Dagbog fra Kina 2: Hvad står der i avisen?

China Daily.jpg

Man skulle jo tro at kinesiske aviser fortrinsvis handlede om partifunktionærernes bedrifter, rismarker der var oversvømmede, og cykler der var væltet i trafikken. Men nej: China Daily – den førende engelsksprogede avis – havde i dag bl.a. følgende overskrifter:

 • Plan for nyt harmonsik Kina offentliggjort (økologi og udvikling for fattige)
 • Spotlight: Kusus gør kvindelige chefer til konsulenter.
 • BNP vokser 10,5 % i år.
 • Genbrugspapir gør rig: Kvindelig entreprenør nu Kinas rigeste
 • Super-rige bruger flere penge på luksusvarer
 • Ny metro teknologi afprøves i Shanghai
 • Playboy anklager kinesere for kopiprodukter
 • Nu skal kvinder på kursus for at blive “perfekte”
 • TV-stjerne starter debat om kvinders stilling.
 • Serviceindustrien vil boome i 2010

Hvilke tanker sætter overskrifterne i gang hos dig?

10 kommentarer til “Dagbog fra Kina 2: Hvad står der i avisen?”

 1. peter

  positiv udvikling: økologi,udvikling for fattige,BNP vækst,genbrug, (metro) teknologi.
  Lyder som om en fornuftig og “sustainable” udvikling.

  superrige: social ulighed – må dog anses som uundgåeligt med så stor en befolkning. relativt set er der sikkert færre superrige i kina end i danmark.

  kopiprodukter: hvor vi har for meget copyright, har de for lidt. Mellemvejen er som altid løsningen. Problemer med at “scale” copyright i så stor en befolkning.

  kvinder: tvivl om deres rolle, mandsdomineret og objektiviseret syn på kvinder. noget jeg iøvrigt også har oplevet på første hånd i indien. der kommer til at ske noget på det område i løbet af nogle år(tier) i asien.

  serviceindustri: går nok en del år før end der ikke står “made in china” på vores ipods. men godt at de ser fremad og ikke kun satser på fabrikker.

 2. Anders S. Vaerge

  Mine første tanker og associationer til overskrifterne i China Daily er dynamik og vækst. Og det er spændende!
  Jeg har dog også boet halvandet år i en mindre by i Kina, og kender lidt til det kinesiske nyhedsbegreb. I de første 6 måneder kunne jeg kun se kinesisk TV, men der var jo den engelsksprogede kanal, CCTV-9, så der så jeg nyheder. I starten synes jeg det var gode nyhedsudsendelser, men så kunne jeg mærke at der var ét eller andet galt. Det gik op for mig at der absolut ingen kritisk journalistik var i forhold til indenrigspolitik.
  Så derfor; jo, Kina er utrolig dynamisk og spændende og jeg er vild med dette miljø – men jeg mener også vi skal huske at se bag avisoverskrifterne og kigge på nogle af de udfordringer der følger med, for China Daily og andre mediers indhold er politisk kontrolleret.

  /Anders

 3. Filip Poulsen

  Plan for nyt harmonsik Kina offentliggjort (økologi og udvikling for fattige)

  Umiddelbart stiller jeg mig lidt skeptisk overfor dette punkt. Jeg rejste rundt i Kina (et andet Kina end det nuværende) i 1994. Den store forskel for mig var synet på menneskeliv, som var fundementalt anderledes end det man finder i DK.

  Menneskers arbejde og liv blev (dengang) ikke regnet for noget, ihvertilfælde ikke fattiges.

  Jeg er overbevist om at man på ingen måde må sammenligne et land some Kina med DK, alene størrelsen gør at mange af de antagelser omkring menneske&samfund som vi anser for naturlige og “menneskelige” er en umulighed for et land some Kina. Og et af principperne i Økonomi er jo også at den resource der er rigeligt af falder i pris.

  Jeg forstiller mig at begrebet “sustainable development” betyder noget helt andet for en kineser and for en dansker.

 4. Jakob Mikkelsen

  Min erfaring fra andre asiasiske lande er, at der kan være endog meget stor forskel på emnerne og tonen i de engelske aviser og i aviserne på de lokale sprog.

  Mvh Jakob

  (I øvrigt: Tak for rigtig god Blog, Lars.)

 5. Frank Calberg

  Mht. væksten i BNP: Vil det være realistisk, at den europæiske økonomi på et tidspunkt også vokser med 10,5% om året? Eller for at spørge på en anden måde: Hvad skal der gøres, for at den europæiske økonomi kan vokse lige så hurtigt som den kinesiske?

 6. Filip Poulsen

  # Frank Calberg
  25. oktober 2006 kl. 10:46 #

  “Mht. væksten i BNP: Vil det være realistisk, at den europæiske økonomi på et tidspunkt også vokser med 10,5% om året? Eller for at spørge på en anden måde: Hvad skal der gøres, for at den europæiske økonomi kan vokse lige så hurtigt som den kinesiske?”

