Udviklingsbistand uden bureaukrati

Her på andendagen under mit besøg i Nicaragua mødte jeg to hollandske kvinder, Marieka og Wencke der netop har afsluttet deres eget private udviklingsprojekt: Indretning af et lille bibliotek der betjener tre skoler uden for Léon i den nordlige del af landet. 

Marieka og Wencke har gode jobs i et konsulentfirma i Holland og besluttede for et halvt år siden at bruge tre måneder af deres liv på at gøre noget med mening i. De rejste 10.000 dollars fra omkring 100 lokale donorer (i Holland) og tog derefter 3 måneders orlov  fra jobbet for at rejse til Nicaragua (for egne opsparede penge). De allierede sig med en græsrodsorganisation i Léon og fandt ud af at det lokalbefolkningen savnede mest, var et skolebibliotek. Hvad nytter det at børnene lærer at læse, hvis der ingen bøger er?

Med lokal frivillig arbejdsindsats på omkring 10 personer i gennemsnit pr. dag fik hollænderne bygget biblioteket (12 m2) på tre uger. Foruden bygningen blev der råd til 500 bøger og det nødvendige inventar (tre reoler, borde mv.). Biblioteket blev indviet ved en stor fest i landsbyen og derefter overdraget til bestyrelsen for græsrodsorganisationen sammen med de tre skoler. Det er aftalt at hollænderne kommer tilbage til næste år for at se hvordan biblioteket fungerer.

Projektet har sin egen weblog http://www.lasdosnicas.tk/ som er besøgt af 3.500 i de seneste fire måneder. 100 donorer (firmaer, private) har bidraget og her i Nicaragua har mindst 100 mennesker været involveret på den ene eller anden måde. “Vi bliver aldrig de samme efter tre måneder med et meningsfuldt projekt i Nicaragua” sagde Marieka da jeg bad om hendes vurdering af projektet. “Ingen kan vide om der kun er 100 eller 200 bøger tilbage om et år, men det ingen kan tage fra os, er det vi selv har lært, og det fællesskab vi har haft og har med nicaraguanerne om opgaven. Internettet gør det let at bevare kontakten og følge op på hvordan det går – og vi giver ikke så let op”

Jeg lagde mærke til en sidebemærkning fra Marieka som siger noget om bureaukrati: “Donorerne i Holland gav os penge fordi vi ikke var en stor organisation. Hvis vi var villige til at bruge vores sparepenge til at rejse til Nicaragua og gennemføre dette projekt var de sikre på at pengene blev brugt efter deres formål. Én enkelt folkeskolelærer udsendt til Nicaragua med familie, bolig, skolepenge, firhjuldtrækker, sygeforsikring og betalt ud- og hjemrejse koster donorerne i en “professionel” hollandsk udviklingsorganisation 150.000 Euro (1 million kr.) om året. Hertil kommer administrationen og måske et besøg fra Rigsrevisionen for at kontrollere at pengene bruges rigtigt. Der bliver ikke meget til dem det hele drejer om: lokalbefolkningen.”

Hvad mener du?

Skriv en kommentar

Current day month ye@r *

Have you been a Scout or Girl Guide?

Vis resultat

Abonnement

Din e-mail:  

RSS feed

Du kan abonnere på mine blogindlæg, vha. RSS. (Hvad er RSS?)

 Mit RSS feed

Sådan fungerer bloggen

Bloggen er et forum for debat og inspiration. Den er et virtuelt torv, hvor vi kan mødes og blive klogere. For tiden omkring 400 personer hver eneste dag. Lars Kolind skriver et indlæg en eller flere gange om ugen og alle er velkomne til at kommentere. Helst med dit rigtige navn og ikke under pseudonym. Kolind kan ikke svare på alle kommentarer, men meningen er jo også at alle skal inspirere hinanden. Hver blog-post tilhører en eller flere kategorier og vil du læse alle indlæg i en bestemt kategori, trykker du blot på kategoriens navn. Du kan også søge på alle indlæg, hvor et bestemt ord forekommer, f.eks. bureaukrati. Du kan læse og skrive kommentarer ved at klikke på ”kommentarer” under blogposten.

Sådan får du fat i Kolind Kuren

Din boghandler har den. Du kan også bestille bogen online, f.eks. hos Jyllands Postens Forlag, SAXO eller en anden online boghandel. Vil du købe et større antal bøger, f.eks. til alle medarbejdere eller til leder-gruppen kan du kontakte jyllandspostensforlag@jp.dk.

Den originale amerikanske udgave, The Second Cycle – Winning the War on Bureaucracy, er udgivet af Wharton School Publishing i samarbejde med F.T. Prentice Hall Pearsons forlag. Du kan få fat I den og andre sprogversioner på f.eks. www.amazon.com.