Communities of Practice

Det er dejligt at ha en blog for så kommer man i forbindelse med en masse mennesker, der ved meget andet end en selv. I dag fik jeg en hilsen fra Eva Elisabeth Jensen, der er konsulent i en virksomhed ved navn heartofbusiness (www.heartofbusiness.dk). Hun henviste mig til Etienne Wenger, der er en af guruerne inden for “Communities of Practice”, dvs. organisationer hvor medarbejderne virkelig arbejder sammen og udnytter hinanden (på positiv vis). På EW’s hjemmeside www.ewenger.com er der en kort og meget brugbar beskrivelse af fænomenet. Den kan anbefales. Og jeg glædede mig over parallellen til det jeg selv foreslår i Kolind Kuren. Til inspiration!

5 kommentarer til “Communities of Practice”

 1. Hans Henrik H. Heming

  Interessant Lars – af mange årsager. Jeg tænker selv tit på hvad der skal til for at få lidt orden i kaos. Med kaos mener jeg mangel på orden.

  Praksisfællesskaber, eller CoP’s som de også kaldes sine steder, er et godt bud på en “ramme” synes jeg.

  Oprindeligt definerede Wenger & Lave CoP i det fysiske rum, men med internettets indtog er muligheden for at etablere og facillitere CoP’s i det digitale univers kommet kraftigt på dagsordenen. Tænk bare på mulighederne for globale virksomheder…

  En weblog kan bestemt være et godt bud på et CoP :-)

  Der findes RIGTIG meget information “derude” og jeg kan selv henvise til en nyhedsgruppe som jeg har fulgt i snart 3 år – læs mere her:
  http://groups.yahoo.com/group/com-prac/

  Derudover har jeg selv skrevet lidt om CoP’s – interesserede kan følge med her:
  http://www.connecta.dk/weblog/tag/cop

  :-)

 2. Frank Calberg

  Et andet interessant bidrag til hvordan vi kan blive bedre til at lære bragte Fritz B. Simon ved et arrangement den 7.9.2006. Jeg bed i forbindelse med foredraget bl.a. mærke i følgende bemærkninger fra eksperten:

  Lernen folgt derselben Logik wie andere evolutionäre Prozesse:

  1. Variation
   Vom Alten und Gewohnten wird abgewichen.
   Neues wird erprobt.
   Experimente werden durchgeführt.
   Neue Ideen werden realisiert.

  2. Selektion
  Aus der Bandbreite der neu realisierten Prozesse wird – nach welchen Kriterien auch immer – eine Auswahl getroffen, d.h. manches wird nicht wiederholt, vergessen, eventuell gar bewusst vermieden.

  3. Stabilisierung
  Was funktioniert wird als neues Wissen wiederholt.

  Se http://www.iapzh.ch/download/V_060907_simon.pdf, hvis I vil vide mere.

 3. Mike Hohnen

  For mig har den store åbenbaring i det her været at forstå forskellen på Formel og Uformel læring og måske især hvorfor fomel læring er så utroligt ineffektivt som det rent faktisk er.
  Men ikke desto mindre falder vi i igen og igen og designer læring/kurser udfra en formel læring tankegang.

  Den store ‘aha’ fik jeg da jeg så denne web præsentation af Jay Cross:

  http://internettime.breezecentral.com/informl/

 4. Per Feldvoss Olsen

  Hej Lars,
  Teamwork er en besnærende tanke og det går da også sjældent helt galt. Spørgsmålet er hvornår det er et udtryk for kollektiv intelligens – og hvornår det er noget andet.

  Et af problemerne er – sådan som jeg ser på det – teamarbejdet ofte også kan dræne projektet for kreativitet. Det skyldes ikke så meget at de enkelte mennesker er uintelligente, men en god gruppe har en god evne til at støtte sig til den der har kapaciteten – hvorefter det kan udvikle sig i retning af den laveste fællesnævner. Dette kan i virkeligheden også være en fordel i projektforløb hvor der ikke er et egentligt behov for nytænkning.

