Kan du sige mig hvad meningen er med partierne Venstre og Det Radikale Venstre?

Det lyder som et spørgsmål lidt ude i hampen, men prøv at tænke over det og giv mig en melding: Hvad er det for nogle grundlæggende samfundsopgaver som de to partier løser? Hvad er det der virkelig ville blive savnet i Danmark hvis de ikke eksisterede (forskellige svar for de to)?

Mening er netop det der ville blive savnet hvis organisationen ikke eksisterede. De tunghøre ville have en dårligere livskvalitet hvis ikke Oticon eksisterede. Jylland ville mangle en stærk regional bank hvis ikke Jyske Bank eksisterede. Verden ville bruge langt mere energi til at pumpe hvis ikke Grundfos eksisterede. Men hvad er de to partiers mening(er)? Hvad ville Danmark gå glip af hvis ikke de eksisterede?

Må jeg høre dit bud for et eller begge partier.

7 kommentarer til “Kan du sige mig hvad meningen er med partierne Venstre og Det Radikale Venstre?”

 1. Kim Christiansen

  Et politisk parti (og for den sags skyld også en organisation) består alene fordi det formår at præsentere sig selv som leverandør af attraktive løsninger på problemer, som af kræfter i omverdenen opfattes som tilpas påtrængende til at man vil afse tid eller ressourcer (og stemmer) for at få en løsning.

  Meningen med politiske partier er vel mest af alt at formulere og promovere løsninger baseret på en bestemt ideologi eller et bestemt værdisæt, som svarer på påtrængende udfordringer i samfundet.

  For Venstre forekommer det liberale tankegods stadig til at få øje på i de strømninger, som forsøges igangsat.

  Hos Det Radikale Venstre kan det til tider opfattes som om meningen er at virke som modvægt til de strømninger de øvrige politiske partier forsøger at få til at gøre sig gældende.

 2. Sofie Kragh-Müller

  Hvis nu vi antager at det er sandt, at et politisk parti udelukkende er til “som leverandør af attraktive løsninger på problemer, som af kræfter i omverdenen opfattes som tilpas påtrængende til at man vil afse tid eller ressourcer (og stemmer) for at få en løsning”, som Kim skriver, så kan jeg bedre forstå den enkeltes manglende forståelse for egen medvirken i dansk demokrati.

  Men jeg synes nu alligevel at definitionen er lidt snæver. Jeg mener, at politiske pariter også reflektere nogle grundlæggende værdier, som jeg som borger enten kan tilslutte mig eller ikke kan tilslutte mig. De spejler den kultur jeg gerne vil se vokse og ser mig som en del af. Både mentalt og følelsesmæssigt.

  Eksempel: Jeg kan være enig eller uenig med dele af Venstres konkrete politik, men det jeg opfatter som deres grundlæggende menneskesyn er mig imod, bl.a fordi jeg anser dem for at have rødder i industrisamfundet. Her kan jeg ikke se mig selv som aktiv medspiller. Det rækker så dybt i mit personlige billede af mig selv og andre, at det endda kan gøre mig pokkers vred…og så er der som bekendt mere en ren politik på spil. Det handler måske om spejling af min egen identitet i et parti.

  Det Radikale Venstre kan jeg for så vidt på samme måde være mere eller mindre enig med i konkrete sager, men jeg opfatter deres grundlæggende samfundssyn som rækkende ind i det videnssamfund, som jeg ser mig selv som medspiller i. (De spejelr min identitet mere genkendeligt for mig selv)
  Problemet i forhold til Radikale Venstre er, når de(måske, min antagelse?) ikke er sig selv bevidst om, at de har rolle som bærere af et bestemt værdibillede, men går på tværs af partier med helt andre værdibilleder…så bliver selv jeg forvirret…

  Det var måske lidt knudret, men det kan være det vækker en klokke i en eller anden:-)

  Med venlig hilsen
  Sofie

 3. Nils Erik Madsen

  hvad er du part-i
  liv
  person
  mål
  mål efter en gang til
  puds brillerne
  skaevevinkler.dk

 4. Steen Iversen

  Oprigtigt sagt er jeg ikke den mest politisk engagerede, men for mig er der ingen tvivl om at Venstre har holdninger/krav til borgerne i vores samfund. Graden af enighed giver den enkelte mulighed for at finde sit ståsted i forhold til partiets politik. Venstre giver derfor mening (eksistens berettigelse).

  Jeg kan ikke få øje på noget håndgribeligt som Radikale Venstre står for. Når jeg hverken kan være for eller imod, så kan jeg heller ikke få øje på meningen.