  Det kunne den europæiske økonomi sikkert hvis der var et markede hvor vores arbejdskraft var voldsomt meget billigere.

  Det er urealitisk at sammenligne den økonomiske vækst Kina oplever med den danske eller europæiske da omstændighederne er så forskellige som de kan blive.

  Det er meget mere interessant at se på hvorfor Asien som et hele oplever en økonomisk voldsom vækst, i forhold til hvorfor f.eks. Latin Amerika IKKE gør det i nær samme grad.

 7. Frank Calberg

  Til Filip: Tak for input. Skal jeg forstå dit svar på den måde, at der efter din bedste vurdering fortsat vil være lav økonomisk vækst i Europa – set i forhold til den økonomiske vækst i Kina?

  Hvad siger I andre?

 8. Lars Kolind

  For mig er økonomisk vækst ikke et mål i sig selv og BNP er ikke nogen særlig god målestok. Jeg ser gerne vækst, hvis den er bæredygtig, dvs. hvis den forbedre befolkningens levevilkår og hvis den mindsker trykket på energi og andre naturressourcer.

 9. Bjarne Balle

  Ja, det er godt nok overskrifter, der minder meget om mange vestlige aviser.

  Måske har Morten Sabroe ret i at mange journalister tænker på den samme måde – uanset hvor på kloden de befinder sig.

  Hilsen Bjarne

 10. Jette Jakobsen

  Jeg tænker så tit på: Tvangsægteskaber? Det er noget væmmeligt noget, men har vi prøvet det selv engang? Og er det de samme ting? Som får fattige, mindre vidende til det i dag? Har vi gjort det samme i Danmark for ca. 100 år siden?
  Jeg kendte en sej, elskelig gammel kone, på næsten 100 år. Hun fortalte mig: Hendes forældre fik 3 børn..det var ikke mange, for de blev gift sent og var lidt op i årerne. Det var en dreng og to piger. Min ældre dame var den yngste pige. Drengen skulle jo arve gården. Den ældste datter blev gift med sønnen fra nabogården..det syntes forældrerne godt om. “Min datter” skulle tage sig af hjemmet. Moderen blev lidt gammel og storebroderen havde endnu ikke fundet sig en “passende” kone. Hun fik lov at komme 6 måneder på højskole og lovpriste det alle sine dage. Så sker det at hendes ældste søster dør i barselsseng..barnet overlever. Hun må nu hjem fra højskole og tage sig af barnet og sin svoger. Året efter bliver de gift! Den mest blåøjede hjemmehjælper spørger…da hun hører historien. Blev i glade for hinanden? Nej da! Så kunne vi holde sammen på gårderne! Min bror havde endelig fundet en kone og vi var jo ved siden af. Det syntes mine gamle forældre var en god ide. Han var en god mand..har aldrig slået mig…om jeg elskede ham…det tænkte man ikke så meget på. Så grinede hun og tjattede lidt til mig. Hun var en meget sød gammel kone. Var det tvangsægteskab? For så har vi også haft det i Danmark. Er det en måde at klare sig på?

Skriv en kommentar

Current day month ye@r *

Have you been a Scout or Girl Guide?

Vis resultat

Abonnement

Din e-mail:  

RSS feed

Du kan abonnere på mine blogindlæg, vha. RSS. (Hvad er RSS?)

 Mit RSS feed

Sådan fungerer bloggen

Bloggen er et forum for debat og inspiration. Den er et virtuelt torv, hvor vi kan mødes og blive klogere. For tiden omkring 400 personer hver eneste dag. Lars Kolind skriver et indlæg en eller flere gange om ugen og alle er velkomne til at kommentere. Helst med dit rigtige navn og ikke under pseudonym. Kolind kan ikke svare på alle kommentarer, men meningen er jo også at alle skal inspirere hinanden. Hver blog-post tilhører en eller flere kategorier og vil du læse alle indlæg i en bestemt kategori, trykker du blot på kategoriens navn. Du kan også søge på alle indlæg, hvor et bestemt ord forekommer, f.eks. bureaukrati. Du kan læse og skrive kommentarer ved at klikke på ”kommentarer” under blogposten.

Sådan får du fat i Kolind Kuren

Din boghandler har den. Du kan også bestille bogen online, f.eks. hos Jyllands Postens Forlag, SAXO eller en anden online boghandel. Vil du købe et større antal bøger, f.eks. til alle medarbejdere eller til leder-gruppen kan du kontakte jyllandspostensforlag@jp.dk.

Den originale amerikanske udgave, The Second Cycle – Winning the War on Bureaucracy, er udgivet af Wharton School Publishing i samarbejde med F.T. Prentice Hall Pearsons forlag. Du kan få fat I den og andre sprogversioner på f.eks. www.amazon.com.