  I kreative teams – fx i reklame verden – udfolder der sig ofte helt andre mekanismer. ”Den mest kreative” bliver hurtigt den der producere ideer og koncepter og de øvrige deltagere bliver ”de kreative soldater” som fortsat på kreativ vis forsøger at gennemføre den oprindelige ide. Alt for sjældent ender det med at det er sekretæren der får indflydelse og alt for sjældent bliver ideen beriget med omtanke.

  Det som vi snakker om er et velkendt fænomen som kaldes ”groupthink”. Fænomenet opstår gerne i teams som uden for, det vil sandsynligvis være meget udbredt i diverse praksisfællesskaber. Problemet er at vi mennesker trives ved at tænke inden for snævre cirkler – det er der ike noget galt i og vi skal naturligvis ikke forsøge at lave om på det. Men når vi forstærker denne præference via en effektiv praksis kan det udvikle sig viralt. Når dette udvikler sig i grupper og virksomheder kaldes det for groupthink

  Groupthink kan naturligvis opdages hvis man forsøger at placere sig uden for fællesskabet, men man har en stor risiko for at blive underkendt af ”gruppe demokratiet” – specielt hvis en vis trend er blevet in i en virksomhed. (Det ville således vært ganske dumt at tale imod teamwork over for den lokale kompetence i enhver Dansk virksomhed.)

  Det er måske lidt lettere at påpege at enhver tid vil have sine favorit ”groupthink temaer” – således vil den postmoderne tid danne basis for en specifik kategori af tænkning, hvis man vil ”leve fedt” skal man finde ud af hvad det er og sælge ideen igen og igen. Omvendt hvis man vil være seriøst med sine kreative tanker må man opdage nogle seriøse alternativer til den igangværende trend!

  Er Wengers praksisfællesskaber et udtryk for groupthink – på sæt og vis men ikke nødvendigvis. Et af hans problemer er at han har ret, samtidigt med at han binder teorien op på et af tidens helt store groupthink fænomener.

  Med Venlig hilsen
  Per Feldvoss Olsen

 5. Per Feldvoss Olsen

  der skulle naturligvis have stået:

  ‘Alt for sjældent ender det med at sekretæren ikke får indflydelse, med sine kreative ideer, og alt for sjældent bliver grundideen beriget med omtanke.’

Skriv en kommentar

Current day month ye@r *

Have you been a Scout or Girl Guide?

Vis resultat

Abonnement

Din e-mail:  

RSS feed

Du kan abonnere på mine blogindlæg, vha. RSS. (Hvad er RSS?)

 Mit RSS feed

Sådan fungerer bloggen

Bloggen er et forum for debat og inspiration. Den er et virtuelt torv, hvor vi kan mødes og blive klogere. For tiden omkring 400 personer hver eneste dag. Lars Kolind skriver et indlæg en eller flere gange om ugen og alle er velkomne til at kommentere. Helst med dit rigtige navn og ikke under pseudonym. Kolind kan ikke svare på alle kommentarer, men meningen er jo også at alle skal inspirere hinanden. Hver blog-post tilhører en eller flere kategorier og vil du læse alle indlæg i en bestemt kategori, trykker du blot på kategoriens navn. Du kan også søge på alle indlæg, hvor et bestemt ord forekommer, f.eks. bureaukrati. Du kan læse og skrive kommentarer ved at klikke på ”kommentarer” under blogposten.

Sådan får du fat i Kolind Kuren

Din boghandler har den. Du kan også bestille bogen online, f.eks. hos Jyllands Postens Forlag, SAXO eller en anden online boghandel. Vil du købe et større antal bøger, f.eks. til alle medarbejdere eller til leder-gruppen kan du kontakte jyllandspostensforlag@jp.dk.

Den originale amerikanske udgave, The Second Cycle – Winning the War on Bureaucracy, er udgivet af Wharton School Publishing i samarbejde med F.T. Prentice Hall Pearsons forlag. Du kan få fat I den og andre sprogversioner på f.eks. www.amazon.com.