Talent og geografi – er det væsentligt?

Keld jespersen foreslog i en mail til mig at vi diskuterer talent og geografi, altså om hvor vigtigt det er, at en virksomhed ligger der hvor de bedste talenter vil bo og arbejde. Her er Kelds brev:

Jeg kunne godt tænke mig en diskussion på bloggen vedrørende talent og geografi.

Jeg har over de sidste måneder flere gange været i diskussioner med venner og kolleger om præcis dette, mestendels fordi det er et emne, som interessere mig meget.

Da jeg var ved at være færdig på institut for kemiteknik på Danmarks tekniske Universitet i 1997 gik snakken naturligvis på hvad vi kunne tænke os at arbejde med som nyudklækkede kandidater – skrækscenariet dengang var at den eneste mulighed ville være Cheminova i Harboøre – det var simpelthen ikke et sted man kunne bo.

I Jim Collins bog “Good to Great” viser hans forskning at det første kriterium for en succesfuld virksomhed er at få det rette talent på bussen, som han siger – for først dernæst at bestemme hvor bussen skal køre hen.

I “Kolindkuren” er modstanden mod en udflytning til Thisted beskrevet, og Oticon blev i Københavnsområdet.

Ferring er lige flyttet fra Ørestaden til Lausanne i Schweiz for at placere sig midt i “the biotech belt” som strækker sig fra Geneve til Basel, med talentmasse som hovedbegrundelse.

Det giver en interessant udfordring for virksomheder placeret steder hvor geografien ikke nødvendigvis er en medspiller. Kan Grundfos (Bjerringbro), B&O (Struer), Danfoss (Sønderborg) vinde kampen om talent over Mærsk, Oticon og Novo Nordisk på længere sigt og dermed fortsat udvikle konkurrencedygtige produkter og forretningsmetoder?

Mit mål er naturligvis ikke at nedgøre eller promovere særlige byer eller områder, men at søge en reaktion på det faktum at der er en korrelation mellem studerendes ønskelister med hensyn til fremtidige jobs og geografi.

Hvad siger du?

10 kommentarer til “Talent og geografi – er det væsentligt?”

 1. Mads Klyhn Johannsen

  Personligt er jeg en type som ikke hænger mig i geografi ved valg af en arbejdsplads. Jeg mener der er mange grunde til at vælge et bestemt geografisk område, men igen syntes jeg faktisk der sker noget interessant andre steder i Danmark lige pt, end dem du giver som eksempel. En stor del af talentmassen er samlet de steder som du selv nævner, men tag nu en by som Middelfart, Kolding og Hering f.eks. Her laves der mange nye tiltag for at tiltrække talentmassen til via udviklingsnetværk etc. Derfor håber jeg da på at mange talenter søger ud i provisen så vi kan få en spredning og få flere virksomheder mere med frem på flere områder. Geografien vel måske ikke have den store betydning mere, i en verden som bliver mindre og mindre dag for dag. Jeg er helt med på at når vi taler om nogle specifikke fagområder er det en fordel at ligge tingene i et bælte eller område.

  Personligt har samtale de store steder ikke haft en afgørende betydning for mit valg af arbejdsplads, men mere rammerne, udfordringen samt netværket hos den enkelte virksomhed. Jeg sidder i dag i en virksomhed med 15 ansatte på fyn og havde tilbud fra en stor virksomhed i København, men mit valg faldt på fyn med begrundelse i ovenstående. Om det er New York, København, basel eller søllinge på fyn er ikke så afgørende for mig, da der er så mange andre faktorer, som spiller ind :-)

 2. Søren Norlander

  JEG UNDRER MIG; HVOR SKAL VI HEN.
  Jeg overværede Lars Kolind i Århus mandag den 21.august. Efter 1 time og 30 minutter var sceansen slut. Så spurgte jeg mig selv, hvad sagde Lars så. En time med gentagelser fra bogen, samt et par pointer, samt 30 minutters god diskussion. Tak Lars, det var meget godt.
  Hvem var så til stede; virksomhedsledere, studerende, pensionister og konsulenter der ser muligheder for en hurtig gang profit.
  Hvem var ikke til stede; Offentlige ledere, almindelig ansatte, udstødte mennesker og ikke en eneste med en anden hud farve en hvid mm.
  Lars Kolind, hvad er det der gør at du ikke bruger nogle af de penge, citat ”har svært ved at bruge”, på et slagkraftigt hold af konsulenter og politikere, til at få Din Mening om en ny platform ud til de så kaldte almindelige mennesker, så vi dermed kan få en dannelses diskussion der batter noget i det danske samfund ?
  Jeg ved godt at dette virker som at pådutte Lars Kolind kuren en masse ting ud af den bare luft. Men min holdning er, at tingene skal komme nedefra og op.

