Budgettyranniet

Der er ikke unormalt at store komplekse internationale virksomheder starter budgetlægningsfasen i januar/februar i året forud for budgetterne skal træde i kraft. Altså næsten et helt år forudfor budgetperiodens opstart og næsten to år før dets afslutning.

Nu kan der ske meget medgang og modgang på et år eller to. Markedet kan forskydes. Nye opportunities kan opstå. Og hvorfor så arbejde med budgetter?

Budgetter er et magtmiddel, som især bruges af den øverste ledelse til kontinuerligt at kunne producere anlednigner og fokusfelter, hvor “nogen ikke leverer som budgettet”. Ved at skabe et sæt tænkte tal, kan man jo altid opfinde nogle “gabs”, “lacks of performance” og almene kritikpunkter.

Det synes indlysende, at tal som er dannet på nogle historiske forudsætninger, som kan ligge milevidt fra hverdagens realiteter mest bør opfattes som en slags beskæftigelsesterapi for seriøse og ansvarlige ledere, som ellers ville have svært ved at få tiden til at gå! Og derfor florerer budgetterne i stor stil. Og budgetterne lever og bliver ofte taget seriøst, selvom de jo bare et tænkte fremtidsromaner.

Der medgår ufattelig mængde enenrgi til hele budgetvældet. At få dem lavet. Konkretiseret, implementeret og eksekveret. Alle regsskabssystemer skal have kolonner til afvigelser og forklaringer. Og så holder de adskillige tusinder ledere og høje chefer beskæftiget med forhold, hvor de langt mere formålstjeneligt kunne holde fokus på at udvikle og forbedre forretningen.

På baggrund af ovenstående burde der selvfølgelig iværksættes et offentligt forskningsprogram, som kunne afdække det systematiske spild af budgetressourcerne. En analyse, som kunne dokumentere al den ekstra ledelsespower, der ville kunne udvikles, hvis ikke vi hængte fast i gammeldags og stereotype billeder om “at kunne styre noget ustyrbart”.

På min egen arbejdsplads har vi budgetter. Men vi har også en kultur og holdning om at evaluere realiserede tal imod realiserede tal. Ikke så meget tænkte tal imod realiserede tal. Og så er vi meget indstillede på at leve i nu’et, hvor vi udnytter de øjeblikkelige muligheder – hvadenten disse er budgetterede eller ikke.

Jeg mener, at vi i Irma skaber de bedste resultater ved at arbejde ud fra, at der også er et liv ved siden af budgetterne. F.eks. som hvor vi fornylig valgte at holde vores 120 års fødselsdag på en helt anden måde end budgetteret. Normalt holder vi fødselsdag et par uger omkring 1. september, med i år fyrede vi på trods af budgetterne det hele af på én dag. Èn dag hvor vi forbedrede rekorden for salg i Irma med 10 mio. kr. Og dag, hvor vi realiserede “det utænkelige”. Èn dag, hvor et ligegyldigt budget fra 2005 blot blev detroniseret af en helt unik gejst, commitment, mobilisering og en succes, hvor distriktschefer med hhv. 37 og 34 års anciennitet taler af ” den største dag i deres Irma karriere”..

En klar idé om hvad man som virksomhed er og vil være. En tydelig vision og høje ambitioner. En sportmands figth for at skabe bedre resultater. Meningsfulde opgaver og et berigende samspil med kollegerne er tilstrækkelige midler til at erstatte budgettet og forestillingen om, at vi kan og skal sætte tal på noget, som mest vil blive en forklaring af afvigelser.

Ha’ en fantastisk uge.
Alfred

7 kommentarer til “Budgettyranniet”

 1. Erik Schierning

  Kære Alfred
  Til lykke med IRMA’s 120 års jubilæum. Som udstationeret i Vietnam savner vi sandelig IRMA’s “nærværende” kvalitetsprodukter, men vi får pirret vor nysgerrighed eftertragteligt med mange friske eksotiske produkter, som er plukket lige ned af de tropiske træer.
  Budgetter kan være en alvorlig belastning og møllesten for et firma i stærk vækst, men er ofte en afgørende faktor for at kunne kontrollere væksten på bundlinien. Budgetter bliver ofte mere beskæftigelses terapi end basis for reel aktivitets planlægning. Lader man imidlertid budgetter gå hånd i hånd med almindlig god sund fornuft styret hos den enkelte medarbejder, som man styrer et husholdningsbudget – og “teamer” op med ens dygtige kolleger om konstant omhu med aktivitetsvalg og pengeforbrug – går det sjældent galt. Men overlader man modsat hele budgetlægningen og styringen til finansfolk alene kommer firmaet nemt i uføre, da distancen mellem det virkelige liv og budgettet åbner op for langsom kvælning af de enkeltes commitment, motivation og relle muligheder for at kunne gøre den forskel, der giver konkurrenterne “baghjul”.

 2. Alexander Kjerulf

  Fantastisk!!!

  Jeg er helt enig, og hvor er det skønt at se traditionel forretningspraksis blive udfordret på den her måde.

  Jeg vil gerne tilføje endnu en ulempe ved budgetterne, nemlig at firmaer på børsen bliver straffet urimeligt hårdt for selv små afvigelser fra budgetterne.

  Det skaber et meget stort pres på ledere og regnskabsfolk for “lige at rette tallene til” så de passer.

