Dagbog fra Kina 7: Hvordan startede udviklingen?

2006-10 Kina medarbejdere.jpg

Jeg har spurgt mig selv hvordan Kina egentlig fik startet det økonomiske “mirakel”. Det kan mange kinesere svare på: Det var efter kulturrevolutionen i slutningen aff 1970′erne hvor bønderne fik lov til at sælge deres overskudsproduktion på det frie marked. M.a.o. når bønderne havde afleveret den aftalte mængde af afgrøden til “systemet” kunne de selv gå på markedet med resten. Bønderne benyttede muligheden for at tjene ekstra penge og dermed var grundlaget for fremgangen lagt. Bønderne blev mere købedygtige og det skabte grundlag for alskens øvrige erhverv. Siden er bønderne blevet tabere i udviklingen og det store diskussionsemne i Kina nu er hvordan landområderne også får del i den økonomiske udvikling.

Driver vi virksomheded i Danmark som i kulturrevolutionens dage; dvs at medarbejderne skal aflevere hele værditilvæksten til systemet? Eller er der et bedre alternativ?

Mere i morgen..

3 kommentarer til “Dagbog fra Kina 7: Hvordan startede udviklingen?”

 1. Anders Drejer

  Jeg er glad for din analyse, Lars, da det slår mig at demokrati, og herunder ikke mindst den private ejendomsret, er en væsentlig forudsætning for velstandsøgning i et samfund. I hvert fald er det åbenlyst, hvis man bruger f.eks. WTOs velstandsindeks for nationer, at de tidligere demokratiske lande, hvor man over en lang periode knægter demokratiet og nationaliserer privat ejendom, er resultatet en soleklar nedgang i velstand. Mugabe, anyone?

  Men kan Kina, som jo ikke er overvældende demokratisk, fortsætte sit økonomiske mirakel uden også at tænke demokrati, ytringsfrihed og privat ejendomsret?

 2. Anders S. Vaerge

  For at kommentere spørgsmålet: Det kommer an på hvordan vi definerer “systemet” – er det den offentlige struktur eller er det virksomheden, dvs. dens ejere? I Danmark arbejder lønmodtagerer mindst 7 måneder om året for den offentlige struktur, hvorefter resten af tiden tjener man til sig selv. Hvor meget arbejder en medarbejder så ud af dette for ejeren af virksomheden i Danmark – det er jeg i tvivl om, men det er da nok en måned eller to. I Kina mener jeg at det er omvendt; der arbejder man en stor del af tiden på at tjene penge til sin arbejdsgiver og en mindre del på at tjene til den offentlige struktur (qua de henholdsvis små og store indtægter til ansatte og ejere, og den forholdsvis lave skat – den er progressiv op til cirka 30%).
  Jeg mener der er et bedre alternativ, uden dog at gå i argumentationen her.

  Jeg vil godt lige kommentere Kulturrevolutionen: Den startede i 1966 og sluttede omkring 1976 (sluttede i 1969 ifølge Mao) og kan med rette kaldes den største organiserede hjernevask i denne klodes historie. Metoden til forandring var brugen af frygt, gennem en egenudviklet form for heksejagt og kostede bl.a. fem års hungersnød.
  Jeg tror ikke (og håber ikke!!!) at der direkte sammenlignet findes mange virksomheder tilbage i DK der køres på den måde. Ledelsesformen har dog klare paralleller til den velkendte iværksættervirksomhed der har vokset sig stor og hvor lederen er ‘kongen’ – det dræber initiativ og innovation, og der bliver bestemt ikke nogen “second cycle”, for nu at blive i den kolindske terminologi.
  Kinas skift ud af kulturrevolutionen og vejen mod deres second cycle (eller hvad nummer de nu er nået til), var skift i lederskab. The Gang of Four blev taget fra magten i 1976, og den efterfølgende ledelse fra Deng Xiao Peng mener jeg var startpunktet til kinas nuværende cycle.

 3. Lars Kolind

  Tak for to rigtig interessante kommentarer. Min pointe er som Anders Værge nævner at vi også i Danmark og i danske virksomheder har brug for et skift i lederskab, der sætter medarbejderne fri til at gøre deres bedste!

Skriv en kommentar

Current day month ye@r *

Have you been a Scout or Girl Guide?

Vis resultat

Abonnement

Din e-mail:  

RSS feed

Du kan abonnere på mine blogindlæg, vha. RSS. (Hvad er RSS?)

 Mit RSS feed

Sådan fungerer bloggen

Bloggen er et forum for debat og inspiration. Den er et virtuelt torv, hvor vi kan mødes og blive klogere. For tiden omkring 400 personer hver eneste dag. Lars Kolind skriver et indlæg en eller flere gange om ugen og alle er velkomne til at kommentere. Helst med dit rigtige navn og ikke under pseudonym. Kolind kan ikke svare på alle kommentarer, men meningen er jo også at alle skal inspirere hinanden. Hver blog-post tilhører en eller flere kategorier og vil du læse alle indlæg i en bestemt kategori, trykker du blot på kategoriens navn. Du kan også søge på alle indlæg, hvor et bestemt ord forekommer, f.eks. bureaukrati. Du kan læse og skrive kommentarer ved at klikke på ”kommentarer” under blogposten.

Sådan får du fat i Kolind Kuren

Din boghandler har den. Du kan også bestille bogen online, f.eks. hos Jyllands Postens Forlag, SAXO eller en anden online boghandel. Vil du købe et større antal bøger, f.eks. til alle medarbejdere eller til leder-gruppen kan du kontakte jyllandspostensforlag@jp.dk.

Den originale amerikanske udgave, The Second Cycle – Winning the War on Bureaucracy, er udgivet af Wharton School Publishing i samarbejde med F.T. Prentice Hall Pearsons forlag. Du kan få fat I den og andre sprogversioner på f.eks. www.amazon.com.