 3. Kim Christiansen

  Personligt tror jeg meget på Richard Floridas ganske omfattende analyser i “Den kreative klasse” (2005). På overskriftsniveau kommer han frem til de 3 T’er: Talent, Teknologi og Tolerance som helt uomgængelige faktorer for at kunne tiltrække og fastholde vidensamfundets kerneressourcer.

  Floridas analyser underminerer i høj grad ideen om den globale landsby understøttet af kommunikationsteknologien, som basis for vidensamfundet.

  På Island for et par måneder siden blev “proximity to diversity” under et besøg hos en global high tech virksomhed fremhævet som et af grundlagene for deres succes.

  Derfor tror jeg ikke geografiens betydning for adgang til forretningskritiske kreative kompetencer er under nedbrydning – endnu.

 4. Steen Iversen

  En interessant kommentar fra Søren Norlander. Jeg har selv fulgt denne blog siden dens start og oplever den lidt som – jeg tror – at Søren har oplevet seancen i Århus d. 21.

  Jeg personligt kan f.eks ikke bidrage med store vidtrækkende studier/undersøgelser og samtidig gøre reklame for det institut eller konsulentfirma jeg evt. måtte være ansat i.
  Jeg vil også helst undgå at henvise til noget jeg selv har læst på nettet. Det er selvfølgelig også en form for vidensdeling, men det er frit tilgængeligt og udtrykker ikke rigtigt nogen indsats fra min side.

  Jeg savner til gengæld lidt mere ”hands on” som f.eks. udveksling af erfaringer imellem ligestillede og deres egen indsats for at skabe forandring. Med ligestillede mener jeg primært ledere på mellemste/lavere niveau, samt medarbejdere uden ledelsesansvar. Jeg tror at det er i disse lag i hierarkiet at man finder den største vilje til forandring samtidig med at det er netop der at afmagten føles størst – Som f.eks ”Jeg kan jo alligevel ikke gøre noget ved det”, ”ingen spørger mig om min mening” osv.
  Det ville derfor være fantastisk hvis man kunne høre om hvad andre har opnået, stort såvel som småt – Hvad/hvordan gjorde de? Hvor mange gange de blev sendt til tælling? Hvad der fik dem til at fortsætte? Hvad opnåede de?

  Jeg personligt ville finde det utroligt inspirerende og håber at se mere af det i blog’en

  mvh

  Steen

 5. Frank Calberg

  Her er forslag til nogle tendenser, der peger i retning af, at det betyder mindre, hvor mennesker bor – i forhold til hvor i verden de personer, de arbejder med/for, opholder sig:

   Relativt markant udvikling i samt faldende priser på informations- og kommunikationsteknologi.
   Større udbredelse af og mere viden omkring ledelse af projekter på tværs af grænser – herunder kulturelle – med udbredt brug af informations- og kommunikationsteknologi.
   Større fokus på selvledelse blandt stadig flere virksomheder.
   Faldende priser på flyrejser.

  Som eksempler på flere af ovennævnte punkter vil jeg nævne det analyse- og udviklingsarbejde, der gennem denne blog bliver udført :-)

 6. Alexander Kjerulf

  Tjah: Mit første job efter universitetet var for B&O i Struer. Jeg holdt 6 måneder, så blev det for kedeligt at bo og arbejde der.

  Jeg vil kun bo i en by der tilbyder let adgang til premiere-biografer, latte og god sushi, og det sætter nogle begrænsninger i Danmark.

  Spørgsmålet er, om der er nogen sammenhæng mellem den slags storby-vaner jeg har tillagt mig og det talent som virksomheder efterlyser, og det tror jeg faktisk ikke der er.

  Der findes masser af kreative, dygtige, hårdtarbejdende, veluddannede medarbejdere, som ville finde sig meget bedre til rette i Struer end i København.

 7. Heidi Kristoffersen

  Efter i mange år at have været forankret i København som lønmodtager spang jeg for 7 år siden ud som konsulent med fokus på at skabe forandringer, i det bureaukrati som dræbte kreativ og innovativ tanke gang og dermed vækst og arbejdsglæde.