  Jim Goodnight, ejeren as IT-firmaet SAS Institute siger det meget tydeligt:
  There’s no possible way I can tell you what my earnings are going to be to the penny each quarter. There’s only one way to get there to the penny — you have to cook the books.

  Det er bl.a. derfor han aldrig kunne drømme om at børsnotere SAS Institute, selv om han ville tjene milliarder på det.

  citatet kommer fra denne artikel:
  http://www.cbsnews.com/stories/2003/04/18/60minutes/main550102.shtml

 3. Frank Calberg

  Derek F. Abell skriver i bogen ”Managing with dual strategies: mastering the present, preempting the future” på side 197:

  “Curiously, budget preparation takes on a complicated life of its own in many companies. Precision to several decimal points, complex allocation schemes, and unfounded forecasts and projections of costs, revenues, and investments can drown out rigorous strategic analysis. Budget preparation too early in the strategic process not only rules out the consideration of important strategic options but puts strategic decision making in the wrong office – in the accounting department instead of the office of the general manager”.

  Som et både billigere og bedre alternativ til den traditionelle budgetlægning bliver værktøjer under overskriften ”Beyond Budgeting” bl.a. fremhævet. Prøv at se denne artikel af Per Nikolaj Bukh:

  http://pnbukh.sitecare.dk/files/pdf_artikler/COT.06.04.pdf

  Her er nogle eksempler på virksomheder, der har klaret sig bedre ved at skifte til Beyond Budgeting modellen.

  http://www.bbrt.org/bbben.htm

 4. hovedetpaabloggen.dk » Blog Archive » 6 gode grunde til at topledelsen blogger?

  [...] Lars Kolind låner sin blog ud til Alfred Josefsen fra Irma På erhvervsmanden Lars Kolinds blog er der i et par uger også vikar på – nemlig adm. dir. Alfred Josefsen fra Irma, der blandt andet blogger om “budgettyrrani“. Også foreningslivets topchefer blogger løs. I Dansk Industri blogger Hans Skov Christensen om manglen på arbejdskraft i Danmark og i Ingeniørforeningen (IDA) blogger formanden Lars Bytoft. [...]

 5. Lars Kolind

  Hurra for at nogen tør gøre op med budgettyraniet. Man kan diskutere om en virksomhed skal være produkt, teknologi eller kundedrevet, men budgetdrevet skal den i hvert fald ikke være. I Unimerco (som jeg er bestyrelsesformand for) droppede vi for et par år budgetteringen. Vi sætter os nogle grove (men ambitiøse) mål og så prøver vi at drive forretningen i den retning. Det sparer os ikke blot for tidsforbruget til budgetteringen, men også for de uendelige sammenligninger mellem hvad vi regnede med og hvad vi nåede. Det er meget bedre at sammenligne med hvad vi nåede sidste år. Hilsen fra Bombay… Jeg glæder mig til at læse flere kommentarer.

 6. Beatles

  [url=http://www.mp3bud.org/Mary-J-Blige.html]Mary J Blige[/url]
  [url=http://www.mp3bud.org/Who.html]Who[/url]
  [url=http://www.mp3bud.org/Crazy-Frog.html]Crazy Frog[/url]
  [url=http://www.mp3bud.org/Beach-Boys.html]Beach Boys[/url]
  [url=http://www.mp3bud.org/Milk-Inc.html]Milk Inc [/url]

 7. Lil Wayne

  [url=http://www.mp3bud.org/Mark-Knopfler.html]Mark Knopfler[/url]
  [url=http://www.mp3bud.org/Killers.html]Killers[/url]
  [url=http://www.mp3bud.org/Roxette.html]Roxette[/url]
  [url=http://www.mp3bud.org/Gnarls-Barkley.html]Gnarls Barkley[/url]
  [url=http://www.mp3bud.org/Sarah-Brightman.html]Sarah Brightman[/url]

Skriv en kommentar

Current day month ye@r *

Have you been a Scout or Girl Guide?

Vis resultat

Abonnement

Din e-mail:  

RSS feed

Du kan abonnere på mine blogindlæg, vha. RSS. (Hvad er RSS?)

 Mit RSS feed

Sådan fungerer bloggen

Bloggen er et forum for debat og inspiration. Den er et virtuelt torv, hvor vi kan mødes og blive klogere. For tiden omkring 400 personer hver eneste dag. Lars Kolind skriver et indlæg en eller flere gange om ugen og alle er velkomne til at kommentere. Helst med dit rigtige navn og ikke under pseudonym. Kolind kan ikke svare på alle kommentarer, men meningen er jo også at alle skal inspirere hinanden. Hver blog-post tilhører en eller flere kategorier og vil du læse alle indlæg i en bestemt kategori, trykker du blot på kategoriens navn. Du kan også søge på alle indlæg, hvor et bestemt ord forekommer, f.eks. bureaukrati. Du kan læse og skrive kommentarer ved at klikke på ”kommentarer” under blogposten.

Sådan får du fat i Kolind Kuren

Din boghandler har den. Du kan også bestille bogen online, f.eks. hos Jyllands Postens Forlag, SAXO eller en anden online boghandel. Vil du købe et større antal bøger, f.eks. til alle medarbejdere eller til leder-gruppen kan du kontakte jyllandspostensforlag@jp.dk.

Den originale amerikanske udgave, The Second Cycle – Winning the War on Bureaucracy, er udgivet af Wharton School Publishing i samarbejde med F.T. Prentice Hall Pearsons forlag. Du kan få fat I den og andre sprogversioner på f.eks. www.amazon.com.