  Men…Det er jo min personlige oplevelse af “mening”. Radikale Venstre har jo vælgere som oplever en mening med partiet.

  mvh

  Steen

 5. Filip Poulsen

  I panikken for at skulle miste magten tror jeg venstre har glemt deres liberale rødder.
  Efterhånden er det at være liberal sat lig med at ønske stærke kapital kræfter friere markeder o.s.v. Men jeg syntes at de glemmer, måske mere end socialisterne, at kampen imellem højre og venstre er en kamp imellem equality of outcome og equality of opportunity (Kan ikke lige komme op med en passende dansk oversættelse.
  SF og S er faktisk ikke dårlige til at tale om lighed på det matrielle plan her i Danmark. Men hvornår har vi hørt et dansk liberalt parti tale om at vi alle skal have lige muligheder? Venstre forsvinder ned i en sump af fødevarepolitik og skattesnak. Hvis de ikke skal miste deres mening for mig (som liberal) skal de overveje, hvad vil give de største muligheder for de fleste mennesker i DK. Hvis vi kigger på USA (hvor farens indkomst er omkring dobbelt så betydende for sønens indkomst som i DK,iflg London business school of economics) syntes jeg at man ser de enkelte individers muligheder faktisk bliver begrænset af at give los for markedskræfterne (betaling for universitet, sygehus etc.)
  Venstrefløjen er blevet mødt med krav om at omformulere deres ide. Måske skulle højrefløjen også kigge lidt på deres idegrundlag.

  Dette skal endelig ikke opfattes som om jeg på nogen måde støtter ideen om alle skal være lige materielt set.

  Omkring det radikale venstre har jeg svært ved beskrive deres mening. Handler det ikke mere om hvilke personer de har om bord end deres ideologi?

 6. Keld Jensen

  Hvis man for 1½ år siden, fortalte at om 1½ år ville Danmarks udlandsgæld være betalt og arbejdsløsheden reelt afskaffet ville de fleste have troet man enten var fantast,- eller troede for meget på regeringens politik,- men det er jo rent faktisk hvad der er tilfældet. Der er først og fremmest holdninger til forskel mellem de to partier Venstre og Radikale. Venstre vil have det enkelte individ til at tage mere ansvar for sig selv og for andre, og lade være med at forvente, at samfundet løser alle problemer. Jeg kender mennesker i min omgangskreds, der kan slås med stat, amt og kommune om rettigheder til at modtage sociale ydelser, blot fordi de mener det er deres ret, efter at have betalt skat i mange år,- altså hvis andre får, så vil jeg også have. Jeg mener VENSTRE forsøger at gøre op med disse holdninger, og jeg mener de er godt på vej, men det tager desværre mere end 1 eller 2 valgperioder,- snarere mindst en generation, så der er lang vej endnu, og vi må bare håbe, at deres positive indsats ikke bliver ødelagt af for stor påvirkning fra de radikale socialdemokrater eller socialedemokratiske radikale..

 7. Rasmus Birkkjær

  Kan i ikke give mig et lille referat af Det Radikale Venstre og Venstres mening om folkeskolen. Det er noget jeg skal bruge inden for to dage (senest d. 9.maj)hilsen Rasmus Birkkjær 14 år.

Skriv en kommentar

Current day month ye@r *

Have you been a Scout or Girl Guide?

Vis resultat

Abonnement

Din e-mail:  

RSS feed

Du kan abonnere på mine blogindlæg, vha. RSS. (Hvad er RSS?)

 Mit RSS feed

Sådan fungerer bloggen

Bloggen er et forum for debat og inspiration. Den er et virtuelt torv, hvor vi kan mødes og blive klogere. For tiden omkring 400 personer hver eneste dag. Lars Kolind skriver et indlæg en eller flere gange om ugen og alle er velkomne til at kommentere. Helst med dit rigtige navn og ikke under pseudonym. Kolind kan ikke svare på alle kommentarer, men meningen er jo også at alle skal inspirere hinanden. Hver blog-post tilhører en eller flere kategorier og vil du læse alle indlæg i en bestemt kategori, trykker du blot på kategoriens navn. Du kan også søge på alle indlæg, hvor et bestemt ord forekommer, f.eks. bureaukrati. Du kan læse og skrive kommentarer ved at klikke på ”kommentarer” under blogposten.

Sådan får du fat i Kolind Kuren

Din boghandler har den. Du kan også bestille bogen online, f.eks. hos Jyllands Postens Forlag, SAXO eller en anden online boghandel. Vil du købe et større antal bøger, f.eks. til alle medarbejdere eller til leder-gruppen kan du kontakte jyllandspostensforlag@jp.dk.

Den originale amerikanske udgave, The Second Cycle – Winning the War on Bureaucracy, er udgivet af Wharton School Publishing i samarbejde med F.T. Prentice Hall Pearsons forlag. Du kan få fat I den og andre sprogversioner på f.eks. www.amazon.com.