  I en stor del af min karriere som lønmodtager var jeg privilegeret, i kraft af at de virksomheder jeg arbejde for var relativt små og dermed involverede mig i forandrings processen. Dette blev dog stoppet takt med at virksomhedernes trang til opkøb blev mere aggressiv og bureaukratiet for alvor holdt sit indtog i 90erne. Størrelsen havde en signifikant indflydelse på den beslutnings hastighed der var i organisationen, fra at være gazeller blev de til elefanter.

  Således blev springet til selvstændig konsulent en nødvendighed for ikke at blive låst fast i en negativ spiral med beklagelser, springet betød at jeg skulle finde en platform hvorfra jeg kunne virke. Det skulle ske på en sådan måde at indholdet mødte mine værdier omkring at skabe, være kreativ og innovativ i forening med kundernes behov. Platformen blev fundet og har betydet at jeg som fast inventar i min håndtaske nu har mit pas samt at jeg har udviklet en fantastisk evnen til at pakke en kuffert med kort varsel, i kraft at jeg oplevede at Danske virksomheder ikke var parat til at lege med mig, men det var de i udlandet.

  Således har jeg de sidste 7 år haft fast base i København, hvor min mand og 3 børn er, mens jeg har været ude i verden hvor opgaverne har været. I lange perioder har jeg løst opgaver for internationale virksomheder som gennemgået en proces hvor der var fokus på ”back to basics” for at reetablere deres kerne forretning og skabe vækst i samarbejde med deres netværk af medarbejder, kunder, leverandører og konkurrenter. Som følge deraf har jeg har arbejdet med virksomheder i Skandinavien, USA, England, Kina, Indien, Singapore og Tyskland.

  Det har været hårdt og er det er det hele værd. Min familie har fået fortalt en masse fantastiske historier og jeg har alle muligheder for at leve mine værdier.

  Om mit arbejdssted hedder Struer eller New York er ligegyldigt så længe jeg laver noget som gør at jeg har sommerfugle i maven, kræver at jeg strækker mine kompetencer og som gør at jeg kan dele min viden med – og lære noget nyt af andre mennesker, så er min kuffert klar. At gøre en forskel er den ultimative drivkraft, geografi eller faciliteter har ingen betydning, men bevægelighed af og for talentet er vigtigt.

 8. Frank Calberg

  Er der nogen, der har nogle konkrete forslag til, hvordan vi kan blive bedre til at finde ud af, hvad mennesker har talent for – samt fremme udvikling af talent? På forhånd tak.

 9. Jette Jakobsen

  Lad dem selv fortælle, hvad de er gode til og kan lide at arbejde med…så når vi langt Frank. Der er mennesker som er så beskeden, at de slet ikke mener de er gode til noget. Så er det os andre som skal til “at holde øje med det”. Det tager lidt tid, og mennesket skal først føle sig tryg og velkommen, så “vokser” de.

 10. Frank Calberg

  Super input, Jette. Tak. Jeg tror også, involvering af mennesker – på mange områder – er vejen frem for at skabe mere værdi.

Skriv en kommentar

Current day month ye@r *

Have you been a Scout or Girl Guide?

Vis resultat

Abonnement

Din e-mail:  

RSS feed

Du kan abonnere på mine blogindlæg, vha. RSS. (Hvad er RSS?)

 Mit RSS feed

Sådan fungerer bloggen

Bloggen er et forum for debat og inspiration. Den er et virtuelt torv, hvor vi kan mødes og blive klogere. For tiden omkring 400 personer hver eneste dag. Lars Kolind skriver et indlæg en eller flere gange om ugen og alle er velkomne til at kommentere. Helst med dit rigtige navn og ikke under pseudonym. Kolind kan ikke svare på alle kommentarer, men meningen er jo også at alle skal inspirere hinanden. Hver blog-post tilhører en eller flere kategorier og vil du læse alle indlæg i en bestemt kategori, trykker du blot på kategoriens navn. Du kan også søge på alle indlæg, hvor et bestemt ord forekommer, f.eks. bureaukrati. Du kan læse og skrive kommentarer ved at klikke på ”kommentarer” under blogposten.

Sådan får du fat i Kolind Kuren

Din boghandler har den. Du kan også bestille bogen online, f.eks. hos Jyllands Postens Forlag, SAXO eller en anden online boghandel. Vil du købe et større antal bøger, f.eks. til alle medarbejdere eller til leder-gruppen kan du kontakte jyllandspostensforlag@jp.dk.

Den originale amerikanske udgave, The Second Cycle – Winning the War on Bureaucracy, er udgivet af Wharton School Publishing i samarbejde med F.T. Prentice Hall Pearsons forlag. Du kan få fat I den og andre sprogversioner på f.eks. www.amazon.com.