Dagbog fra Kina 1: Evnen til at handle

I denne uge kommer der hver dag et lille dagbogsnotat fra min tur til Kina. Her er det første:

 Pudong Kina Night

Jeg sidder her i Shanghai og kigger over på den anden side af floden til Pudong. For femten år siden rismarker og nu et bysamfund der tåler sammenligning med Manhattan. Hvilken evne til at træffe beslutninger og handle! Egentlig er jeg ikke så begejstret for kolosserne i stål, beton og glas, men at nogen kan træffe en beslutning og gennemføre den med så overvældende kraft, aftvinger respekt. Er det egentlig en selvfølge at demokratier som vort skal arbejde så langsomt?

7 kommentarer til “Dagbog fra Kina 1: Evnen til at handle”

 1. Helle Munch Oldefar

  I netop et demokrati skal der tages hensyn til mange interesser, hvorfor beslutningsprocesserne kan synes langsommelige og – ja, bureaukratiske. Jeg tror ikke, at det er noget, som vi kan komme uden om. Vi kan alle se, hvad der skete for Peter Brixtofte, der ikke var bleg for at træffe beslutninger! Men havde Farum set sådan ud som i dag med f.eks. en handlingsangst Anker Boye ved roret? Næppe. Så mit korte svar til dig må være et (lidt forstemmende) ja.

 2. Erik Torm

  Mig ville det aftvinge respekt, hvis kineserne kunne træffe nogle humanistiske beslutninger og handle hurtigt og med overvældende kraft i forhold til det tibetanske folks frihedsrettigheder.

 3. Jørleif Joensen

  Jeg har netop også været en tur i Shanghai og havde nøjagtig den samme overvejelse: “Hvorfor skal det tage så lang tid at træffe beslutninger og hvorfor skal det tage så lang tid at føre dem ud i livet?”
  I Shanghai har man en anden tilgang end vi har i i Danmark.
  Jeg kan nævne eksempler på at man kan bygge ny infrastruktur i et helt andet tempo end vi kan drømme om i Danmark.
  I Shanghai har man bygget TransRapid (højteknologisk magnetbane)forbindelsen mellem Pudong lufthavn og selve byen på under 3 år (30 km) og det besluttes formodentlig meget snart at der skal bygges omkring 200km mere.
  Endvidere har man planer om at bygge 5 nye metrolinjer som alle skal være færdige i 2012.
  Efter at have talt med de ansvarlige er jeg ikke i tvivl om at planerne holdes.

  Jeg mener ikke det er en selvfølge at et demokrati som vores skal arbejde så langsomt som det gør, f.eks. med etablering af store infrastrukturprojekter, hvoraf de fleste endda kommer ud af kontrol og forsinkes med flere år.
  Vi kan lære meget af hvordan man gør tingene i Shanghai – det kan lade sig gøre at tage beslutninger og føre dem ud i livet også i et demokrati.

 4. Lars Kolind

  Jeg tror I alle har ret: Demokrati kommer let til at tage længere tid, men det kunne nu godt gå hurtigere end vi er vant til! Og jeg deler Erik TRorms ønske om at beslutningskraften blev brugt til bl.a. at finde en værdig løsning for Tibet.
  Mit hovedærinde er at vi danskere skal forstå Kina bedre – og derimod hvilken magt vi er oppe imod. Jeg kørte også med hurtigtoget – en tankevækkende oplevelse: 30 km på 6 minutter uden vibrationer!

 5. Erik Torm

  Det ville selvfølgelig være rigtig fint, om DSB kunne køre til tiden og uden vibrationer. Det ville også være rigtig fint, om vores demokratisk system kunne træffe hurtigere beslutninger både politisk og administrativt, så vi ikke skal vente i årevis fx på afgørelser fra arbejdsskadestyrelsen. Men just hjemkommet fra 2 måneders rundtur (Projekt “Uddannelseskaravanen” støttet af Knud Højgaards Fond)i Uummannaq Kommunes 7 bygder, så fornemmer jeg en stærk kontrast til Lars Kolinds tempooplevelser i Kina. At Uummannaqs bygder ikke er uden sociale og menneskelige problemer, skal jeg være den sidste til at skjule, men dem er der vist også nogle stykker af rundt omkring i Kina (og Tibet!). Men, men… jeg har haft to måneder, hvor pulsen og tempoet kom ned, og hvor sjælen kunne følge med (evt. grønlandskkyndige læsere vil forstå, når jeg siger, at det hele blev mere “sila”).
  Og hvad er, når alt kommer til alt, vigtigst her i livet? Jeg har i hvert fald et stigende behov for, at min sjæl kan følge med.

 6. stefan

  Som lærerstuderende hæfter jeg mig ved din sidste sætning. Du stiller et spørgsmål jeg fornemmer har karakter af at være retorisk. I så fald, lad mig være eksplicit: Kundskabskapløbet kører for fuld blæs i Danmark i øjeblikket. PISA-rapporter har virklig sat regering og samfund i bevægelse for at netop kundskaberne skal dyrkes i folkeskolen. Kundskaberne skal selvfølgelig ikke negligeres – men vi gør os selv en bjørnetjeneste, hvis vi tror det erhvervsmæssigt sætter os i nogen fordelagtig position til fremtiden. Vi må kunne noget andet…

 7. stefan

  Og dér postede jeg indlægget i det forkerte indlæg… :)

Skriv en kommentar

Current day month ye@r *

Have you been a Scout or Girl Guide?

Vis resultat

Abonnement

Din e-mail:  

RSS feed

Du kan abonnere på mine blogindlæg, vha. RSS. (Hvad er RSS?)

 Mit RSS feed

Sådan fungerer bloggen

Bloggen er et forum for debat og inspiration. Den er et virtuelt torv, hvor vi kan mødes og blive klogere. For tiden omkring 400 personer hver eneste dag. Lars Kolind skriver et indlæg en eller flere gange om ugen og alle er velkomne til at kommentere. Helst med dit rigtige navn og ikke under pseudonym. Kolind kan ikke svare på alle kommentarer, men meningen er jo også at alle skal inspirere hinanden. Hver blog-post tilhører en eller flere kategorier og vil du læse alle indlæg i en bestemt kategori, trykker du blot på kategoriens navn. Du kan også søge på alle indlæg, hvor et bestemt ord forekommer, f.eks. bureaukrati. Du kan læse og skrive kommentarer ved at klikke på ”kommentarer” under blogposten.

Sådan får du fat i Kolind Kuren

Din boghandler har den. Du kan også bestille bogen online, f.eks. hos Jyllands Postens Forlag, SAXO eller en anden online boghandel. Vil du købe et større antal bøger, f.eks. til alle medarbejdere eller til leder-gruppen kan du kontakte jyllandspostensforlag@jp.dk.

Den originale amerikanske udgave, The Second Cycle – Winning the War on Bureaucracy, er udgivet af Wharton School Publishing i samarbejde med F.T. Prentice Hall Pearsons forlag. Du kan få fat I den og andre sprogversioner på f.eks. www.amazon.com.