd de en masse om isbjerge.
  Jeg véd, det sner i rummet, men jeg har ikke helt styr på hvorfor, Dansk Rumforskningscenter véd så meget om indlandsis og isbjerge.

 8. Jens Hørup

  Jeg læste artiklen “Den Danske Afhængighedserklæring 2007″ på Galathea ekspeditionens hjemmeside, hvor du skrive om at vi skal dele information etc. Det virker dog lidt selvmodsigende når artiklen ender med et “Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten” og det er jo nok derfor du ikke deler indlægene på Galathea’s hjemmeside med os læsere på kolindkurens hjemmeside.

 9. Lars Kolind

  Det er dejligt at I der læser bloggen, også er interesserede i Galathea Ekspeditionen. Ole Okkels efterlyser grunde til at ekspeditionen er en god ide og ikke en god ide.
  Jeg mener at Galathea er en super god ide fordi ekspeditionen fokuserer på nogle meget væsentlige forskningsområder (bl.a. kulstofkredsløbet), fordi den er tværfaglig, fordi den er global og fordi den kombinerer formidling og forskning. Den er rigeligt pengene værd.
  Imod ekspeditionen taler to ting, synes jeg: 1) 200 Mkr er mange penge og man kan altid spørge om pengene kunne have været brugt endnu bedre, og 2) Den store pressefokus kan give et forkert billede af hvad forskning er: Det er ikke fisken fra dybet, men lang tids indsats med komplicerede problemer og modeller, og sådan noget er svært at formidle.
  Jeg er inviteret med på en af Jyllands Postens formidler pladser og jeg har ingen bindinger på hvad jeg må skrive. Har valgt to paralle blogstrømme: dels her på http://www.kolindkuren.dk og dels på http://www.galathea.nu. Det synes jeg fungerer fint.
  Hilsen fra Sydhavet efter 10 dages sejlads.

Skriv en kommentar

Current day month ye@r *

Have you been a Scout or Girl Guide?

Vis resultat

Abonnement

Din e-mail:  

RSS feed

Du kan abonnere på mine blogindlæg, vha. RSS. (Hvad er RSS?)

 Mit RSS feed

Sådan fungerer bloggen

Bloggen er et forum for debat og inspiration. Den er et virtuelt torv, hvor vi kan mødes og blive klogere. For tiden omkring 400 personer hver eneste dag. Lars Kolind skriver et indlæg en eller flere gange om ugen og alle er velkomne til at kommentere. Helst med dit rigtige navn og ikke under pseudonym. Kolind kan ikke svare på alle kommentarer, men meningen er jo også at alle skal inspirere hinanden. Hver blog-post tilhører en eller flere kategorier og vil du læse alle indlæg i en bestemt kategori, trykker du blot på kategoriens navn. Du kan også søge på alle indlæg, hvor et bestemt ord forekommer, f.eks. bureaukrati. Du kan læse og skrive kommentarer ved at klikke på ”kommentarer” under blogposten.

Sådan får du fat i Kolind Kuren

Din boghandler har den. Du kan også bestille bogen online, f.eks. hos Jyllands Postens Forlag, SAXO eller en anden online boghandel. Vil du købe et større antal bøger, f.eks. til alle medarbejdere eller til leder-gruppen kan du kontakte jyllandspostensforlag@jp.dk.

Den originale amerikanske udgave, The Second Cycle – Winning the War on Bureaucracy, er udgivet af Wharton School Publishing i samarbejde med F.T. Prentice Hall Pearsons forlag. Du kan få fat I den og andre sprogversioner på f.eks. www.amazon.com.