Knowledge Innovation Zones

Mens vi i dag ret præcist ved hvad der skal til for at få en videnbaseret virksomhed til at fungere (mit bud på det er bogen Kolind Kuren) har det længe skortet på brugbare forslag til at gøre en by eller region videnbaseret. Ideerne har været diffuse og jeg (og andre) har haft svært ved at omsætte dem til praksis. Herhjemme synes jeg at Mandag Morgen er længst fremme med bl.a. Innovationsrådet (www.mm.dk).

Internationalt er der kommet en rapport som jeg synes bringer os et skridt nærmere en afklaring. Initiativtageren er Entovation International og du finder den under titlen KIZ preview på http://www.entovation.com/whatsnew/index.htm.

Hovedpointen er at der er store fordele ved at arbejde sammen på tværs af sektorer og brancher i en region. Rapporten introducerer et begrebsapparat som jeg synes skaber en vis afklaring af hvorfor man skal samarbejde, hvem der skal samarbejde og hvordan. Der er langt fra tale om en kogebog, men et skridt på vejen.

En af forfatterne, Debra Amidon, har udgivet bogen “Innovationsmotorvejen” på Børsens forlag sidste år (oversat fra den amerikanske “The Innovation Superhighway”).

6 kommentarer til “Knowledge Innovation Zones”

 1. Hans Henrik H. Heming

  Lars;

  De sidste par år har KLART været præget af HVAD og HVORFOR og der har været en LAAAANG række initiativer som hver i sær er spændende og til dels værdiskabende.

  Nogle af dem – jeg synes de fleste – har været politiserende og sammensat af “the usual suspects” og flere af dem har være lang tid undervejs.

  Ønsket om at arbejde på tværs af sektorer og fagligheder er ikke ny – heller ikke internt i virksomheder – men HVORDAN er nok det store spørgsmål.

  Alle ved at vi fx. skal tænke på tværs, men problemerne opstår i vores sprog og hvordan vi taler om tingene.

  Fx. føler jeg mig ret sikker på at en arkitekt har een tolkning af ordet kreativitet, mens en revisor har en anden – så hvordan være sikker på at man taler om det samme…..

  Er det ikke een af udfordringerne? Og igen – nok er tanken smuk og rigtig, men det jordnære spørgsmål er vel stadigt HVORDAN….

 2. Bjarne Balle

  Hvad er det, der gør det nemmere nu at få folk til at samarbejde på tværs end tidligere ??

  Hr. 4xH har bestemt ret i at de forholdsvis lukkede kommunikationscirkler mange af os render rundt i er stopklods, der vil noget…

  Er der et nyt vidundermiddel i bogen eller er det bare så nemt at forstå at alle kan være med?

  Hilsen Bjarne

 3. Niels Erik Madsen

  Mon ikke vi har misforstået hvad by struktur egentlig er.prøv at tænke flugtstrategi, mellemrum, nærvær.
  Hilsen
  Niels Erik Madsen
  skaevevinkler.dk
  57651199 20202196

 4. Jette Jakobsen

  Jeg tror at der er meget tryghed i “vi plejer”…gad vide hvordan plejer begyndte? Der er mange forskellige kulturer på arbejdspladser. Jeg har lige oplevet hvordan, privat og offenlig ældrepleje, har meget forskellige betingelser. Som ansat i det offenlige system, har du aldrig tænke over…hvad en hjemmeplejebil koster..du bruger den bare. Alle dem der er hoppet på at prøve med private firmaer, er godtnok kommet på hårdt arbejde. Det er nemlig det offenlige der laver regler for “spillet” og det er meget “vi plejer”. Derfor kan der være 1000 gode ønsker og ideer, men når det kommer til stykket er det ikke muligt. For det er ikke lovligt…om det er nok så godt. De små gode nystartede firmaer..har det meget svært med alle de regler, som det offenlige kræver opfyldt. Jeg tror det dræber mange gode nye ting. Ikke forstået at al skal være tilladt, men lidt “sund fornuft” har aldrig skadet mennesker.

 5. Birgitte Saltorp

  “Plejer” skyldes vores primat-hjerne: firbenet opdager, at en bestemt rute er god, når det skal skaffe sig føde (det bliver nemlig ikke ædt), og ergo bruger det den rute, indtil noget ligger i vejen, eller det bliver ædt. Det kan man vist kalde “basic instinct”.

 6. Jette Jakobsen

  Tak for svaret Birgitte. Så forstår jeg det hele. Jeg har ofte undret mig..ude i ældreplejen, for det er jo der jeg har slået mine folder. Om morgenen, når personalet skal hjælpe et ældre menneske op, kommer de med et rustfrit metalfad og vasker den sengeliggende ældre “i rumpen”, Så kommer de i bedste fald ud til en håndvask og etagevaskes. De har fine badeværelser med brusebad i de fleste ældreboliger i dag, men de bliver kun brugt 1 gang om ugen eller hver anden uge. Den med at de ældre ikke er vant til et hurtigt brusebad..køber jeg ikke, det er vist mange år siden. Nej det er “vi plejer”, Altså dengang, man hentede vand i et skyllerum eller endnu længere væk. Jeg kan huske hvordan der blev rystet på hovedet af mig..da jeg lærte en gammel kontormand uden talesprog, at skrive på computer. Det var ikke noget “man plejede”, så det var der ikke tid til.Vi kunne jo også se at udviklingshæmmede mennesker blev behandlet, som for 50 år siden. Der var godtnok kommet fine møbler og lyse lokaler, men det var vist kun for personalet. Det er godt at forstå det, som altid har undret en.

Skriv en kommentar

Current day month ye@r *

Have you been a Scout or Girl Guide?

Vis resultat

Abonnement

Din e-mail:  

RSS feed

Du kan abonnere på mine blogindlæg, vha. RSS. (Hvad er RSS?)

 Mit RSS feed

Sådan fungerer bloggen

Bloggen er et forum for debat og inspiration. Den er et virtuelt torv, hvor vi kan mødes og blive klogere. For tiden omkring 400 personer hver eneste dag. Lars Kolind skriver et indlæg en eller flere gange om ugen og alle er velkomne til at kommentere. Helst med dit rigtige navn og ikke under pseudonym. Kolind kan ikke svare på alle kommentarer, men meningen er jo også at alle skal inspirere hinanden. Hver blog-post tilhører en eller flere kategorier og vil du læse alle indlæg i en bestemt kategori, trykker du blot på kategoriens navn. Du kan også søge på alle indlæg, hvor et bestemt ord forekommer, f.eks. bureaukrati. Du kan læse og skrive kommentarer ved at klikke på ”kommentarer” under blogposten.

Sådan får du fat i Kolind Kuren

Din boghandler har den. Du kan også bestille bogen online, f.eks. hos Jyllands Postens Forlag, SAXO eller en anden online boghandel. Vil du købe et større antal bøger, f.eks. til alle medarbejdere eller til leder-gruppen kan du kontakte jyllandspostensforlag@jp.dk.

Den originale amerikanske udgave, The Second Cycle – Winning the War on Bureaucracy, er udgivet af Wharton School Publishing i samarbejde med F.T. Prentice Hall Pearsons forlag. Du kan få fat I den og andre sprogversioner på f.eks. www.amazon.com.