15 års foedselsdag for Oticons spaghetti organisation

 Oticon building.jpg

I aftes var jeg alene hjemme på Løndal. Familien var på Skanderborg Festival og i København. Jeg skænkede et glas rigtig god rødvin op og satte mig til at læse mails fra tidligere og nuværende Oticon medarbejdere som jeg havde fået i anledning af 15 års dagen for “revolutionen” den 8/8 1991, hvor Oticon skiftede den gamle hierarkiske organisation ud med det der siden har fået status som verdens første videnbaserede organisation.
Først og fremmest ønskede mails’ene tillykke med de flotte resultater i Oticon som den nye form for virksomhed har ført med sig. Men også tillykke med det faktum at de nye ideer med tværfagligt samarbejde om at udvikle produkter der gav livskvalitet (nu hedder det “people first”) frem for lineær frekvensgang stadig er grundlaget for virksomheden. Så kan det godt være at der igen er kommet lidt mere bureaukrati i Oticon, bl.a. fordi virksomheden i dag er næsten ti gange større end i 1991. Det tror jeg godt at Oticon kan bære.
Oticon blev en af de mest omtalte virksomheds cases i 1990′erne og jeg gætter på at mindst 100 universiteter og handelshøjskoler verden over, stadig har Oticon på programmet. Jeg får i hvert fald fortsat en strøm af invitationer til at diskutere casen i ind- og udland. Det er jeg dog holdt op med – nu interesserer jeg mig mere for hvordan andre kan få glæde af “Kolind Kuren”. Oticon er beskrevet i tusindvis af tidsskriftsartikler og (formentlig) hundredvis af bøger. Det tror jeg ikke at nogen har tal på. Jeg har netop fået kopi af en artikel om spaghetti organisationen der kommer i august nummeret af Sloan Management Review – verdens måske mest anerkendte tidsskrift om management.
Jeg tror jeg er blevet spurgt 100 eller 1000 gange om hvorfor ingen har kopieret Oticon. Der må være to svar: 1) Oticon hverken kan eller skal kopieres – enhver virksomhed er unik og den løsning der var rigtig for Oticon, er ikke nødvendigvis rigtig for andre. 2) Der er 100.000 eller flere virksomheder der er blevet inspireret af Oticon til at arbejde mere innovativt, kommunikere mere direkte, reducere bureaukratiet og inddrage medarbejdere, leverandører og kunder som partnere. Aktiviteten her på bloggen og mængden af mails jeg får fra folk i alle hjørner af verden, tyder på det.
For et år siden flyttede Oticon hovedkontoret til et efter sigende endnu mere visionært og spændende byggeri i Måløv. Tuborgs gamle mineralvandsfabrik på Strandvejen 58 som Oticon flyttede fra, skulle nu lejes ud til andet formål. Ind kom et revisionsfirma og pålidelige kilder siger at huset der rummede verdens mest spændende organisatoriske nyskabelse i 1990′erne, nu er ført tilbage til et helt traditionelt kontormiljø. Der er langt igen…

3 kommentarer til “15 års foedselsdag for Oticons spaghetti organisation”

 1. Farmer

  Der er langt igen mange steder.

  Som bruger gennem 18 år af Oticons produkter siger jeg i al fald tak for alle de tanker, som har givet den kolosale produktudvikling jeg dagligt nyder godt af.

 2. Janne Audionomerna

  Intressant artikel. Ha en god jul!

 3. Vi er på vej ind i formålsøkonomien, skriver Mandag Morgen. - HJORTKJAERbiz

  [...] Lars Kolind indførte i Oticon spaghetti-organisationen, der tvang medarbejderne til at flytte sig fysisk efter opgaverne og projekterne. Med de fordele og ulemper det havde. Det er min påstand, at rigtig mange videnvirksomheder i dag ikke er i nærheden af at have den fleksibilitet, det gav Oticon, på trods af at de digitale løsninger i dag gør det endnu nemmere i praksis at indføre en spaghetti-organisation. http://kolindkuren.dk….15-aars-foedselsdag-for-oticons-spaghetti-organisation/ [...]

Skriv en kommentar

Current day month ye@r *

Have you been a Scout or Girl Guide?

Abonnement

Din e-mail:  

RSS feed

Du kan abonnere på mine blogindlæg, vha. RSS. (Hvad er RSS?)

 Mit RSS feed

Sådan fungerer bloggen

Bloggen er et forum for debat og inspiration. Den er et virtuelt torv, hvor vi kan mødes og blive klogere. For tiden omkring 400 personer hver eneste dag. Lars Kolind skriver et indlæg en eller flere gange om ugen og alle er velkomne til at kommentere. Helst med dit rigtige navn og ikke under pseudonym. Kolind kan ikke svare på alle kommentarer, men meningen er jo også at alle skal inspirere hinanden. Hver blog-post tilhører en eller flere kategorier og vil du læse alle indlæg i en bestemt kategori, trykker du blot på kategoriens navn. Du kan også søge på alle indlæg, hvor et bestemt ord forekommer, f.eks. bureaukrati. Du kan læse og skrive kommentarer ved at klikke på ”kommentarer” under blogposten.

Sådan får du fat i Kolind Kuren

Din boghandler har den. Du kan også bestille bogen online, f.eks. hos Jyllands Postens Forlag, SAXO eller en anden online boghandel. Vil du købe et større antal bøger, f.eks. til alle medarbejdere eller til leder-gruppen kan du kontakte jyllandspostensforlag@jp.dk.

Den originale amerikanske udgave, The Second Cycle – Winning the War on Bureaucracy, er udgivet af Wharton School Publishing i samarbejde med F.T. Prentice Hall Pearsons forlag. Du kan få fat I den og andre sprogversioner på f.eks. www.amazon.com.